nlc.hu
Ünnepi menü
Pisztáciás pulykarolád és sóbundás lazac – Martha Stewart karácsonyi menüje

Pisztáciás pulykarolád és sóbundás lazac – Martha Stewart karácsonyi menüje

Martha Stewart receptjei nélkül nem múlhat el az ünnep. A sztárszakács portálján már most dübörög a karácsony. Három extra, de nagyon is kivitelezhető ünnepi receptet mutatunk tőle.

Póréhagymába csomagolt lazac

Hozzávalók:

  • 1 csomag durva szemű só
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 8 tojásfehérje
  • 1 nagyobb rúd póréhagyma
  • 2 narancs reszelt héja
  • 1 marék rózsabors
  • 1 egész, tisztított lazacfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

A póréhagymát hosszában vágjuk ketté, mossuk meg, majd 2 percre tegyük bele forrásban levő vízbe. 2 perc után vegyük ki és tegyük nagyon hideg (jeges) vízbe, majd tegyük ki a póréhagymalapokat száradni!

Egy tálban keverjük össze a sót, az apróra zúzott borsot és a narancs héját, adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük jól össze.

A hal hasát szórjuk meg kakukkfűvel, majd a fejétől kezdve egészen a farkáig, csavarjuk póréhagymába!

A sós masszánk egy részét öntsük egy sütőpapírral bélelt keskeny tepsibe, helyezzük rá a halat, majd öntsük rá a maradék masszáz úgy, hogy a hal fejét és farkát ne fedje!

Helyezzük be a sütőbe és addig süssük (40-45 perc), amíg a sókéreg kemény és szép aranybarna nem lesz.

Amint elkészült a kemény bunda, kés segítségével törjük fel a sókérget és távolítsuk el.

A halat hollandi mártással tálaljuk!

 

Pulykarolád à la Martha Stewart

Hozzávalók:

  • durva szemű só
  • 2 dl csirke alaplé
  • 1,5 kg pulykamellfilé
  • 2-3 marék pisztácia
  • 1 tk. őrölt zsálya
  • 2 tk. őrölt oregánó
  • 1 zellerszár
  • 2 ek. vaj
  • 1 tk. őrölt kakukkfű
  • frissen őrölt bors
  • 20 dkg bacon
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2-3 marék mazsola
  • 0,5 kg rozskenyér
Kategóriafőétel
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A kenyér héját vágjuk le, a kenyeret szeleteljük fel, és vágjuk kockára!

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, egy tepsire helyezzük rá a kenyérkockákat, 10 percre rakjuk be a sütőbe, míg aranybarnák nem lesznek; majd helyezzük egy tálba!

A pulykamellet egy nagy szeletté vágjuk majd nyissuk szét, óvatosan klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk!

A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, zellert, a préselt fokhagymát, a fűszereket és egy fél teáskanál sót. Körülbelül 5 percig főzzük, majd öntsük rá a pirított kenyérre! Adjuk hozzá az alaplevet, a felaprított mazsolát, pisztáciát, majd jól dolgozzuk össze. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk!

A pulykára tegyük rá a tölteléket, majd tekerjük fel, akár egy szőnyeget, amit aztán csavarjunk be a vékony baconszeletekkel! (Ha szükséges, fogvájóval, fém nyárssal, spárgával rögzítsük)!

Tegyük be a sütőbe, majd süssük 1 óra 10 percen keresztül! Pihentessük 15 percet mielőtt felszeleteljük!

 

Martha Stewart-féle puncs

Hozzávalók:

  • 2 rúd fahéj
  • 1 narancs
  • kisebb darab reszelt gyömbér
  • 1 alma
  • 4 dl rum
  • 2 liter cider
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy nagy lábasba öntsük bele az almabort, adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt almát és narancsot, a fahéjat és a gyömbért! Forraljuk fel, majd főzzük még 5 percig takaréklángon! Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a rumot!

Forrón tálaljuk!

 

forrás: Martha Stewart

Martha Stewart az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top