Ha túl híg a leves, rég bevált módszer a sűrítésre, hogy vastag, lisztes rántással oldjuk meg a dolgot. A rántás sem feltétlenül ördögtől való, ha tartjuk az egészséges arányokat, és nem nehezítjük el vele a levest (vagy csirizesítjük a főzeléket). A másik bevett megoldás az étkezési keményítő vagy a kukoricakeményítő használata. Ezek is jól működnek, de sokak próbálják kerülni a felesleges kalóriabevitelt, vagy éppen fáj a gyomruk az étkezési keményítőktől.
A levesek teltté, sűrűbbé tételéhez a retró megoldások helyett könnyedebb és kreatívabb konyhai praktikák is a rendelkezésünkre állnak. Szegény ember vízzel főz, tartja a mondás, mi viszont azt mondjuk, hogy gazdagnak sem kell lenni ahhoz, hogy a híg, vizes lé helyett egy kellemesen sűrű, jól kanalazható levest kapjunk.
Így sűrítsd a levest: kattints a galériára, mutatunk 12 konyhai trükköt!
Az első és magától értődő jótanács, hogy jól pakold meg a levest! Minél több zöldség, hús, hal, esetleg tojás kerül bele (gondoljunk csak a magyar tojáslevesre vagy a japán ramenre), annál teltebb lesz a főzet! / Fotó: Westend61, Getty Images
Nem csak a hagyományos magyar tejfölös krumplileves, hanem minden leves jóbarátja a krumpli! Főzd bele egészben, aztán turmixold pépesre. Tartást, teltséget fog adni a lének. / Fotó: Vladimir Mironov, Getty Images
Bátran helyettesítsük a krumplit édesburgonyával is, ha a készülő levesünk ízvilágának jól áll az édes íz! / Fotó: Al Gonzalez, Getty Images
A francia hagymaleves eredetileg nem tejszínnel készül, de számos helyen így teszik krémesebbé. Miért is ne? / Fotó: allFOOD, Getty Images
Egy másik trükk nem csak francia hagymaleveshez, hanem mindenféle zöldségkrém-leveshez, ha sajtot reszelünk bele. Mennyei a nyúlós sajtszálakkal! / Fotó: keko64, Getty Images
Főzz zöldséglevest, majd leturmixolva sűrítsd be a saját anyagával! Tökéletes módszer. / Fotó: Natasha Breen, Getty Images
Csenjük el a törökök hagyományos vöröslencse-levesének trükkjét! A vöröslencse előáztatást nem igényel, gyorsan megfő, és csodálatosan besűríti a leveseket. Hozzáadhatjuk más zöldséglevesekhez is! / Fotó: Burcu Atalay Tankut, Getty Images
A menzákról is jól ismert sűrítési mód, ha rizst főzünk a levesbe. A képen az üzbég masztava leves látható, amely marhával és rizzsel fő. / Fotó: Alisa Korolevskaya, Getty Images
A tejfölös habarás a magyar konyha igen jó szokása! Ízes és sűrűbb lesz tőle a leves. / Fotó: Zsolt_, Getty Images
A tejföl nem csak habarás formájában kerülhet a levesbe! Másképpen fog elegyedni, ha hidegen adjuk hozzá, de akár mi is belekeverhetjük tálaláskor. A képen az ukrán és az orosz konyha kedvence, a borscsleves látható. / Fotó: NadezhdaShour, Getty Images
A halászlé sűrítésekor nem kérdés, hogy a hal átpasszírozása ad sűrű textúrát a levesnek. Ezen kívül jöhetnek bele az egész szeletek! / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images
Szegedi halászlevet főző szakács jótanácsa, mégha egy kicsit határsértő is: reszeljünk egy szem krumplit a halászlébe, hogy sűrűbb legyen! / Fotó: WiktorWater, Getty Images