nlc.hu
Ünnepi menü

Ilyen az egészséges Mikulás-csomag

Ez kerüljön az egészséges Mikulás-csomagba

A legtöbb családban már a Mikulás-csomag tartalmát vásárolgatják a szülők. A sok édesség helyett azonban egészséges alternatívák közül is válogathatunk.

Csoki vagy gyümölcs? Antal Emese dietetikus megmutatta a Mokkában, hogyan állíthatunk össze egy egészséges Mikulás-csomagot a gyerekünknek.

csokimikulás

Jó minőségű csokimikulás is kerülhet a csomagba, csak ne túl sok – Fotó: iStock

Minél több gyümölcs legyen benne, de lehetőleg olyan gyümölcs, amit nem hétköznap eszik a gyerek, például áfonya, és magokat is beletehetünk, mivel azok nagyon egészségesek. Természetesen csokoládé is való a Mikulás-tasakba, de ne azzal tömjük bele! Inkább kicsi mikuláscsoki legyen, amit egy alkalommal el tud fogyasztani. Ne XXL-es kiszerelésűt vegyünk, mert utána még ebédelni, sőt vacsorázni sem fog a gyerek” – tanácsolta Antal Emese, hozzátéve: inkább több fajta dolgot tegyünk a Mikulás-csomagba, minthogy csak csokoládéval rakjuk tele.

Ami a magokat illeti, tehetünk bele mogyorót, diót, kesudiót, mandulát, sőt sült gesztenyét is. A mennyiség pedig egy-egy maroknyi legyen a magvakból.

Az aszalt gyümölcsök (mint például aszalt eper vagy aszalt sárgabarack) esetében ügyeljünk a cukortartalomra, ezért érdemes magvakkal társítani a Mikulás-csomagban, mert az olajos magvak segítik a cukor felszívódását, azaz nem emeli meg olyan gyorsan a gyerek vércukorszintjét.

Amikor csokoládét választunk, ügyeljünk arra, hogy minél magasabb legyen a kakaótartalma, ám a keserűcsokit nem minden gyerek szereti. Így a tejcsokoládé is nagyon jól jön, mert a csontfelépítést segítő kalciumot tartalmaz. Mindenképpen nézzük meg, hogy mi szerepel a címkén! Tehát a nagyság és a mennyiség mellett a minőség is fontos szempont legyen a csokivásárlásnál.

Nyilván ilyenkor több csokit kap a gyerek, de lehetőleg ne legyen elől az édesség, mert akkor nem tudja megállni, hogy ne nyúljon hozzá, ne egye meg. Tanítsuk meg, hogy a főétkezés után egye meg a csokit, ne helyette!” – tanácsolja a dietetikus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top