A karácsony ízei nálunk jól ismertek: halászlé, töltött káposzta, bejgli és mézeskalács kerül az ünnepi asztalra. Persze a világ többi részének is megvannak a hagyományos karácsonyi ételei, és ha idén szívesen újítanál, akkor érdemes inspirálódnod. Összegyűjtöttük, milyen menük jellemzők már országokban.
Karácsonyi ételek a világon
Sült pulyka Angliában és Amerikában
Angliában és több nyugati országban a karácsonyi vacsora főszereplője a sült pulyka. A hús mellé ropogósra sült krumpli, kelbimbó és áfonyaszósz kerül, a desszert pedig szinte mindig a sűrű, fűszeres karácsonyi puding, amelyet gyakran brandyvel meglocsolva flambíroznak is tálalás előtt.
A tengerentúlon is a pulyka uralkodik, főleg az Egyesült Államokban, ahol krumplipürével, mártással és áfonyaszósszal tálalják. Dél-Amerikában ezzel szemben levélbe csomagolt, töltött kukoricás ételek, húsos fogások és édeskés fűszerezés jellemző.
Rántott ponty Lengyelországban
Lengyelországban a szenteste különösen fontos, és sok családban húsmentes. Az asztalra többfogásos vacsora kerül, amelynek alapja a hal: a rántott vagy sült ponty szinte kötelező, mellé pierogi, azaz töltött tészta, valamint céklaleves vagy savanykás levesek érkeznek. A vacsora inkább könnyed, mégis tartalmas.

Karácsonyi terített asztal (Fotó: GettyImages)
Füstölt hal Skandináviában
Skandináviában egészen más az ízvilág. A dánok és norvégok szívesen esznek karácsonykor savanyított vagy füstölt halakat, heringet, lazacot, rozskenyeret. Desszertként rizsalapú édességek kerülnek az asztalra, tejszínhabbal és meggyszósszal – ezek a hideg, téli estéken különösen jól esnek.
Libasült Németországban
Németországban a libasült számít klasszikus karácsonyi főételnek, párolt káposztával és krumplival tálalva. Az ünnepi sütemények közül a gyümölcsös, marcipános stollen szinte minden háztartásban megjelenik, gyakran már az adventi időszakban is.
Gyorsétterem és grillezés is előfordul
És akadnak igazán meglepő szokások is: Japánban sokan karácsonykor gyorséttermi csirkét esznek ünnepi vacsoraként. Ez a szokás egy 1970-es évekbeli reklámkampány nyomán terjedt el, és mára popkulturális jelenséggé vált. Ausztráliában és Új-Zélandon pedig az ottani meleg idő miatt gyakran kerti grillezéssel ünnepelnek, könnyű, gyümölcsös desszertekkel.