Szilvalekvárral töltött sertéskaraj sült burgonyával és rukkolával
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg sertéskaraj
• 8 szelet szárított sonka
• 4 evőkanál jó sűrű szilvalekvár
• 4 darab aszalt szilva
• só
• olaj a sütéshez
A körethez:
• 10 dkg rukkola
• 5 dkg vaj
• 60 dkg burgonya
• olaj a sütéshez
A karajból 8 szeletet vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk. Négy szeletet egy deszkára helyezünk, majd bekenjük jó sűrű szilvalekvárral, és megszórjuk az apróra vágott aszalt szilvával. A másik 4 szelet húst ráhelyezzük a tetejére, majd ezeket a “páros húsokat” betekerjük a szárított sonkával. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepes lángon a húsok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A körethez az alaposan megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd cikkekre vágjuk, és olajban megpirítjuk. A rukkolát kevés vajon átforgatjuk, és a burgonyával együtt a hús mellé tálaljuk.
Kenyértésztában sült sertésszűz erdei gombákkal
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg sertésszűz
• só, bors
• 20 dkg erdeigomba-keverék
• 3-3 darab sárga- és fehérrépa
• 1 evőkanál mustár
• 2 evőkanál cukor
• 1 darab citrom
• 1 evőkanál liszt
• 2 evőkanál tejföl
• olaj
A kenyértésztához:
• 50 dkg liszt
• 3,5 dl tej
• 1 teáskanál só
• 1 teáskanál zsír
• 1 csomag porélesztő
• 1 tojás a kenéshez
A kenyértésztához a lisztet, a tejet, a sót, az élesztőt és a zsírt egy tálba tesszük, és jó alaposan összekeverjük, majd kidagasztjuk, míg elválik az edény falától. Meleg helyen letakarva kelesztjük körülbelül 30 percet. Ha megkelt, finoman átdolgozzuk, majd 4 egyforma darabra vágjuk, és pihentetjük, míg a húst előkészítjük. A sertésszűzből 4 egyforma darabot vágunk, sózzuk-borsozzuk, majd kevés olajon, teflonserpenyőben közepes lángon minden oldalukat elősütjük. Egy másik serpenyőben olajon lepirítjuk a sóval és törött borssal ízesített, megmosott, feldarabolt erdei gombákat, majd hűlni hagyjuk.
A tésztacipókat kör alakban kinyújtjuk (kb. 12 cm sugarú körben), majd egyenként belehelyezzük az elősütött húsokat. Megszórjuk a pirított gombával, és becsomagoljuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz (kb. 15–20 perc). Közben a sárga- és fehérrépát felkarikázzuk, és olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a mustárt, sót, a cukrot, és felöntjük vízzel. Nagy lángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A tejfölt összekeverjük a liszttel, és behabarjuk a mártást. Ízlés szerint további cukorral és a citrom levével ízesítjük, majd a hús mellé kínáljuk.
Cikkünk a Nők Lapja Konyha decemberi–januári számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »