Hozzávalók:
- 1 kb. 3 kg-os pulyka,
- 20 dkg gesztenye,
- 20 dkg kolbász,
- 5 dkg vaj,
- 1 zsömle,
- 1-1 dl tej és száraz fehérbor,
- 2 tojás,
- só,
- őrölt bors,
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Kérjük meg a hentest, hogy vegye ki a pulyka mellcsontját, és a májat is tisztíttassuk ki! A gesztenyéket a szokásos módon megsütjük, majd meghámozzuk. Közben a kolbász héját lehúzzuk, felkarikázzuk. A májat kis darabokra vágjuk, és 2 dkg vajban megpirítjuk. A zsömlét a tejbe áztatjuk, majd összekeverjük az áttört gesztenyével, a kolbászkarikákkal, a tojásokkal, a borral, sóval, borssal, végül a májat is hozzáadjuk. A keveréket jól eldolgozzuk, és pulyka hasüregét háromnegyedig megtöltjük vele, majd bevarrjuk a nyakán a bőrt. Kívülről sóval meghintjük, tepsibe tesszük, aláöntjük az olajat, 1 pohár vizet és a maradék vajat, és alufóliával lefedjük. Mérsékelten meleg sütőben kb. egy órát sütjük, majd levesszük a fóliát, és aranybarnára pirítjuk, közben folyamatosan locsolgatjuk a levével. Amikor kész, kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk
Idő: 1 óra 30 perc
Tipp
Ha úgy tetszik, köretként adhatunk hozzá karamellizált gesztenyét. Gesztenye és kolbász helyett használhatunk diót is.
Karamellizált gesztenye
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 dkg vaj,
- 20 dkg gesztenye,
- 2 babérlevél,
- 2-3 ek. cukor,
- só
A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, beletesszük a gesztenyéket a babérlevéllel, és megszórjuk cukorral. Közepes lángon, kevergetve addig sütjük így, amíg a cukor egyenletesen beborítja a gesztenyéket.
Idő: 50 perc
A tartalomból: Karácsonyi menüsorok gazdagon és gazdaságosan Tésztában sültek: halak, húsok, zöldségek díszes csomagolásban Lajos Mari fekete-erdei tortája |