Dekor

Két kedves papírdísz karácsonyra letölthető sablonnal

Karácsonykor díszbe öltözik minden otthon, az ablakok sem lehetnek kivételek. Két bájos karácsonyi minta letölthető sablonnal.

Ott, ahol gyerekek is élnek, az ablakokat színes képek díszítik. A kedves karácsonyi motívumokat (Mikulás, rénszarvas, angyalkák, karácsonyi manók) a gyerekek örömmel készítik el, és közben együtt készülhet a család az év legszebb ünnepére.

 Mikulás ajándékheggyel

Anyagok:

Kattints a képre a letölthető sablonért!
Kattints a képre a letölthető sablonért!

• Fehér, bézs színű, sárga, narancssárga, okker, piros, élénk rózsaszín és világoszöld kartonpapír
• Piros-fehér csíkos papír
• Piros-fehér és kék-fehér mintás papír
• Piros-fehér kockás kartonpapír
• Világoszöld gomb, Ø 20 mm
• Fémes piros papírdrót

A motívum mérete: 37 cm

Elkészítés:

1. A motívum egyes elemeit kartonpapírból vágjuk ki. A mintás papírból kivágott elemekre rajzoljuk meg a doboz képzeletbeli éleit, hogy térbeli hatású dobozokat kapjunk.

2. A kart és a fejet ragasszuk a piros alapra, majd rajzoljuk meg az arcot és a szemeket. A sapkára, a kabát ujjára és az aljára rögzítsük a fehér „prémet”. A kabát tetejére ragasszuk fel a két részből álló sálat. Ezután ragasszuk fel a fejre a szakállt és a bajuszt. A bajusz végét hajlítsuk fel. A csizmába lyukasztóval vágjunk lyukakat, és fűzzük bele a papírdrótot cipőfűzőnek, majd a kész csizmát ragasszuk hátoldalról a kabát aljához.

Két kedves papírdísz karácsonyra letölthető sablonnal3. A sapka csúcsát díszítsük fehér csillaggal. A kabátra rögzítsük a zsebet: a körvonal mentén ragasszuk le (kivéve a felső szegélyt). A macit belülre, a maci mancsait kívülre, a zsebre rögzítsük.

4. Az ajándékcsomagokat díszítsük „szalagokkal”, illetve a világoszöld csomagot fehér pöttyökkel (előzőleg készítsük el lyukasztóval). A csomagokat ragasszuk egymásra a kép alapján, majd ragasszuk a Mikulás kezébe (és részben a testéhez hátoldalról). Egy kis sárga kartonpapírból készített szütyő szájára kössünk papírdrótot, majd ragasszuk a csomaghegy tetejére. A gombba fűzzünk piros fonalat, majd hátul kössük csomóra a szálvégeket, és vágjuk rövidre. Végül ragasszuk fel a gombot a kabátra.

 

 Házikók karácsonyi díszben

Anyagok:

Kattints a letölthető sablonért!
Kattints a letölthető sablonért!

Fehér, sárga, rózsaszín, lila, piros, sárgáspiros, sárgászöld, kékeszöld, fűzöld, sötétkék és világosbarna kartonpapír
Aranyszínű csillámos karton csillagokkal
Fehér mintás pauszpapír (pöttyös, hangjegyes, szíves, csillagos)
Aranyszínű, kék és piros csillámos toll
Mintalyukasztó: hópehely

A motívum mérete: 23 cm

Elkészítés:

1. A házakat piros, sárga, kékeszöld és lila kartonpapírból vágjuk ki. A többi elemet is a maradék papírból készítsük el. A mintaíven szaggatott vonallal jelöltük az ablak- és ajtókivágásokat. Az ajtókat ne vágjuk ki teljesen körben! A házakat rögzítsük egymáshoz ragasztóval.

2. Készítsük el a tetőket, az ablak- és ajtókereteket, és ragasszuk fel a házakra. Két ablakba ragasszunk függönyt. A piros házra rajzoljunk aranyszínű csillámos tollal tetőcserepet, a zöld házat pedig díszítsük kék pöttyökkel. Az ezüstszínű papírból vágott csillagokat ragasszuk a sárga házra.

3. A zöld papírból készített fenyőfákat díszítsük piros pöttyökkel, és ragasszuk a piros házra. A hóembert fehér papírból vágjuk ki, majd kék kalappal és világosbarna seprűvel egészítsük ki, végül rajzoljuk meg az arcot, a gombokat, és díszítsük a kalapot aranyszínű pöttyel. Végül ragasszuk a lila házra.

