Pofonegyszerű ünnepi menü a Budaytól

nlc | 2015. December 18.
Extra, ínycsiklandó és egyszerű: Buday Péter sztárszakács ellenállhatatlan menüi közül hoztunk el az áfonyás vaddisznókaraj és az édes kacsaragu receptjét. Álljon ellen, aki tud!

Édes kacsaragu

Pofonegyszerű ünnepi menü a Budaytól

Hozzávalók:

A sült kacsacombot vagy bármilyen sült kacsahúst ujjnyi csíkokra vágom. Serpenyőben, ugyanolyan csíkokra vágott baconnal együtt kevés vajban megpirítom. Vékony metéltre vágott sárgarépát, póréhagymát, zellerszárat, cukkinit, kaliforniai paprikát kevés olívaolajon megpirítok. Vékony metéltre vágott csípős zöld csilit (savanyúság) is vágok bele. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal. Egy vastag szelet kenyeret kevés olajon megpirítok, ezt teszem a tányér közepére, ráhalmozom az ízesített sült zöldségeket, a tetejére teszem a serpenyőben, vajban újrapirított szalonnás kacsadarabokat. Meglocsolom az egészet juharsziruppal.

Vaddisznókaraj, narancsos áfonya, puliszkapogácsa

Hozzávalók:

Néha előfordul, hogy valahonnan egy darab vadhoz jutunk. Ilyenkor általában pörkölt lesz belőle, de én valami mást javaslok. Ha mondjuk, vaddisznókarajt kapnak, akkor azt elég csak sóval, borssal, friss kakukkfűvel beszórni, hirtelen kisütni, és hozzá valami egyszerű kiegészítőt elkészíteni.

Lehet a vaddisznókaraj helyett szarvas- vagy őzgerinc, ezek nemesebb részek annál, hogy elpazaroljuk, de ha nincs más ötlet, akkor só, bors, kakukkfű. Vigyázzanak, ne szárítsák ki! Ez is nagyon gyorsan elkészíthető étel, ha valamit elő lehet kapni és ünnepivé válik az este. Úgy sütöm meg a húst közepes erősségű tűzön, hogy többször megfordítom, vagy ha vastag a hús, elősütöm mindkét oldalát, majd a közepesen meleg sütőbe 5-6 percre beteszem. Rózsaszínű lesz, de nem kell ettől tartani, mert a pihentetéssel együtt megpuhul.

Ha megsült a hús, kiveszem a serpenyőből, és a sülő szaftba teszem a vörösbort, az áfonyalekvárt, a vajat és a mustárt. Elkeverem, felforralom, és kész a villámgyors mártás.
Az almát félbevágom, kimagozom, sütőbe téve 10 perc alatt megpuhul. Az áfonyalekvárhoz hozzácsavarom a narancs levét, ezt teszem a sült alma közepébe a tányéron.

A receptek az Egyszerűen Buday! szakácskönyvben jelentek meg!

Még több ünnepi menü az NLCafén!

Exit mobile version