nlc.hu
Ünnepi menü
Zöldsaláták karácsonyra

3 tuti saláta karácsonyra, ha már unod a szokásos ízeket

Szeretjük a karácsonyi menü hagyományosságát, de néha azért nem árt némi egészséges újdonságot is csempészni a fogások közé.

Van élet a krumpli- és franciasalátán túl is, még ha néha hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a karácsony akkor lesz igazán jó, ha ezek kerülnek az asztalra. Kifejezetten olyan alternatívákat hoztunk, amik túllépnek a majonézes alapon, pont azért, hogy lásd, a zöldsalátából is nagyon sokat lehet kihozni. Íme, három variáció.

Chilis-lime-os sütőtöksaláta

Hozzávalók:

  • kb. 1 kilós tök hámozva, kimagozva, szeletekre vágva
  • negyed csésze extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanálnyi chili por
  • 3 evőkanál frissen facsart lime-lé
  • egyharmad csésze apróra vágott friss koriander
  • 1 teáskanál méz
  • 2 római saláta levelei apróra tépve
  • negyed csésze pirított tökmag
  • háromnegyed csésze morzsolt Cotija sajt (annak híján parmezán)
  • 1 avokádó
  • só, bors
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez
Chilis-limeos sütőtöksaláta

Fotó: Getty Images/haoliang

​Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsibe dobáld bele a tököt, locsold meg olívaolajjal, szórd meg chiliporral, sóval, borssal. 20-25 perc alatt süsd készre.

Keverd össze a lime levét, a koriandert, a mézet és a maradék olívaolajat, ezt is sózd, borsozd. Egy salátástálba szórd bele a római salátát, aztán mehet rá a puha tök, a hámozott, felszeletelt avokádó, a tökmag, a sajt és az öntet. Díszítésként használj bazsalikomleveleket. Nemcsak finom, de szép, színes eleme lehet az ünnepi vacsorának.

Vérnarancsos ricottasaláta

Hozzávalók:

  • 3 vörös húsú narancs
  • 3 vérnarancs + 1 a leve miatt
  • 4 csésze rukkolasaláta
  • 170 gramm ricotta
  • extraszűz olívaolaj
  • bors
Vérnarancsos ricotta saláta

Fotó: Getty Images/Oksana Shyriaieva

Elkészítés:

Hámozd meg a narancsokat, aztán egy éles késsel vágj le róluk minden fehér részt, és szeleteld fel keresztben, vékonyan. Rendezd el őket egy tálban és szórd rá a rukkolát, valamint a ricottát is morzsold a tetejére.

A negyedik vérnarancs kifacsart levét körülbelül 3 evőkanál olívaolajjal keverd össze és csorgasd a salátára. Mehet rá a bors, és óvatos keverés után azonnal tálalható.

Zöldsaláta grapefruittal és avokádósalátával

Hozzávalók:

  • 2 grapefruit
  • 2 teáskanál borecet
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • só, bors
  • negyed csésze zsírszegény görög joghurt
  • negyed csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 fej endívia csíkokra vágva
  • 2 fej fodros endívia csíkokra vágva, lehetőleg vörös
  • 1 csésze friss bazsalikomlevél tépkedve
  • 1 avokádó meghámozva, csíkokra vágva
  • mák és rukkola ízlés szerint
Zöldsaláta grapefruittal és avokádó salátával

Fotó: Getty Images/Olga Peshkova

Elkészítés:

Egy éles késsel távolítsd el a grapefruit héját és magját. Mindezt egy tál felett tedd meg, hogy felfogd a gyümölcs levét, semmi ne vesszen kárba! Egy tányérban keverd össze a 2 evőkanál grapefruitlevet, az ecetet, a mustárt és a joghurtot, ízlés szerint sózd és borsozd is. Lassan csorgasd bele az olajat, akkor jó, ha szépen összeáll a keverék.

A salátákat és bazsalikomot keverd össze és adagold ki tányérokra. A tetejére mehetnek a grapefruit- és avokádószeletek, és az öntet. Ízlés szerint mákkal is megszórhatod a különlegesebb ízélményért. Sőt, egy kis rukkola sem tesz neki rosszat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top