A krumpli és a rizs igazán népszerű karácsonyi köret. De mi lenne, ha idén kipróbálnál valami újat? A főszerepben ezúttal is a zöldségek kerülnek, de ettől még hidd el, hogy nem lesz unalmas a főétel!
Fokhagymás-mézes sárgarépa
Ez a szuper karácsonyi köret, amilyen egyszerű, legalább olyan finom is. A gyerekek is imádni fogják. Illik halak és húsok mellé is, de a húsmenetes karácsonyi menü tökéletes kiegészítője is lehet.
Hozzávalók 4 személyre
- 12 szál sárgarépa
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. méz
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. vaj vagy kókuszzsír
- 1 tk. balzsamecet
- 1 tk. mustár
- 1/2 mk. szárított kakukkfű
- 1/2 mk. szárított petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Keverőtálban a hozzávalókból készíts öntetet. A vajat vagy a kókuszzsírt olvaszd fel, keverd hozzá az olívát, a mézet, fokhagymanyomón préseld le a gerezdeket, majd keverd a többi fűszerrel együtt az öntethez. A répákat zöldségpucolóval tisztítsd meg, vágd le a végeket.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd el rajta a sárgarépákat, egyenletesen elosztva locsold meg az öntettel. Told a sütőbe és 30 perc alatt süsd szép pirosra a különlegesen finom karácsonyi köretet.
Balzsamos kelbimbó
Ropogós, ízletes alternatív karácsonyi köret. Sült hal, sült csirke mellé tálalva különleges ízharmóniában lehet részetek. A karácsonyi ebéd vagy vacsora ideális körete lehet.
Hozzávalók 4 személyre
- 70 dkg kelbimbó
- 4 szál sárgarépa
- 5 dkg aszalt áfonya (elmaradhat)
- 2 ek. frissen összevágott petrezselyemzöld
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. frissen kifacsart narancslé
- 2 ek. világos balzsamecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk. szárított bazsalikom
- 1/2 mk. szárított majoranna
- ízlés szerint só, bors
A kelbimbót alaposan mosd meg, a külső leveleket távolítsd el, vágd valamennyit félbe. Az apróbb szemek egészben is maradhatnak. A sárgarépát zöldségpucolóval tisztítsd meg, karikázd fel. Az áfonyát 10 percre áztasd vízbe.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tepsit vékonyan olajozd ki. Készíts öntetet, amelyhez az olívaolajat keverd le a narancslével, a balzsamecettel, a fűszerekkel és a lepréselt fokhagymával. Helyezd a zöldségeket a tepsire, egyenletesen locsold meg az öntettel. Told a sütőbe és 20-25 perc alatt süsd készre. Kínáld a karácsonyi menü mellé, amit a család is imádni fog, de előtte díszítheted az aszalt áfonyával és aprított petrezselyemzölddel is.
Olasz sült zöldségek
Az olaszok különlegesen finom sült zöldsége bármilyen karácsonyi főétel tökéletes kísérője lehet. És ez a köret olyan gazdag, hogy önmagában is fogyasztható. Az elkészítése pedig szuperegyszerű és szupergyors.
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg gomba
- 20 dkg karfiol rózsáira szedve
- 20 dkg koktélparadicsom
- 12 gerezd fokhagyma
- 3 ek. aprított petrezselyemzöld
- 1 ek. aprított bazsalikom
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. olívaolaj
- só, bors
A zöldségeket alaposan tisztítsd meg. Rakd tűzálló tálba, locsold meg az olajjal és a balzsamecettel, dobd rá a fokhagymagerezdeket, szórd meg a fűszerekkel, sózd, borsozd. 200 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig párold, majd a fedőt levéve, 10-15 perc alatt süsd a karácsonyi köretet szép pirosra.
Süssünk pulykát!
- A tökéletes pulyka titka: majonéz és húshőmérő
- Karácsonyi pulyka lépésről lépésre
- Szalonnába tekert pulyka