Lehet sertés vagy csirke az ünnepi asztalon a fő fogás, mindkét húshoz van sok ötletünk, hogyan és mivel töltsük meg őket, hogy még különlegesebb legyen a vacsora. A töltelékek terén csak a fantáziánk szabhat határt: gomba, máj, szalonna, sonka, sajt, tulajdonképpen az mehet bele a húsokba, amit csak megkívánunk, de azért végigtúrtam a cafeblog gasztrobloggereinek receptjeit, hogy minél több lehetőség közül választhassunk karácsonyra.
A Zsuzsi finomságai ellátott minket rendesen receptekkel, elsőként a sertésszűzhöz készül gombás töltelék, majd a sertésbordát sajttal és sonkával, a dagadót pedig csirkemájas finomsággal tölti meg.
Gombával töltött sertésszűz, csicsókapürével és lila káposztával
Hozzávalók:
- 2 szép sertésszűz (a súlyát nem tudom, de mindenki válasszon kedvére a hentesnél)
A töltelékhez: - 1 doboz gomba
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2-3 ek tejföl
- 5 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint piros, kaliforniai paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt, fekete bors
- ízlés szerint ételízesítő
- 1 fakanálnyi zsír
A töltelékhez a gombát lecsepegtetjük, a petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, majd finomra aprítjuk. Egy tálba tesszük a gombát a zölddel, majd hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd sózzuk, borsozzuk.
A recept folytatásáért kattints ide.
A dagadót Mohamama konyhájánál is megtaláltam, ahol a töltelékbe füstölt húsos szalonna került. A Tavola in piazza bloggere a karajba töltelékként pármai sonkát és diót tett, igazi ínyencként. A Tetovált lány konyhájánál is egyedi megoldással találkozhatunk, amikor ordát tölt a húsba és magvas bundában süti meg.
Fontinával, dióval és pármai sonkával töltött sertéskaraj
Hozzávalók:
- kb. 1 kg kicsontozott sertéskaraj, comb, esetleg tarja
- 100 g dióbél
- 150 g vékonyra szelt pármai sonka
- kb. 150 g Valle d’aostai fontina
- bors
- kb. 200 g vékonyra szelt húsos szalonna
- 1 ág rozmaring
- 2 cikk fokhagyma
- extraszűz olívaolaj
A sajtot vastag szeletekre vágtam, a diót durvára törtem. A húsba öt hosszú, mély zsebet vágtam, ügyelve arra, hogy sem a végeket, sem az alját ne vágjam át. A húst kívül-belül alaposan bedörzsöltem frissen őrölt borssal, a zsebekbe fektettem a sajtszeleteket, egy-egy evőkanálnyi durvára tört dióbelet, és mindegyik zsebet betömködtem sonkával.
A recept folytatásáért kattints ide.
A szárnyashúsok terén a legbővebb választékot Csak a Puffinnál és a Tetovált lány konyhájában leltem. Csak a Puffin pulykamellet és csirkecombot is tölt az ünnepekre. A pulykamell konyakos aszalt gyümölcsöket kap, a csirkecombban pedig tojásos-petrezselymes tölteléket találunk.
Hozzávalók:
- 80 dkg pulykamellfilé
- só, őrölt bors
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 45 dkg aszalt sárgabarack és szilva vegyesen
- 1-2 dl fehérbor/konyak
1. Az aszalt gyümölcsöket meglocsoljuk fehérborral/konyakkal és 30-40 percig állni hagyjuk.
2. A pulykamellfilét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, vékonyra klopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük.
A recept folytatásáért kattints ide.
A Tetovált lány konyháján csupa különlegességgel találkozunk. A szalonnás juhtúróval töltött csirkecomb pont úgy hangzik például, mintha a sztrapacska és a sült csirke házasságot kötne, míg a fetás-tökmagos sütőtökpürés töltelék olyan ünnepet ígér, ami igazán emlékezetes marad mindenkinek.
Mázas karácsonyi töltött csirke fetás-tökmagos sütőtökpürével
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemellfilé
- 30 dkg főtt gesztenye (tisztán)
- 5 ek mazsola
- 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
- 10 dkg ementáli sajt
- só, frissen őrölt bors
- 1 dl szilva- vagy szőlőlekvár
- kevés olaj
- 2 kg sütőtök (körte alakú)
- 8 dkg hántolt, sótlan tökmag
- 15 dkg feta
- néhány ek tökmagolaj (Donum Terrae)
- kevés zsíros tejszín
- só, bors
A csirkemellfilét, ahol vastag, bevágjuk, kihajtjuk, kissé kiklopfoljuk. Kiterítjük magunk elé, sózzuk, borsozzuk a belső felét. A gesztenyét pürésítjük, hozzákeverjük a mazsolát és a félcentis kockákra vágott sajtot. Kissé sózzuk, borsozzuk a masszát, óvatosan összekeverjük, nehogy a sajt összetörjön.