nlc.hu
Ünnepi menü
Ezért ne edd meg másnap a rántott halat!

Ezért ne edd meg másnap a rántott halat!

Vigyázz vele! Egy halpatkó nem töltött káposzta!
hal

A Nébih Oktatási Program csapata a napokban összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tippeket, hogy a karácsonyi menü sztárfogása, a rántott pontypatkó ne okozzon kellemetlen panaszokat az ünnepi lakoma után.

Sokaknál rántott hal (leginkább ponty) kerül az ünnepi asztalra karácsonykor második fogásnak. Ezekre érdemes odafigyelni a fogyasztásukkor:

A nyers hal – mint minden nyers élelmiszer – hordozhat szemmel nem látható szennyeződéseket. Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért figyelnünk kell arra, hogy az esetleges keresztszennyeződéseket megelőzzük.

Amennyiben mirelit terméket vásároltunk, ügyeljünk arra, hogy a hűtőben olvasszuk fel, semmiképp sem fagyasszuk vissza, illetve a minőségmegőrzési idő lejáratát követően 3 hónapon belül mindenképp használjuk fel.

Ami a kész halételek tárolását illeti: a halból készült ételt lehetőleg az elkészítése után mihamarabb fogyasszuk el, és ne tároljuk.

Amúgy az utóbbi években kissé nőtt a halfogyasztás Magyarországon, az egy főre eső évi 6,5 kilogrammos hazai átlagfogyasztás azonban még mindig jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top