Az air fryer sosem volt még népszerűbb, mint napjainkban. Lassan ugyanúgy megtalálható a háztartások többségében, mint egy rendes sütő, ami jó hír, hiszen bő olajban sült húsok helyett egészséges, de mégis finom ételek készíthetőek benne. Igen, akár a karácsonyi ebédhez vagy vacsorához is, hiszen az air fryerben többek között a csirkéből igazi gourmet fogás válhat, mondjuk, hogyan.
Előmelegítés és előkészítés
Minden ezen áll vagy bukik. Az air fryert melegítsd elő körülbelül 200 fokra, a húst pedig pici olívaolajjal kend be, a sót, borsot ne sajnáld róla. Egy hagyományos sütőnél körülbelül 30-40%-kal kevesebb időt ajánlanak a sütéshez, ha nem vagy gyakorlott háziasszony, onnan tudhatod, mikor jó, hogy mindkét oldala aranybarnára sült – érdemes többször is átforgatni sütés közben. Ez csirkemell esetében 15-20 percet jelent, csirkecombnál 20-30-at, egész csirkénél 40-50 percet.
Az, hogy rajta hagyod-e a bőrét a sütési időt, nem befolyásolja, ellenben, ha csontos változatot használsz, akkor mindig inkább a magasabb idővel számolj, hogy tényleg átsüljön mindenhol. Ha bizonytalan vagy, használhatsz húshőmérőt is, amikor belül már több mint 70 fokos a baromfi, akkor biztosan készen van.
Bármilyen ízvilág
Az teljes mértékig rajtad múlik, hogy milyen fűszerezés mellett voksolsz, de két tanácsot így is adunk. Egyrészt a kevesebb több, a készen kapható sültcsirke fűszersóval megfelelő ízvilágot érhetsz el, ami hasznos, ha időhiányban szenvedsz, vagy nem túl jól felszerelt a konyhád, mert keveset főzöl. Ebben minden van, amitől igazán ínyenc lesz a végeredmény. Másrészt az olívaolajról ne feledkezz meg, hiszen ennek köszönhetően lesz a csirke külseje finom ropogós.
Amennyiben mégis valami extrázásra vágysz, a neten rengeteg receptet találni kifejezetten az air fryerben sütött csirke fűszerezésére, szóval bőven van egyéb választási lehetőség is. Különböző nemzetek ízvilágát is megidézheted, például provence-i, mexikói, vagy akár az amerikaiakra jellemző BBQ stílusú fűszerezéssel, ha úgy érzed, az ünnepi asztal ezt is elbírja.
A szakértők azt tanácsolják egyébként, hogy nem érdemes túl sok fűszert kenni rá, mert a felesleg úgyis lecsepeg róla, és nehéz utána megtisztítani az eszközt. Viszont azt mondják, érdemes már sütés előtt fél-egy órával rákenni a húsra, hogy ízletesebb legyen.
Szaftosabb végeredmény
Ha azért nem vagy a baromfi nagy rajongója, mert úgy érzed, mindig kiszárad, akkor adj neki így egy esélyt, nem fogod megbánni. A hagyományos sütővel vagy serpenyős megoldással szemben a légkeverés mellett a hús nem szárad ki, sőt! A szaft a húson belül marad, és sokkal puhább lesz, mintha bármilyen más módszerrel próbálkoznál.
Arra viszont ügyelj, hogy a mártásokat ne pont itt akard kipróbálni, megint csak abból a megfontolásból, hogy úgyis lecsepegne róla. Ilyen esetben maradj inkább a sütőnél.