Ünnepi menü

Eperboros kacsamell és szalonnás sertéstekercs: húsimádók karácsonyi menüje

A vegákat most megkérjük, hogy csukják be a szemüket, vagy forduljanak el, ezúttal ugyanis a húsimádók ünnepi menüjének megtervezéséhez szeretnénk pár tippet adni. Körülnéztünk bloggereink receptjei között, és összeszedtük azokat, amiket szívesen látnánk mi is a karácsonyi menüben.

Vannak, akik a töltött húsokat nem hagynák ki soha a karácsonyi menüből, mások az olyan hétköznapi klasszikusok, mint a rántott hús ünnepi változatát készítik el rendszeresen, és vannak a húsimádók, akik ezt is és azt is szeretik, így legszívesebben egész karácsony alatt húsos fogásokkal kényeztetnék a családot. 

Ünnepi sült csirke

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók:

  • 1 db konyhakész egész csirke
  • 1 db citrom
  • só, bors
  • 5 dkg vaj (megolvasztva)
  • oregánó (szárított)
  • olívaolaj
  • 50 dkg sárgarépa
  • 80 dkg burgonya
  • 50 dkg édesburgonya

A sült csirke receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik. 

Csirke pekándiós bundában almamártással

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 4 csirkemellfilé
  • fél csésze pekándió
  • fél csésze liszt
  • 1 kk kakukkfű
  • só, bors
  • 2-2 ek vaj és olaj
  • kb. 1 dl tej

A mártáshoz:

  • 2 dl almalé (100%-os)
  • 2,5 dl zsíros tejszín
  • 2 ek méz
  • 1-2 ek hagyma aprítva 
  • 1/2 kk só
  • csipet bors
  • 1 tk almaecet
  • 1 tk vaj

Az ünnepi rántott hús receptje a Mrs. Lipton konyhája blogon olvasható.

Baconös csirkerolád

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók:

  • Kb. 50-60 dkg csirkemell
  • 1 tálca bacon
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 15-20 dkg sajt
  • só, bors, ízlés szerinti fűszer

A csirkerolád receptje a Saját otthon project blogon folytatódik.

Klasszikus töltött csirkecomb

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók:

  • 3 egész nagy bőrös csirkecomb
  • 1 zsömle
  • 4 főtt tojás
  • 2 nyers tojás
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 kk só, bors, pirospaprika (ízlés szerint)
  • 2 ek zsír
  • 6-7 ek zsemlemorzsa

A töltött csirkecomb receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.

 

Mézes karácsonyi töltött csirke fetás-tökmagos sütőtökpürével

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé
  • 30 dkg főtt gesztenye (tisztán)
  • 5 ek mazsola
  • 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
  • 10 dkg ementáli sajt
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl szilva- vagy szőlőlekvár
  • kevés olaj
  • 2 kg sütőtök (körte alakú)
  • 8 dkg hántolt, sótlan tökmag
  • 15 dkg feta
  • néhány ek tökmagolaj 
  • kevés zsíros tejszín
  • só, bors

A recept a Tetovált lány konyhája blogon folytatódik.

Fahéjas-mandarinos csirke

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók kb. 2 adaghoz:

  • 1 egész csirkemellfilé
  • 3 ek cukor
  • 3 db mag nélküli mandarin vagy 2 kisebb mandarinkonzerv
  • 2 narancs leve, vagy másfél dl narancslé
  • 2-3 szegfűszeg
  • fél kk fahéj
  • 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
  • só, olaj
  • 1 ek keményítő

A recept folytatása a Wannabe Chef blogon olvasható.

Eperborban párolt kacsamell chilis-mézes eperraguval és kapros sütőtökpürével

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db kacsamell (kb. 25 dkg-osak)
  • 2 dl eperbor
  • 2 ek vaj
  • 30 dkg eper
  • 1 chili
  • só, bors
  • 2 ek méz
  • 1 közepes méretű, körte formájú sütőtök
  • 1 ek vaj
  • 4 ek kapor
  • kb. 1 dl tej
  • só, bors  

A különleges kacsamell receptje a Tetovált lány konyhája blogon folytatódik.

Dióval, sajttal és pármai sonkával töltött sertéskaraj

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg kicsontozott sertéskaraj, comb, esetleg tarja
  • 100 g dióbél
  • 150 g vékonyra szelt pármai sonka
  • kb. 150 g Valle d’aostai fontina sajt
  • bors
  • kb. 200 g vékonyra szelt húsos szalonna
  • 1 ág rozmaring
  • 2 cikk fokhagyma
  • extra szűz olívaolaj

A töltött karaj receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik.

Fűszeres karaj sült zöldségekkel

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók:

  • 1 kg rövidkaraj (csont nélküli)
  • só, bors
  • szárított oregánó
  • kevés olaj
  • 1 kg édesburgonya
  • 5 fej lila hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • só, bors
  • fél kg burgonya

A recept a Csak a Puffin oldalon folytatódik.

Szalonnával, hagymával és ecetes uborkával töltött sertéstekercsek

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók:

  • 4 szelet csont nélküli sertéskaraj (vagy 4 szelet 20 dkg-os vesepecsenye)
  • 4 kiskanál mustár
  • ízlés szerint őrölt, fekete bors
  • 8 szelet húsos, füstölt szalonna (fekete erdei vagy pármai sonka is jó)
  • 2 kisebb ecetes uborka
  • 1 kicsi vöröshagyma
  • 1/2 dl olaj
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 200 g sűrű krémsajt (vagy tejszín)
  • ízlés szerint só

A tekercsek receptje a Zsuzsi finomságai blogon folytatódik. 

Piemonti marhalapocka

Húsimádók ünnepi menüje

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 800 g marhalapocka
  • 1 üveg barolo
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • egy kb. 20 cm hosszú zellerszár
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 2 zsályalevél
  • 4-5 szem borókabogyó
  • 2 szegfűszeg
  • 10 szem fekete bors
  • 1 kis darab fahéj
  • 1 ek. vaj

A püréhez:

  • 1 kg krumpli
  • 2 tk vaj
  • 1 dl tejföl
  • tej
  • só, bors
  • szerecsendió

A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik. 

Még több húsos recept, hogy legyen miből válogatni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top