Öltözködjünk

Nem ciki a turi!

Egy-két új tavaszi gönc utáni rohanásban szédelgünk egyik üzletből a másikba, közben elkeseredve állapítjuk meg, hogy mindenütt ugyanaz van. Ráadásul az áprilisi büdzsé sem bírja el azt az aranyos kis blúzt. És lehet, hogy az a piros csőfarmer tényleg luxus ennyiért, főleg, ha fél év múlva már mindenki csak nevet rajta. Pedig milyen jól menne ahhoz a cipőhöz, amelyet két sarokkal arrébb láttunk. Mit is mondott a kolléganő, hol vette azt a csinos szoknyát... a turkálóban?

Ha már úgyis minden városban – Budapesten majd minden sarkon – belebotlunk a nálunk turinak, rocsinak, turkálónak, divatosabban second handnek nevezett használtruha-boltokba, akkor ideje beljebb merészkedni! A turkálás szó ugyan nem a legelegánsabb, de fölösleges fenntartásokkal kezelni a tevékenységet, miközben olyan dolgokat találhatunk, amelyek biztos nem néznek velünk farkasszemet az utcán, egyben kifejezik az egyéniségünket, vagy éppen olyan egynyári darabok, amelyekért amúgy nem adnánk ki több tízezer forintot.

„Elsőbálozóként” elcsodálkozhatunk azon, ahogy a fanatikusok akár többzsáknyi göncöt forgatnak át, ha kell, derékig hajolnak a feneketlennek tűnő ládákba. „Soha nem lehet tudni, milyen kincsre bukkan az ember” – hallható sokszor az indoklás. Az ember lánya őket látva elgondolkozik, vajon ki volt az az eszement, aki szerint a nők nem szeretnek vadászni. Zsákmányszerző utunk előtt érdemes néhány bennfentest kifaggatni, hogy ők hova szoktak járni, vagy néhány ezzel kapcsolatos fórumba beleolvasni. Ha viszont van időnk, elég csak az áprilisi napsütésben (jaj, hol van már?) végigsétálni az Astoriától a Múzeum körútra, onnan surranópályán át a Nagykörútra, hiszen megannyi turkáló kínálja a filléres cuccokat.

Az olcsó áru pedig nem minden esetben rossz minőségű, a használtnak titulált darabok pedig sokszor alig használtak, sőt van, hogy vadiújként kerültek egy külföldi divatmániás szekrényéből a vállfákra. Egyre több helyen ugyanis igényesen kimosva, felaggatva kerülnek az állványokra a ruhák, sajnos néha elég sűrűn. Éppen ezért érdemes első körben szín szerint szelektálni, aztán megnézni a méretet és a szabást.

Ha a címke a kabátok akasztójára vékony fémlánccal van erősítve, az egyértelmű jele, hogy minőségi ruhadarabról van szó. A címke másról is árulkodik – feltéve, hogy nem vágták ki –, ha nincs kifakulva, akkor valóban nagy esélyünk van arra, hogy a ruha alig használt, vagy gondosan ápolták. Azért, mert valaki hordta előtted a ruhát, nem kell viseltesnek kinéznie. Ne válassz például olyan nadrágot, amely ki van térdesedve! Ha viszont menthetetlenül beleszerettél az adott darabba, képzeld el, milyen lehet, ha levágod a szárát. A farmerok elnyűhetetlennek tűnnek, de mindenképp ellenőrizd, mennyire vannak kikopva főleg a belső comb- és a fenékrészen. Jó minőségű darabbal van dolgod, ha a derekán található címke bőrből van.

 

Ajánló:
Használt ruha.lap.hu »
Divatáru-kereskedelem.lap.hu »
Használt.lap.hu »

Fórum:
Ruha turiból »
Mi a jó a turiban? »

Nem elég a vicces minta a pólón, nézd meg azt is, mennyire van eltekeredve, mert a vasalásnál aztán átkozni fogod a napot, amikor elcsábultál. Fontos, hogy nézd át tüzetesen a választott ruhadarabot, különös tekintettel a gomblyukak elvarrására, a ruhaaljak elszegésére és a hónaljrészre! Ha gyanús foltot találsz a ruhán, kérdezd meg az eladót, hogy szerintük tisztítható-e. Ha mégis sajnálod rá a pénzt, jobb, ha a boltban hagyod, mert a legtöbb kereskedés nem veszi vissza az árut. Időigényesnek hangzik?
Meglehet, de hidd el, ha egyszer rákaptál az ízére, neked is könnyen szenvedélyeddé válhat a göncvadászat.

Összegyűjtöttünk nektek pár címet. Jó turkálást!

Garderobe
•1061 Budapest, Király utca 42.
• 1065 Budapest, Nagymező utca 36.
• 1073 Budapest, Erzsébet körút 25–27.

Renoválás
• 1074 Budapest, Erzsébet körút 8.

Ruhagaléria
• 1052 Budapest, Bárczy István utca
1–3.
• 1088 Budapest, Baross utca 6.

Humana
• Budapest VII. ker., Rákóczi út 68.
• Budapest III. ker., Flórián Üzletközpont
• Budapest XI. ker., Rétköz u. 7. (Eleven Center)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top