nlc.hu
Gasztro

Rántás nélküli főzelék

Isteni joghurtos zöldborsó főzelék + tippek a rántás nélküli élethez

Jön a tavasz, érkezhetnek a ropogós, friss zöldségekből készült főzelékek. Ha pedig végképp egészségeset szeretnél főzni, akkor azt is mutatjuk, hogyan készítsd el a kedvenceidet liszt nélkül.

Biztos emlékszel te is a beton sűrű főzelékre, amit a konyhás néni a kanalával a tányérodra csapott, és amiben gyakorlatilag több volt benne a rántás, mint a zöldborsó vagy a spenót. Nyilván nem minden habarás, rántás ennyire durva, lehet ezt könnyedebben is kivitelezni, azonban ha szeretnéd teljesen kizárni a finomlisztet a főzelék-ügyből, akkor azt is könnyen megteheted. Mutatjuk, hogyan.

főzelékek, gasztro

Zöldborsófőzelék vagdalttal.
Fotó: Smagpictures

Keményítő, krumpli, zabpehely

Ezek lesznek a barátaid. Használj például étkezési keményítőt, ami nem nehezíti el az ételt, nem áll majd  tőle csomókba, vagyis lazább sűrítést eredményez, mint a liszt. Csak annyi a dolgod, hogy a keményítőt hideg folyadékkal kevered ki, majd folyamatos kevergetés közben a főzelékhez öntöd, s végül összeforralod. Hasonló eredményt érhetsz el,  1-2 szem főtt, kockára vágott krumplival, amit csak össze kell törni vagy le kell pürésíteni, majd hozzá  kell adni az ételt. Forralás és kész. És akkor itt van még a kedvenc, egészséges sűrítőm, a zabpehely,

ez az elképesztő sokoldalú élelmiszer, amiből a süteményekből kezdve a reggelin át, sokféle ételt elkészíthetsz. És használhatod sűrítésre is.

A zabpelyhet a főzés utolsó fázisában kell hozzáadni az ételhez, szerencsére nagyon gyorsan megpuhul és mivel ízetlen, így nem módosítja az ízvilágot sem. Természetesen a liszt változatát is használhatod, ha e mellett döntesz, akkor keverd vele csomómentesre, majd forrald össze, és már kész is a sűrű, de nem kemény főzelék.

Miért éri meg rántás nélkül főzni?

  • A rántás nélkül készült zöldség-alapú főzelékek alacsonyabb energia tartalommal bírnak
  • magas élelmi rostot tartalmaznak,
  •  a rendelkezésre álló sokféle alapanyag a változatosság széles skáláját biztosítja
  • egyszerű, gyors elkészítés – szezonban a zöldségek könnyen beszerezhetők a piacon, a zöldségesnél, elkészítésük semmiféle extra konyhai tudást nem igényel,  ráadásul időt is spórolunk vele, hiszen jellemzően fél órán belül készen vannak.

Íme a kedvenc zöldborsó főzelékem rántás nélkül:

A receptet nem én találtam ki,  hanem a Diétás receptek, izgalmas ízek című könyvben leltem fel, és azért próbáltam ki, mert gyerekkoromban, pont a trutyis habarás miatt, nem voltam jóban ezzel a főzelékkel. Szerettem volna neki liszt nélkül egy új esélyt adni.  És milyen jól tettem, ez a verziója ugyanis szuper ízletes és a kanál sem áll meg benne.  Íme a recept:

Joghurtos borsófőzelék:

Amik kelleni fognak hozzá:

  • 850 g zöldborsó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • Fél egy darab bio citromhéja (lereszelt)
  • 100 g natúr joghurt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A főzelékhez való zöldborsót egy nagy lábasban, víz hozzáadásával félpuhára pároljuk. Ezután leszűrjük, és az egyharmadát jól összeturmixoljuk. Közben egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a finomra vágott vöröshagymát,  majd folyamatos kevergetés mellett puhára sütjük. Rátesszük a zöldborsót, a citromhéjat és megsózzuk.  Összeforraljuk, majd kevergetve teljesen puhára főzzük, hagyjuk pár percig hűlni, majd belekeverjük a joghurtot és a finomra vágott petrezselymet és a maradék, nem összeturmixolt zöldborsót. Tálalhatod vagdalttal,  fasírttal, vagy ahogy én tettem, főtt tojással.

zöldborsófőzelék

Rántés nélküli zöldborsófőzelék tojással.
Fotó: A szerző sajátja

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top