Gasztro

Hétvégi menü: főzeléket vasárnapra? Miért ne?

A főzelék lehetőség, nem pedig unalmas, liszttel sűrített menzakaja.

A főzelék nemcsak azért jó étel, mert „ilyen máshol nincs”, de azért is, mert minden családnak megvannak hozzá a hagyományai. Nálunk például a tökfőzelék mindig pörköltfeltéttel volt, a zöldborsó fasírttal, a spenót tükörtojással, a paradicsomos káposzta sült oldalassal.

A főzelék ráadásul lehet elegáns, és megállja a helyét akármelyik étteremben is, mi több, nem kell feltétlenül újragondolni: egy vajbabfőzelék kiváló a szarvassülthöz, de a borsóból sem kell feltétlenül pürét csinálni, és szórni rá a mentát, hogy nyugodt szívvel tálaljuk.

A főzelék lehetőség.

Mindig rendelkezésünkre áll, a legtöbb húsz perc alatt kész, és megunhatatlan. Együnk belőle többet. És főleg, együk máshogy.

Fűszeres töltött tojás medvehagymás spenóthoz

A spenót például teljesen átlényegül, ha adunk hozzá egy csokor apróra vágott medvehagymát. Feltétnek pedig adjunk hozzá fűszeres töltött tojást, úgyis maradt tojás húsvétról.

Hozzávalók:

  • 10 kemény tojás
  • 7 ek. majonéz
  • 1 tk. fehérborecet
  • ¼ tk. őrölt mustármag
  • 2 tk. dijoni mustár
  • ¼ tk. Cayenne-bors
  • ¼ tk. currypor
Fűszeres töltött tojás (Fotó: Profimedia)

Fűszeres töltött tojás (Fotó: Profimedia)

Hámozzuk meg a tojásokat, és felezzük el őket. Szedjük ki a sárgájájukat, rakjuk egy keverőtálba. Adjuk hozzá a fűszereket, és keverjük addig, amíg sima lesz. Sózzuk, borsozzuk, és kiskanállal töltsük a keveréket a tojásfehérjékbe. Azonnal tálalhatjuk, de fóliával letakarva a hűtőben két napig eláll.

Ricottás-spenótos malfatti

A paradicsomszósz (mártás) nem igazán főzelék, de most hívjuk annak. Nálunk főként a tyúkhúsleves után következett, a húshoz, aztán jött ez a recept, és főételként született újjá.

Hozzávalók négy személyre, előételként (duplázd a mennyiségeket, ha főételt szeretnél):

  • 15 g vaj
  • 4 ek. finomra vágott hagyma
  • 115 g spenót
  • 340 g ricotta szűrőben lecsepegtetve
  • 55 g frissen reszelt parmezán és egy kevés a tálaláshoz
  • 1 egész tojás és 1 sárgája felverve
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • ¼ tk. finomra reszelt citromhéj
  • 4 ek. finomliszt
  • 4 l forrásban lévő sós víz a főzéshez

A paradicsommártáshoz:

  • 900 g paradicsompüré (friss paradicsomból, vagy konzerv)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 4 ek. kockára vágott hagyma
  • 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 ek. apróra vágott bazsalikom
Malfatti paradicsomos szószban (Fotó: Great Italian Chefs)

Malfatti paradicsomos szószban (Fotó: Great Italian Chefs)

Forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a hagymát, és süssük, míg kissé megpuhul, ezután adjuk hozzá a fokhagymát. Keverjük bele a paradicsompürét és a bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk. Főzzük addig, míg besűrűsödik, ha kész, tegyük félre.

Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a hagymát, és pároljuk puhára. Adjuk hozzá a spenótot, és keverjük, míg megfonnyad. Sózzuk és borsozzuk. Tegyük szűrőbe, csepegtessük le, és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk apróra.

Egy nagy tálban keverjük össze a ricottát, a parmezánt és a felvert tojásokat, a szerecsendiót és a citromhéjat. Keverjük teljesen simára. Tegyük bele a felvágott spenótot.

GIF
Forrás: Paulina Cocina

Óvatosan keverjük hozzá a lisztet. Ne legyen túl sűrű, a gombóc lelke a liszt! Nem szabad túlkeverni sem, csak álljon össze a massza! Vizes kanállal szaggassunk belőle gombócokat, rakjuk őket egy lisztezett tepsire, szórjuk meg a tetejüket egy kis liszttel, és tegyük a hűtőbe két órára.

Ezután a gombócokat tegyük forrásban levő sós vízbe. Miután feljöttek a víz felszínére, főzzük őket még 6-7 percig. Mikor a malfatti kifőtt, csepegtessük le. Tálaláskor a még meleg gombócokat rakjuk a felmelegített paradicsommártásra, szórjuk meg reszelt parmezánnal, és tálaljuk.

Mentás-paradicsomos krumplifőzelék

Főzelék kerülhet a vasárnapi asztalra is, köszönhetően Mautner Zsófinak. Ez a mentás-paradicsomos krumplifőzelék remekül illik a sült csirkéhez vagy a sertéssülthöz is.

Hozzávalók (4 adag):

  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 salottahagyma finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 2 dl csirke- vagy zöldségalaplé (vagy víz)
  • 2 zöldpaprika feldarabolva
  • 1 kg nem szétfővő krumpli meghámozva és felkockázva
  • 1 mk. csípőspaprika-krém
  • 1 nagy csokor friss menta
  • a tálaláshoz extra szűz olívaolaj és néhány mentalevél
Mentás-paradicsomos krumplifőzelék

Mentás-paradicsomos krumplifőzelék

Az olajon egy csipet sóval meghintve, fedő alatt üvegesre pirítjuk a salottát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, felöntjük az alaplével, beletesszük a zöldpaprikát, és lefedve kb. 20 percig főzzük. A paprikát kivesszük, a mártást pürésítjük.

Hozzáadjuk a krumplit, a paprikakrémet és az egészben hagyott, összekötözött mentacsokrot. Addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ha kész, a mentát kivesszük, a főzeléket meglocsoljuk gyümölcsös olívaolajjal, és megszórjuk mentával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top