Mézeskalács

3 variáció flódnira

Ez a hagyományosan zsidó édesség szerencsés módon úgy tíz éve valahogy újra felszínre került, és visszakúszott a cukrászdák állandó kínálatába. Igaz, abszolút ellensége a mai szépségideálnak, lassan mégis kezd meghonosodni azokban a háztartásokban is, ahol sem a vallás, sem a hagyomány nem tartja kihagyhatatlan süteménynek.

Ennek pedig az az oka, hogy rendkívül finom.
Első pillantásra van benne valami bejgliszerű, ám ez csak a látszat. A flódniban a tészta jelképes, inkább csak esztétikai szerepe van, a töltelékekhez adott bor pikantériája és a savanykás tavalyi szilvalekvár összjátéka meg végképp nagyon messze repít a bejglitől.

A tészta hozzávalói:

50 dkg finomliszt
26 dkg vaj
6 dkg libazsír
2 tojássárgája
2-3 ek. fehérbor
csipet só

Elkészítés:

A lisztet összekeverem a cukorral, hozzáadom a csipetnyi sót, majd a hideg vajat és a zsírt. Ezt elmorzsolom. A lényeg, hogy homogén morzsát kapjak. Hozzáadom a két tojássárgáját és a bort. Ha klasszikus, nagymamaféle evőkanállal dolgozunk, akkor 2 is elég, a mai alakkímélő kanalak esetében 3 kanálnyi bor szükségeltetik, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Mikor kész vagyok, a tésztát alufóliába csomagolom, és beteszem a hűtőbe. Annyi idő pont elég neki, amíg megcsinálom a töltelékeket.

Máktöltelék:

20 dkg darált mák
2 dl édes fehérbor
3 dkg vaj
20 dkg cukor
6 dkg mazsola
reszelt narancshéj
csipet őrölt szegfűszeg

A bort közepes lángon felmelegítem. Hozzáadom a többi összetevőt, és kicsit összefőzöm.

Diótöltelék:

25 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dl édes fehérbor
6 dkg mazsola
egy fél vaníliarúd bele

A bort közepes lángon felmelegítem. Hozzáadom a diót, a cukrot és a mazsolát, elkeverem. Kicsit összefőzöm. Belekaparom a fél vaníliarúd belét, végezetül hozzáteszem a tojássárgákat.

Almatöltelék:

1 kg kásásabb típusú alma (6 méretesebb darab)
10 dkg cukor
csipet őrölt fahéj
1 dl édes fehérbor
20 dkg jó minőségű, sűrű szilvalekvár

Az almákat megpucolom, lereszelem. A bort közepes lángon felmelegítem, beleteszem a hozzávalókat, és hagyom megpárolódni az almát. Mikor kész, akkor szűrőben lecsepegtetem (némi fakanalas ráhatás nem árt).
A tészta ez idő alatt kellemesen kihűlt és jól kezelhetővé vált a hűtőben. Fogom, hosszú rúddá sodrom, és öt, nagyjából egyforma darabra osztom. A 26-os tortaformámat alul sütőpapírral bélelem, oldalt vajjal kikenem.
Az első tésztagombócot tortaforma-méretűre nyújtom, belefektetem a formába, és ráhalmozom a diótölteléket, elsimítom. Újabb gombócért nyúlok. Nyújtom, majd óvatosan ráfektetem a dióra. A ráfektetésnél én az ilyen vékony tészták „szállítására” a nyújtófát szoktam használni. Erről sokkal egyszerűbb „rágörgetni” a tésztát az előző szintre.
Jön a mák. Elterítem, majd újabb gombócot nyújtok, ráfektetem a mákra, és óvatosan megkenem lekvárral. Megint tésztát nyújtok, rutinosan fektetem, majd az addigra már jól kicsöpögött almát ráhalmozom, elsimítom, és záróakkordként kinyújtom az utolsó tésztagombócot. Ráteszem az almára. Tojássárgájával megkenem, és előmelegített 150 fokos sütőben 1 és ½ órát sütöm.

Mikor kész, kiszedem, hagyom, hogy nagyjából kihűljön, majd óvatosan kipattintom a formát, és kiszedem. Másnaposan vágható a legszebben. Napokig friss, ha megéri.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top