nlc.hu
Ünnepi menü

Dinsztelt káposzta recept

A tökéletes dinsztelt káposzta receptje nem nagy ördöngösség

Egyszerre édes és savanyú, ínycsiklandó: ilyen a tökéletes, karamellízalt dinsztelt káposzta. De mi a titka?

A közkedvelt köret nem hiányozhat az ünnepi asztalról sem, hiszen kiváló körete a sülteknek, kacsa, liba és disznótoros mellé is jól illik a karamellizált, fűszerekkel és borral feldobott vörös káposzta. Mielőtt azonban a tökéletes dinsztelt káposzta receptjét részleteznénk, arról sem árt szót ejtenünk, hogy a lila vagy vörös káposzta nemcsak finom, hanem mennyire egészséges is, hiszen a lila zöldségben élelmi rostok, jó minőségű szénhidrátok, sok vitamin, kálium, vas, és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagok is vannak. Mivel antioxidánsokban gazdag, a bőrre is jó hatással van, pontosabban segíthet az öregedés látványos folyamatát lassítani. Ehetjük salátaként is, de az egyik legnépszerűbb és legfinomabb formája párolva készül el. 

Párolt lila káposzta

Párolt lila káposzta főzése (Fotó: Profimedia)

Nincs nagy titok

Nem kell ahhoz különleges séfnek lennünk, hogy tökéletes dinsztelt káposzta kerüljön az asztalra, csak oda kell figyelnünk a fűszerek, a savanyú és édes íz megfelelő arányára.

Hozzávalók:

  •  1 fej káposzta
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1-1,5 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • 1 db vöröshagyma
  • 0,5  babérlevél
  • 1 késhegynyi bors
  • 1 csipet őrölt kömény

Mutatjuk a tökéletes párolt káposzta receptjét, lépésről lépésre:

  1. Válasszunk egy nagyobb, keményebb káposztát válassz. A külső levelei szedjük le, mossuk meg, a torzsáját vágjuk ki, és vékonyan szeljük fel, vagy egy konyhai robotgép káposztareszelő korongjával reszeljük le. Enyhén sózzuk meg és pihentessük 30 percet.
  2. A levet eresztett káposztát facsarjuk alaposan ki.  Ezután egy fazékban kezdjük el melegíteni az olívaolajat. Mikor már kellően felforrósodott, adagoljuk hozzá a lila hagymát. Pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és gyakori kevergetés közben karamellízaljuk, vagyis pirítsuk aranybarnára.
  3. Adagoljuk hozzá a kifacsart lila káposztát, az almát, egy pici vizet. Ezután fedő alatt pároljuk 40 percig, közben kóstolgassuk, és ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, köménymagot, amit hiányolunk. Ha megpuhult, öntsük hozzá a bort és hagyjuk még ott öt percig. 
Párolt lila káposzta almával

Párolt lila káposzta almával (Fotó: Profimedia)

Még több finomság karácsonyra, vegáknak is:

Kiemelt kép: Instagram

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top