Otthon

5 párakedvelő növény a fürdőszobába

Tudtad, hogy egészen sok olyan növény van, amelyeknek tökéletes környezet a fürdőszoba meleg, párás levegője? Cikkünkből mindent megtudhatsz gondozásukról.

A fürdőszobai növények nagy része trópusi eredetű, így szeretik a meleg, nem túl napos, páradús helyeket. Ha ezt a környezetet tudod nekik biztosítani, nem lesz velük túl sok gondod. Hetente egyszer öntözd meg őket, lehetőleg tápoldatos vízzel! Ha páfrányod van, akkor hígított tápoldatos vizet adj neki, mivel nagyon érzékeny növény. Figyelned kell még arra, nehogy felbukkanjanak az ugyancsak pont ilyen környezetet kedvelő gombák, például a szürkepenész. Ellenük egy-egy gyenge szellőztetéssel védekezhetsz! Ügyelj arra is, hogy növényeid ne kapjanak nagy huzatot, mivel lételemük a pára és a meleg. Ha nagyobb huzat éri őket, lehullajtják leveleiket.

Íme néhány fürdőszobai növény a színes skálából – tégy velük egy próbát, nem fogsz csalódni!

Szobapáfrány

Sokak által ismert és kedvelt növény. Teljesen sima és egészen fodros levelű változatokban is ismert. Apró levélkéi üde zöld színűek, a levelek pedig nagy, lehajló ívben biztosítanak laza, de ugyanakkor dús, nagy zöld tömeget, emiatt a helyiség bármely pontján feldobják a hangulatot. Ha meg tudod oldani, magasabb növényállványra vagy függőkosárba tedd, mert így sokkal jobban érvényesül a növény formája, hiszen levelei az 1,8 méteres hosszúságot is elérhetik.

5 párakedvelő növény a fürdőszobába

Gondozás: Sokan panaszkodnak rá, hogy egyszerűen nem tudják megtartani. Nos, íme egy jó tanács: minél magasabb hőmérsékleten tartod, annál több párát igényel, máskülönben elkezdenek barnulni a levélkéi! A cserépalátétben soha ne álljon a víz, mert a gyökerei könnyen berohadhatnak, úgyhogy inkább gyakrabban kevesebb vizet adj neki!

Tipp: Az év szobanövénye: a páfrány »

Csokrosinda

Hasonlít a szobapáfrányhoz, hiszen tömött, dús, hosszan lehajló levelei vannak, viszont dekoratívabb annál. Eredetileg zöld levelei vannak, de a fehér-zöld csíkos fajtakör egyre inkább terjed.

Kisebb-nagyobb levélrózsacsomókat képez, és számtalan sarjat hoz. Mivel ilyen a növekedési habitusa, leginkább növényállványra helyezd, vagy olyan helyre, ahol gond nélkül tud csüngeni, például a fürdőkád sarokrészére.

5 párakedvelő növény a fürdőszobába

 

Gondozás: Rendkívül igénytelen, szinte gyerekjáték megtartani. Jó ideig sima csapvízben is megél, még virágföld sem kell számára. Tulajdonképpen két dologra kell odafigyelned:

• Kéthetente öntözd meg tápoldattal, hiszen elég gyors növekedésű, és a folyamatos fejlődéshez szüksége van a tápsókra.

• Amikor cserépbe kerül a növény, hagyj meg 3 cm-nyi helyet a cserép tetején a vaskos, erős gyökérkoloncok számára.

Csüngőágú fikusz

Ha nincs megfelelő növényállványod, vagy jobban szereted a nagyobb, álló cserepeseket, akkor nyugodtan szerezz be egy csüngőágú fikuszt, vagyis Ficus benjaminát.

Trópusi eredetű, elegáns, igénytelen szobanövény. Saját hazájában akár 25-30 méteres fává is nőhet, nálunk csupán a 2 méteres magasságot érheti el. Kecsesen ívelő ágai vannak, amiről magyar elnevezését is kapta. Kérge sima és szürke színű, levelei szabályosak, fényesek. Lombkoronája laza, de nem ritka, ezáltal a lakás sok részébe illik. Vigyáznunk kell, hogy közvetlen napfény ne érje, mert hamar megégnek a levelei. Tejnedve mérgező.

5 párakedvelő növény a fürdőszobába

 

Cserépbe ültetve a fürdőszobád bármely részén jól érzi magát. Ha nem tetszik annyira a természetes formája, tavasszal enyhén megmetszheted.

Gardénia

Ha úgy gondolod, hogy szeretnél virágokban is gyönyörködni a fürdőszobádban, akkor elsősorban a Gardenia jasminoidest ajánljuk. A fás szárú, egy méternél is magasabbra megnövő növénynek gyönyörű, vajszínű vagy fehér, vaníliaillatú virágai vannak. A legtöbben tartanak tőle, hiszen nehezen megtartható növény hírében áll, de ez fürdőszobai tartásnál nem áll fenn. Maga a növény a Távol-Keletről származik, így szereti az állandó, 20-23 °C körüli hőmérsékletet és a párás levegőt. Azoknak ajánljuk, akiknek fényes, napos a fürdőjük.

5 párakedvelő növény a fürdőszobába

Gondozás: Figyelj oda arra, hogy soha ne száradjon ki a talaj, és soha ne kapjon kemény, hideg vizet! Mindig forrald elő az öntözővizét, és amikor a bimbói már megjelentek, figyelj arra, hogy véletlenül se kapjon huzatot! Tény, hogy kicsit oda kell rá figyelni, de mindenképpen megéri, hiszen a gardénia az egyik legcsodásabb virágos növényünk.

Broméliafélék

A trópusokon őshonos broméliafélék eredeti környezetükben sziklákra vagy más növényekre kapaszkodnak, és így tartják el magukat. Gyökereik csak kapaszkodásra valók, hiszen az összes vizet és tápanyagot, amelyre szükségük van, a levegőből veszik fel. Így ha nem fürdőszobában tartod őket, desztillált vízzel kell permetezned, ami elég fárasztó móka hosszú távon, ezért ajánljuk inkább a fürdőbe, ahol alapból elegendő párát és meleget kap.

Bromélia
Bromélia

A legtöbb kertészetben találkozhatsz velük, sajnos gyakran csak kis méretekben. Igaz, így nem könnyű őket mutatósan elhelyezni, viszont ha többet teszel egymás mellé, és kiegészíted őket csigákkal, kagylókkal, tengerpartot idéző kavicsokkal, amelyek, ugyebár, támasztékul fognak szolgálni növénykéidnek, akkor pompás, igazi fürdőbe illő környezetet teremthetsz meg velük. A kezdetekkor gyengén kötözd őket oda a támasztékokhoz, idővel jól fognak rögzülni.
Ezt a célt jól szolgálja például a Tillandsia usneoides, a Neoregelia vagy a Guzmania-félék.

Tippek, ötletek

• Páfrányod gyökereit megóvhatod úgy is a rothadástól, hogy a cserép és a cserépalátét közé kavicsokat teszel, így a felesleges víz ki tud folyni a gyökerek közül.

• Ha nem túl fényes a fürdőd, de azért szeretnéd virágos növénnyel díszíteni, válaszd az orchideákat. Karcsú, kecses megjelenésűek, szeretik a sötét, párás helyeket. Vigyázz, fűtőtestre vagy közvetlenül mellé ne tedd, mert nagyon könnyen elszáradhatnak a gyökerei.

• Egy jó tanács a fikuszról: ősszel vagy télen előfordulhat, hogy levelei egy részét lehullajtja, de ne ijedj meg, ez természetes jelenség.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top