Aktuális

Szexi vagy? Nem

Dacára a bikinis lányoknak és a fürdőgatyás fiúknak, ez a műsor vacak. Elrettentő példának persze kiváló, amennyiben a rossz műsorvezetés, az inkompetens zsűri, a szégyellni való koncepció és a gagyi megvalósítás leírását akarjuk egy képben megoldani.

Forrás: Viva TV
Forrás: Vivatv.hu

Gyakran belefutok a VIVA Tv-n az immár negyedik éve futó, fura hibrid műsorba, a Szexi vagy nem? című, minek is nevezzük…vetélkedőbe, mondjuk. A koncepció rémesen egyszerű: tinédzser, esetleg huszonkevés éves fiatalok a zsűri elé járulnak, melynek tagjai rövid mustra után megnyomnak egy gombot – vagy a szexi, vagy a nem szexi feliratút. Aki felöltözve szexinek találtatott, az a következő körben fürdőruhában áll a háromtagú zsűri elé, akik „lepontozzák” az arcát, a testét és a kisugárzását. Az a lány és az a fiú, aki a legtöbb pontot kapta, megnyeri az adott fordulót, és továbbjut.

A műsorvezető VJ Zola, a VIVA pöttöm, ámde szőrös műsorvezetője, és az ő produkciója már önmagában elég lenne ahhoz, hogy (a haladó szellemű általános iskolák alsó tagozatainak osztályozási metódusát követve) egy jó nagy boszorkányt írjunk be a műsornak. VJ Zola ugyanis borzasztó. Hiába nyilatkozta azt még az előző évad beharangozó sajtótájékoztatóján, hogy: „Visszafogottabb, elegánsabb hangvételű műsorra számíthatnak a nézők. Én is komolyabb stílusban beszélgetek majd a versenyzőkkel, mint a korábbi adások során, de ugyanolyan frappáns feladatok elé állítjuk a jelentkezőket.” Ennek nyoma sincs. Ehelyett úgy közvetíti a húspiaci vetélkedést, mintha legalábbis valami olimpiai döntőben kaparna az éremesélyért a magyar csapat. Mindehhez borzasztó modorosságok, mint egy iskolai újság humorrovata, vagy mint amikor ötvenéves bérszámfejtő apukák a kamasz fiuk barátai előtt próbálnak a srácok nyelvén megszólalni.

A legnagyobb gond azonban mégsem a műsorvezető, hanem a koncepció maga. Mi is az alapkérdés? Szexi vagy nem? És ezt hogyan, mi alapján (és főleg kik) döntik el? Mondok pár példát:

Tóth Vera „sztárénekes” (a titulust nemrég olvastam egy olyan rendezvény szórólapján, ahol ő is fellépett… volt még egy „sztárparfümőr” is ugyanott) például bizonyára alappal kifogásolta egyes lányok esetében, hogy az alakjuk nem tökéletes, van rajtuk felesleg, ő erre nem tud tíz pontot adni. Komolyan mondom, amíg Tóth Vera szépen énekel, unfair dolognak tartom azt szóba hozni, hogy milyen testzsírszázalékot saccol neki az ember. De ha már elmegy egy ilyen műsorba zsűrizni, csak felmerül a kérdés, hogy vajon ő maga mennyit kapna a tíz pontból „alakra”!

Vagy amikor Antal Fitness Tamás (vagy becenevén: Anti Fitness Tomi) a srácokat gusztálva a férfias kisugárzást próbálja mérlegre rakni… és igen, akkor fordultam le a fotelből, amikor Keleti Györgyi az egyik tinilányból a természetességet hiányolta! Mintha a sufnituning Lada beszólna egy új sportkocsinak! Van ebben a verdában még eredeti alkatrész, hölgyem?

Forrás: vivatv.hu
Forrás: Vivatv.hu

Egyébként meg nem vagyok én konzervnyitó, és pontosan tudom, hogy a műsorban megjelenő, illetve az azt néző fiatalok nem viktoriánus skanzenben élnek, látnak ők genitáliákat épp eleget a hétköznapokban is, ezt nem rúgja fel a Szexi vagy nem. Az már más kérdés, hogy ez a húspiaci körítés pontosan mire jó, mit üzen, és mit ér el – a magam részéről hajlanék arra, hogy a „bikinis tinilányokat mustráló Majka bácsi” című csendélet meg a „kicsit még fogynod kéne” bírálat egy teljesen normális alkatú fiatal lánynak címezve nem tesz jót úgy igazán senkinek. Sőt, akkor menjünk tovább! Eleve az az attitűd nagyon meredek, hogy vetkőzz le a tévében, és majd megmondjuk, hogy szexi vagy-e. Igen, tudom, vannak hölgyek és urak, akik épp ebből élnek, belőlük dolgozott korábban minden valóságshow, majd pedig Mónika és Joshi állandó szereplői lettek, míg az utóbbiak rá nem jöttek arra, hogy egyszerűbb teljes romatelepüléseket pár havi segély összegének megfelelő pénzért felvásárolni, majd statisztaként recikláltani a „spontán” stúdióverekedésekben. Igen, de itt javarészt nem ilyen arcok vonulnak fel, és nem csak ők nézik a műsort. Tényleg menő és kívánatos szereppé kell tenni – használjuk a vonatkozó bulvárműszót – a villantást?

Mindezt pedig egy végtelenül gagyi műsorban, whiskyszagú műsorvezetővel, inkompetens zsűritagokkal, eldobható, műanyag körítéssel… nem, ez nem szexi. Pont az ellenkezője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top