Szépüljünk

Bogyóba zárt szépségfarm

Akár egészségmegõrzésrõl, akár szépségápolásról van szó, nem hibázol, ha a szõlõhöz fordulsz segítségért. A bogyó héja, húsa, leve, de még a magja is értékes anyagok tárháza. Hosszabbítsd meg a szõlõszezont!




 Valódi wellnessélmény

 


A szőlőben koncentrált erő a fejünktől a lábunkig kényeztet. Az úgynevezett vinoterápia már sok négy-, ötcsillagos külföldi szállodában megszokott varázsszó (szőlős kezeléseket persze itthon is találsz!). Természetesen az első szőlő- és borterápiát nyújtó spa központ Franciaországban, Bordeaux-ban nyílt meg, ezt követték a spanyol, az olasz és az amerikai farmok. Az eredeti kényeztető kezelés során először fehérszőlő-fajtából, sauvignonból nyert szőlőmagolajjal masszírozzák át az egész testet. Ezt követi egy feszültségoldó fürdő, ami úgy készül, hogy egy fakádban tömény borkivonatot adnak egy 34 fokos kénes forrásvízhez. A kezelés végén egy cellulit elleni, vérkeringést javító pakolás következik, amit törkölyből, mézből és növényi olajokból készítenek.










A szőlő több mint egyszerű kényeztetés:
• teljes körű segítséget nyújt a sejtek idő előtti öregedése elleni harcban,
• erősíti az immunrendszert,
• segít a szívinfarktus elleni védelemben,
• aktiválja az idegrendszert,
• erősíti a rövid távú emlékezetet.
Az elraktározott napfénynek köszönhetően töméntelen mennyiségű tápanyag gyűlik össze a szőlőszemben. Magas a B-vitamin-tartalma (különösen a B12), gazdag C-vitaminban és értékes ásványi anyagokban. A szőlő héja tele van természetes sejtvédő anyagokkal. Gazdag flavonoidokban (növényi eredetű antioxidáns vegyületek), ennek és a hasonló hatást nyújtó polifenoloknak (immunerősítő, érvédő vegyületek), E és C-vitaminnak, valamint a szelénnek köszönhetően eredményesen veszi fel a harcot az emberi szervezetet károsító szabad gyökök ellen. A szőlő magjából sajtolt olaj igazi hidratálóbomba, javítja a bőr rugalmasságát. A gyümölcsben lévő ásványi anyagok (magnézium, kalcium, kálium) és nyomelemek (szelén, cink, vas, mangán) energiával töltik fel a bőrt. A gyengéd gyümölcssavak fokozzák a sejtek újratermelődését, megszabadítják bőrünk felszínét az elhalt sejtektől és tompítják az apró foltokat.







AVON – Francia szőlőskert gyümölcssavas hámlasztóval átitatott párnácskák arcra






 Éltető szőlőmag


 


Nagy csacsiság a szőlőmag elherdálása. Sokáig szemétként tekintettek rá, aztán népi megfigyelések, majd tudományos adatok is alátámasztották, hogy remek a talajjavító szerepe. A magból nyerhető olaj az igazi érték az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar számára is. A XIX. századtól kezdődően a szőlő darálása, majd préselése után visszamaradt törkölyből nyerik ki a magot. (Az eljárást Magyarországon is alkalmazzák már 1935 óta.) A kifőzött szőlőtörkölyből nyert mag 6-12%, míg a nyers törkölyből származó mag 12-18% olajat tartalmaz. A sűrű, aranyló (hosszabb állás után barnás színű) olajnak magas a linolsavtartalma, közel 70%, ami a bőr vízháztartásának a szabályozásában játszik szerepet. Ennek köszönhető, hogy a szőlőmagolajat tartalmazó krémek remekül hidratálnak. A kozmetikában szinte minden területen bevethető. Megtalálhatjuk a vékony szálú, erős igénybevételnek kitett hajra kifejlesztett hajápolókban, a bőrregeneráló arc- és testápoló termékekben, a szemkörnyékápolókban, az ajakírekben és a kézkrémekben. Használhatjuk akár lábfürdőhöz is, mert remekül frissít az ápolás mellett. Az aromaterápiás masszázsoknál úgynevezett vivőolajként is alkalmazzák, mert közömbös illata lehetővé teszi, hogy „hígítóként” szerepeljen.







Sisley – Phytobuste intenzív mellápoló vörösborral




 A vörösbor a titok nyitja?


 


Mindenkinek feltűnik, hogy a francia nők valamit tudnak, ha szépségápolásról, no és persze divatról van szó. Alig látunk köztük túlsúlyosakat, szinte mindegyikük bőre üde és rugalmas.
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy betérve egy-egy francia étterembe, szinte az összes nő előtt egy hatalmas szelet vörös hús van (kétségtelen, hogy salátával), egy pohár vörösbor társaságában, és szinte mindegyikük rágyújt vacsora után. Ami a számunkra most érdekes lehet, az a vörösbor. A vörösbor tartalmaz egy resveratrol nevű vegyületet, ami bizonyítottan gátolja az érszűkület kialakulását, valamint a C- és E-vitaminnál is erőteljesebb antioxidáns. Bár ez az anyag mind a vörös, mind a fehér szőlő héjában megtalálható, a borok közül csak a vörös tartalmazza, mert csak ennek az előállítási technológiája biztosítja, hogy a resveratrol kioldódjon a héjból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top