A Nébih Oktatási Program csapata a napokban összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tippeket, hogy a karácsonyi menü sztárfogása, a rántott pontypatkó ne okozzon kellemetlen panaszokat az ünnepi lakoma után.
Sokaknál rántott hal (leginkább ponty) kerül az ünnepi asztalra karácsonykor második fogásnak. Ezekre érdemes odafigyelni a fogyasztásukkor:
A nyers hal – mint minden nyers élelmiszer – hordozhat szemmel nem látható szennyeződéseket. Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért figyelnünk kell arra, hogy az esetleges keresztszennyeződéseket megelőzzük.
Amennyiben mirelit terméket vásároltunk, ügyeljünk arra, hogy a hűtőben olvasszuk fel, semmiképp sem fagyasszuk vissza, illetve a minőségmegőrzési idő lejáratát követően 3 hónapon belül mindenképp használjuk fel.
Ami a kész halételek tárolását illeti: a halból készült ételt lehetőleg az elkészítése után mihamarabb fogyasszuk el, és ne tároljuk.
Amúgy az utóbbi években kissé nőtt a halfogyasztás Magyarországon, az egy főre eső évi 6,5 kilogrammos hazai átlagfogyasztás azonban még mindig jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock