Aktuális

Ki akar a kórok házában szülni?

Rendőrségi nyomozás indult egy, a csecsemő életét veszélyeztető otthon szülés ügyében. A hírrel kapcsolatban Soma Mamagésa fogalmazta meg különvéleményét.

A hír: Rendőrség nyomoz az újabb otthonszülési ügyben
Múlt hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthon szülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították.
A BRFK szerint a mentőszolgálat munkatársai azért kértek rendőri segítséget, mert a helyszínen tapasztaltak alapján ezt szükségesnek tartották, tekintettel arra, hogy az otthon szülés során fellépő komplikációk eredményeként egy újszülöttet életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, és az édesanya is kórházi ellátásra szorult volna a mentősök megítélése szerint.

 

Soma Mamagésa különvéleménye

A hírből sok fontos részlet nem derül ki. Az viszont igen, hogy az anya nagyon eltökélten nem akart kórházban szülni. Annyira eldönthette, hogy nem ott szüli meg a gyermekét, hogy feltehetően emiatt fogta fel olyan nehezen a tényt, amit a mentőorvos állított, hogy a pici oxigénhiányos állapotban van, és kórházba kell szállítani.

Soma különvéleményNem tudjuk azt, hogy valóban volt-e szakképzett dúla az anyával. Segítő szakember nélkül, teljesen egyedül szülni: felelőtlenség. Kell egy kívülálló, ahogy régen is volt bába, szülésznő. (Szükséghelyzetek persze mindig voltak, amikor a nő adott esetben egyedül szült.) Megértem a mentőst, hogy rendőrt hívott, ha egyedül nem volt képes meggyőzni az anyát. Megértem a rendőrséget is, hogy egy élet bármilyen veszélyeztetése során vizsgálatot kell indítani, hisz sok olyan beteg lelkű anyáról is hallottunk már, akik azért szülték titokban otthon a gyermeküket, hogy aztán eltüntessék. Ezeknek utána kell járni. (Én ezután nem börtönbe, hanem a lélek gyógyítására ítélném.) És megértem azokat az anyákat is, akik nem akarnak a kórok házában szülni, akik iszonyodnak az egész beteg szemléletű hospitalizált eljárástól. Félre ne értsék, a hospitalizált szülés nem azt jelenti, hogy kórházban szülés, hanem a hagyományos kórházi szemlélettel szülés.
Ez a következőt jelenti: Vajúdás a kijelölt szobában, majd felfekvés az ágyra (ezt is a férfiak találták ki, próbálják ki a fekve kakálást!), ha úgy ítélik meg, gyorsító, gátmetszés (Magyarországon 100 nőből 98-at metszenek, ha kell, ha nem, míg a gátelőkészített nőknél 200-ból csak 1-nél van szükség metszésre, de a kismamagondozás erről nem tájékoztat), köldökzsinór-elvágás, a baba megvizsgálása (Apgar-értékek), a csap alatt megmosdatva (az interneten több ilyen felvétel van), majd el az anyától, be a fakkba, ahonnan a kiskocsin 3 óránként tolják ki szopni, függetlenül attól, hogy 2 kiló 40 deka vagy 4 kiló 80, és mikor éhes. (Az ösztönszükséglet első erőszaka.) Óriási szakirodalma van, hogy a megszületés és az utána jövő rövid időszak az egész életutunkat, egyéniségünket meghatározza. Szerencsére egyre több kórház van, ahol már háborítatlanul, méltósággal szülhet a nő, ahol változott az eddigi szemlélet. Hogy ott volt-e a közelben ilyen, az sem derül ki.

Az azonban biztos, hogy egy orvos által oxigénhiányosnak tartott gyermeket – akármilyen legyen is az ellátás – kórházba kell szállítani. 

A hét korábbi különvéleménye:
Karafiáth Orsolya – Ha az élet autópálya lenne…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top