Van élet a krumpli- és franciasalátán túl is, még ha néha hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a karácsony akkor lesz igazán jó, ha ezek kerülnek az asztalra. Kifejezetten olyan alternatívákat hoztunk, amik túllépnek a majonézes alapon, pont azért, hogy lásd, a zöldsalátából is nagyon sokat lehet kihozni. Íme, három variáció.
Chilis-lime-os sütőtöksaláta
Hozzávalók:
- kb. 1 kilós tök hámozva, kimagozva, szeletekre vágva
- negyed csésze extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanálnyi chili por
- 3 evőkanál frissen facsart lime-lé
- egyharmad csésze apróra vágott friss koriander
- 1 teáskanál méz
- 2 római saláta levelei apróra tépve
- negyed csésze pirított tökmag
- háromnegyed csésze morzsolt Cotija sajt (annak híján parmezán)
- 1 avokádó
- só, bors
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsibe dobáld bele a tököt, locsold meg olívaolajjal, szórd meg chiliporral, sóval, borssal. 20-25 perc alatt süsd készre.
Keverd össze a lime levét, a koriandert, a mézet és a maradék olívaolajat, ezt is sózd, borsozd. Egy salátástálba szórd bele a római salátát, aztán mehet rá a puha tök, a hámozott, felszeletelt avokádó, a tökmag, a sajt és az öntet. Díszítésként használj bazsalikomleveleket. Nemcsak finom, de szép, színes eleme lehet az ünnepi vacsorának.
Vérnarancsos ricottasaláta
Hozzávalók:
- 3 vörös húsú narancs
- 3 vérnarancs + 1 a leve miatt
- 4 csésze rukkolasaláta
- 170 gramm ricotta
- extraszűz olívaolaj
- bors
Elkészítés:
Hámozd meg a narancsokat, aztán egy éles késsel vágj le róluk minden fehér részt, és szeleteld fel keresztben, vékonyan. Rendezd el őket egy tálban és szórd rá a rukkolát, valamint a ricottát is morzsold a tetejére.
A negyedik vérnarancs kifacsart levét körülbelül 3 evőkanál olívaolajjal keverd össze és csorgasd a salátára. Mehet rá a bors, és óvatos keverés után azonnal tálalható.
Zöldsaláta grapefruittal és avokádósalátával
Hozzávalók:
- 2 grapefruit
- 2 teáskanál borecet
- 1 teáskanál dijoni mustár
- só, bors
- negyed csésze zsírszegény görög joghurt
- negyed csésze extra szűz olívaolaj
- 2 fej endívia csíkokra vágva
- 2 fej fodros endívia csíkokra vágva, lehetőleg vörös
- 1 csésze friss bazsalikomlevél tépkedve
- 1 avokádó meghámozva, csíkokra vágva
- mák és rukkola ízlés szerint
Elkészítés:
Egy éles késsel távolítsd el a grapefruit héját és magját. Mindezt egy tál felett tedd meg, hogy felfogd a gyümölcs levét, semmi ne vesszen kárba! Egy tányérban keverd össze a 2 evőkanál grapefruitlevet, az ecetet, a mustárt és a joghurtot, ízlés szerint sózd és borsozd is. Lassan csorgasd bele az olajat, akkor jó, ha szépen összeáll a keverék.
A salátákat és bazsalikomot keverd össze és adagold ki tányérokra. A tetejére mehetnek a grapefruit- és avokádószeletek, és az öntet. Ízlés szerint mákkal is megszórhatod a különlegesebb ízélményért. Sőt, egy kis rukkola sem tesz neki rosszat.