Szerencsére egy vega menü már rég nem csak hagymalevesből és rántott sajtból áll. Isteni finom ünnepi fogásokat készíthetünk hús nélkül is, elég csak egy-két különleges ízt varázsolni a már jól ismert receptekbe, és kész is az ínyenc húsmentes ünnepi menü! Alma a vöröslencse krémlevesben, spenót a lasagnéban, és kecskesajt a sütőtök kísérője: ugye, milyen jól hangzik?!
Almás vöröslencse-krémleves
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma durvára vágva
- 500 g paszternák megpucolva, feldarabolva
- 150 g vöröslencse
- 2 nagyobb alma meghámozva, felkockázva
- 1,5 liter zöldség alaplé
- tálaláshoz natúr joghurt és koriander ízlés szerint
- kevés étolaj
- 2-3 evőkanál currypaszta (házi vagy bolti)
1. Az olajat egy nagyobb lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és a currypasztát, és kb. 3 percig kevergetve pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a paszternákot, a lencsét és az almakockákat, felöntjük az alaplével, és felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és kb. 30 percig főzzük. Akkor jó, ha a paszternák megpuhult, a vöröslencse krémesre főtt.
3. Lehúzzuk a tűzhelyről és botmixerrel turmixoljuk, ízlés szerint még fűszerezzük, majd forrón tálaljuk.
Spenótos lasagne
Hozzávalók:
- 1 csomag lasagne tészta
- 25 dkg ricotta
- 1 csomag fagyasztott spenót
- 20 dkg reszelt mozzarella
- 2 ek. apróra vágott petrezselyemzöld
A mártáshoz:
- 4 ek. olvasztott vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 7 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szárított bazsalikom
- fél ek. szárított oregáno
- 4 ek. liszt
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só, bors
Először elkészítjük a mártást: egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát és pár percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, 2-3 percig kevergetjük, majd felöntjük a tejjel, és ha már nem forr, hozzáadjuk a fűszereket és a szétnyomott fokhagymát. Kevergetve főzzük még pár percig, akkor jó, ha kicsit besűrűsödött, és a liszt nem csomós.
A tésztalapokat kifőzzük, és egy nagyobb vagy több kisebb sütőtálat készítünk elő. Kivajazzuk a tálakat, és egy tésztalapot terítünk az aljára. Az alsó réteget megkenjük ricottával, megszórjuk mozzarellával, majd jön egy adag spenót, és ezt ismételjük újra: tészta, ricotta, mozzarella, spenót. Meglocsoljuk a mártással, és az utolsó réteg tésztára mozzarellát szórunk, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
Kecskesajtos sütőtök salátával
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- friss vagy szárított kakukkfű
- 15 dkg kecskesajt
- só, bors
- olívaolaj
- saláta
1. A sütőtököt feldaraboljuk, magját eltávolítjuk, és húsát felkockázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, enyhén sózzuk-borsozzuk és kakukkfűvel fűszerezzük, majd 210 fokon kb. 30-40 percig sütjük.
2. A sütőtökkockákat kicsit hűlni hagyjuk, majd rámorzsoljuk a kecskesajtot, és friss salátával tálaljuk.