Aktuális

Bébibumm az állatkertben: a legcukibb majomkölykök – fotókkal

Az állatkert kis lakói is érzik a tavasz közeledtét, ezt bizonyítja a bőséges kölyökáldás. Vedd célba a budapesti állatkertet, és nézd meg az apróságokat! Minket már levettek a lábunkról.

Bébi a vöröshomlokú makiknál

Nem csak gorilláéknál volt gyermekáldás az elmúlt hetekben a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A vöröshomlokú makiknál született kölyök most négyhetes, így már te is megcsodálhatod, ha kilátogatsz az állatkertbe.

A legcukibb makikölykök

A Madagaszkár szigetén őshonos állatok még a tavalyi évben érkeztek Budapestre: a két nőstény, Kyra és Kata Angliából, a Kázmér nevű hím pedig a lengyelországi Opole állatkertjéből került a magyar fővárosba. Az állatokat múlt szeptemberben engedték össze, és úgy tűnik, viszonylag hamar sikerült is összeszokniuk, hiszen február elején a Kata nevű nőstény már világra is hozta az első Budapesten született vöröshomlokúmaki-kölyköt. Mivel ennél a fajnál 4 hónapra tehető a vemhességi idő, a kicsinek néhány héttel azután kellett megfogannia, hogy a felnőtt állatokat összeengedték. A most 1 hónapos kölyökről azt ugyan még nem tudni, hogy milyen nemű, de a közönség már egészen jól láthatja. Az apróság persze ebben a korban leginkább az anyaállat bundájába csimpaszkodva ismerkedik a külvilággal. 

 
A legcukibb makikölykök
 
A legcukibb makikölykök

Tudtad? A vöröshomlokú maki (Eulemur rufus) Madagaszkár keleti felének partvidéke mentén, illetve a sziget nyugati oldalának néhány magasabban fekvő erdőségében él vadon. A kifejlett állatok 2-2,5 kg súlyúak. Kisebb csoportokban járnak táplálék után, étlapjukon főként levelek, hajtások és gyümölcsök szerepelnek, de megeszik a fakérget is. Különösen kedvelik a magvakat, már csak azért is, mert őshazájukban számos olyan fafaj él, amelynek viszonylag nagyok és táplálóak a magvai.

A legcukibb makikölykök
Nem majom, hanem maki!
Jóllehet a „makimajom” kifejezést gyakran hallani, a zoológia nem ismer ilyen nevű állatokat! A makik ugyanis nem azonosak a majmokkal, még akkor sem, ha viszonylag közeli rokonok, és mindannyian a főemlősök rendjébe tartoznak. A makik tehát nem majmok, viszont szokták őket lemuroknak, illetve félmajmoknak is nevezni. A „makimajom” elnevezés valószínűleg Kemény Henrik híres bábfigurája, a Hakapeszi Maki nevű falánk majom nyomán terjedt el a köztudatban.

Nappali állatok, bár a Madagaszkár nyugati felében élő csapatok tagjai a száraz időszakban gyakran csak éjszaka aktívak. A párzási időszak a vadonban általában júniusra esik, az ellésekre pedig szeptember és október hónapokban kerül sor. Az északi félteke állatkertjeiben azonban más időszakban is lehetséges a párzás, illetve az utódok világrajövetele. Ellésenként általában csak egy kölyök születik. A kicsik 4-5 hónapig élnek anyatejen, és 2-3 éves korban érik el az ivarérettséget. Élettartamuk 10-15 év, állatkertekben akár 20-25 év is lehet.

Újabb mangábekölyök

Újabb kölyökkel gyarapodott az aranyhasú mangábék csapata is. Az igazi ritkaságnak számító, a világ csupán tíz állatkertjében látható nyugat-afrikai majomfaj az összes állatkert közül Budapesten szaporodik a legjobban.

 
A legcukibb makikölykök
 
A legcukibb makikölykök

A február 2-án született aranyhasú mangábe nemét még nem lehet tudni, bár a gondozók arra tippelnek, hogy valószínűleg hímivarú kölyökről van szó. Ebben a korban természetesen még kizárólag anyatejen él, és leginkább anyja hasán csimpaszkodik. Ezt már csak azért is fontos tudni, mert az állatkerti mangábecsapatban több idősebb kölyök is van, amelyek ugyan szintén fiatalok, ám lényegesen önállóbbak a most született kölyöknél, így könnyen meg is különböztethetőek tőle. A Virág nevű, tízéves anyaállat egyébként maga is budapesti születésű.

Tudtad? Ebből a ritka, őshazájában is veszélyeztetettnek számító majomfajból a világ állatkertjeiben csupán 47 egyed él. Az állatkerti világállomány felét Budapesten, illetve a németországi Wuppertalban láthatják a látogatók, mindkét város állatkertjében 12-12 aranyhasú mangábe él. Az állomány másik felét három európai (Debrecen, Párizs, Port Lympne) és öt USA-beli (Cleveland, Jackson, Sacramento, San Antonio, San Diego) állatkert kisebb, egyenként 2-3 egyedből álló mangábecsapata alkotja. A Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta világelső e veszélyeztetett faj állatkerti szaporításában. Az elmúlt 12 hónapban három kölyök született állatkerti szaporulatból. Közülük egy Wuppertalban, a másik kettő viszont Budapesten látta meg a napvilágot.

Két hónapos a gorillabébi

Az Emberszabású Majmok Házában látható gorillakölyök januárban látott napvilágot. Születése óta már több ezren látták, sokan üzentek neki az állatház látogatóterében elhelyezett „üzenőfalon”, és időközben az is kiderült, hogy hím állatról van szó. Természetesen az apróság még most is az anyukája karjában, ölében és hasán tölti a napjai nagy részét, eszik és alszik, de amikor ébren van, általában csodálkozó szemekkel tekint a külvilágra.

A legcukibb majomkölykök

 

 
A legcukibb majomkölykök
 
A legcukibb majomkölykök

 

Információ: www.zoobudapest.com »

Fotók: Bagosi Zoltán

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top