Aktuális

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát?

Néhány éve még bátran vettük fel a kedvezőbb törlesztő részlettel rendelkező devizahiteleket, azonban mára már a legtöbb család tapasztalhatta a kockázatot, amit ez a típusú hitel jelent. Hónapról hónapra egyre emelkednek ugyanis a törlesztő részletek.

Mi is a devizahitel?

Amikor hitelért fordulunk a bankhoz, választhatunk devizahitelt, amely hitelnek összegét nem forintban, hanem devizában határozzák meg. Hazánkban a legnépszerűbb devizanemek a hitelfelvételnél a svájci frank, az euro, a dollár és a jen.

Ilyenkor a banknak devizában tartozunk, és a törlesztő részletek is devizában vannak meghatározva. Mivel a devizáknál az adott ország nemzeti bankjának az alapkamata az irányadó, ezért az elmúlt években előszeretettel választottuk ezt a hiteltípust, amelynek kamata így alacsonyabb volt a forinthitel alapkamatánál, amely a Magyar Nemzeti Bank alapkamatát vette alapul.

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát?

 

A jelenlegi törlesztő részlet emelkedést az váltotta ki, hogy mi a banktól a deviza mértékének megfelelő hitelt kaptunk forintban, amit mi forintban is fizetünk vissza, tehát a devizát át kell válltani forintra, és fordítva. A bank devizavételi árfolyamon megvásárolja tőlünk a devizát és ezt az ellenértéket nekünk forintban kifizeti a hitelfelvételkor, a törlesztő részlet befizetésekor azonban mi befizetjük a forintot, amit a bank deviza eladási árfolyamon átvált devizára, vagyis olyan, mintha eladta volna nekünk a szükséges deviza összeget.

Mivel az eladási árfolyam magasabb a vételinél, ezért a különbözetet minden esetben mi fizetjük, vagyis extra költség lép fel.

A forint alapú hitelek törlesztő részlete akkor változik, ha nő a kamat, vagy a kezelési költség, míg a deviza alapú hiteleknél az árfolyamkockázat a legmeghatározóbb. Amíg nem volt gazdasági válság, az emberek legnagyobb része figyelmen kívül hagyta ezt a legnagyobb kockázatot. Valahogy úgy éreztük, hogy a nemzetközi gazdaság elég stabil ahhoz, hogy megérje a nagyobb kockázat az alacsonyabb törlesztő részletért cserébe. Sajnos nem ez történt. A válság hatására ugyanis a forint nagyon leromlott az egyes devizákhoz viszonyítva, így a deviza forintban kifejezett árfolyamának változása bizony a törlesztő részleteket is megemelte.

A legtöbb hiteltörlesztő számára az jelenti a legnagyobb gondot, hogy nem számolt előre a törlesztő részlet emelkedésének lehetőségével, ezért nincs felkészülve arra sem, hogy akár évekig fizesse vissza a magasabb részleteket.

Mivel a legtöbb devizahitel a futamidő alatt egyszer átváltható forint hitelre, ma a legtöbben ezt a megoldást választják, illetve arra számítanak, hogy a kormány valamilyen módon megpróbál segíteni a deviza hiteleseken.

Bízzunk benne, hogy hamarosan lesz megoldás a szorult helyzetre!

Tarts velünk a jövő héten is, folytatjuk!

 

Előző cikkeink:

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása  >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel  >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top