4. Az ablakkivágások és az ajtónyílások mögé ragasszunk mintás pauszpapírt. Mindegyik ház ablakai más mintát kapjanak. A belső ablakkereteket csillámos tollal rajzoljuk meg.

Extra: különleges asztali dísz lehet, ha a ház mögé teamécseseket helyezünk.

A motívumok tetszés szerint más színösszeállításban, sőt akár papír helyett filcből is elkészíthetők.

 Alapvető tudnivalók, anyagok és eszközök

Két kedves papírdísz karácsonyra letölthető sablonnalCikkünk a Cser Kiadó gondozásában megjelent, Papírdíszek karácsonyra című könyv segítségével készült. A kötetben aranyos papírdíszeket találunk, és apró trükköket, fortélyokat tudhatunk meg arról, hogyan tehetünk különlegessé egy-egy papírfigurát. A kötet hasznos lehet óvodáknak és iskoláknak is, mert a könyvben szereplő figurák elkészítéséhez kevés alapanyag szükséges, és a kész karácsonyi figurák díszíthetik az osztályterem, iskola ablakait, falait.
Szerző: Birgit Utermarck

A könyvben szereplő díszek elkészítéséhez a következő anyagok és eszközök szükségesek:

Színes és mintás kartonpapír
Színes hullámkarton
Színes tónuspapír
Mintás pauszpapír
Színes krepp-papír
Aranyszínű fémfólia
Filcanyag
Rafia
Gomb
Papírgolyó
Papírdrót
Ceruza
Pauszpapír a sablonkészítéshez
Színes filctoll, lakkfilc és puffadófesték
Ragasztó
Olló és tapétavágó kés
Lyukasztó
Vonalzó
Tűzőgép, mintalyukasztó
Tű és fonal

A mintaív átmásolása – A pauszpapírt helyezzük a mintaívre, és másoljuk át ceruzával, majd megfordítva tegyük egy fehér kartonpapírra, és a vonalakat húzzuk át puha ceruzával. Így a ceruzavonalak a másik oldalról átnyomódnak a kartonpapírra. Vágjuk ki, majd a kész sablont helyezzük a kiválasztott papírra, és rajzoljuk körbe. Ezután vágjuk ki.

A motívumok kivágása – Az egyes modelleket kétoldalasan készítsük el, hogy az ablakra helyezve mindkét oldalról szépen mutassanak. A modellek elemeiből készítsünk tükörfordítottan is egy darabot, majd a két összeállított modellt rögzítsük egymáshoz kétoldalas ragasztószalaggal. Az apró részleteket sziluettollóval vagy tapétavágó késsel vágjuk ki. Ha tapétavágó késsel dolgozunk, akkor használjunk vágóalátétet. A mintalyukasztóval készített mintákhoz tónuspapírt használjunk.

Összeállítás és festés – A sablon alapján elkészített elemeket a következőképpen állítsuk össze: Mindentragasztóval dolgozzunk. A kartonhoz és a filcanyagokhoz erős ragasztót használjunk. A figurák finom vonalait összeállítás után húzzuk meg filctollal.

Ötletek és fortélyok

• Az arcpírhoz a piros ceruzából reszeljünk le egy keveset, és dörzsöljük körkörösen az arcra.

• Térbeli hatású lesz a motívum, ha a modell elemeit kétoldalas, szivacsos ragasztókockával rögzítjük egymáshoz.

Az arc elkészítése – A szemet, a szájat és szeplőket fekete, piros és narancssárga filctollal rajzoljuk meg. Fehér lakkfilccel tegyünk egy pöttyöt szemfénynek a fekete pupilla közepére. Az arcpírt piros ceruzával emeljük ki. Mindkét oldalon készítsük el az arcot.

Figyelem! A tapétavágó kés nem való gyerekek kezébe! Kisgyerekeknek szerezzünk be tompa hegyű gyerekollót, és az apró részletek kivágásánál segítsünk nekik.

A gombok rögzítése – A fonalat fűzzük át többször a gomblyukakon, majd hátul kössük csomóra, és vágjuk rövidre a fonalvégeket. Ezután a gombot ragasszuk a figurára.

Tipp: még több karácsonyi dekorációs ötletért kattints ide! »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top