Hozzávalók:
• 6 körte,
• 10 dkg vaj,
• 15 dkg csokoládé,
• 12 dkg liszt,
• 5 dkg élesztő,
• 1 ek. szódabikarbóna,
• 1 kk. őrölt gyömbér,
• 4 dkg cukrozatlan kakaópor,
• 5 dkg nádcukor,
• 2,5 dl tej,
• 2 tojás,
• 3-4 ek. akácméz.
Elkészítés:
A körtéket megmossuk, a magházukat alulról eltávolítjuk, majd elrendezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Nem kell meghámozni őket, és a szárukat is hagyjuk meg! Köréjük morzsolunk 3 dkg vajat, és közepesen meleg sütőben 20-30 percig sütjük. A csokoládé egyik felét vízgőzben megolvasztjuk, a másik felét kis darabokra tördeljük. A lisztet az élesztővel, a szódabikarbónával, a gyömbérrel, a kakaóval és a nádcukorral összekeverjük.
Kis lángon megolvasztjuk a maradék vajat. Kislábasban összekeverjük a tejet, a tojásokat és az olvasztott vajat, hozzáöntjük az olvasztott csokoládét, majd az egészet a lisztes keverékbe dolgozzuk, de kissé maradjon szemcsés!
Végül hozzákeverjük a kis darabokra tördelt csokoládét. 6 muffinformát kétharmadig töltünk a keverékkel, a közepükbe 1-1 körtét helyezünk, majd közepesen meleg sütőben 20-30 percig sütjük.
Vízgőzben meglangyosítjuk az akácmézet, és tálaláskor meglocsoljuk vele a muffinokat. (1 óra 10 perc)