Aktuális

Védd meg magad a tolvajoktól!

A bankkártya használat kényelmes, hiszen nem kell magunknál folyamatosan készpénzt tartani, viszont tudnunk kell, hogy ilyenkor is legalább olyan körültekintőnek kell lennünk, mint amikor készpénz van nálunk.

A legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül a bankkártyánkat semmilyen nyilvános helyen. Ez nem csak azt jelenti, hogy ne hagyjuk például a strandon a táskánkban, hanem azt is, hogy figyeljünk arra fizetésnél is, hogy a kártya ne kerüljön ki a látószögünkből. A szórakozó helyeken, éttermekben ugyanis gyakran elkérik a pincérek a kártyát, és magukkal viszik egy másik helyiségbe ahol a leolvasó van. Ilyenkor mondjuk azt, hogy mi is vele tartunk, hiszen ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a kártyánkat figyelemmel tartsuk. Elég ugyanis néhány röpke perc ahhoz, hogy lemásolják a bankkártyát és visszaéljenek vele.

Védd meg magad a tolvajoktól!

 

Az ATM-ekből történő pénzfelvételnél is legyünk nagyon körültekintőek. Ha valaki gyanúsan közel áll hozzánk, vagy nagyon szeretne segíteni a tranzakciónál, mert „nála sem adott ki az automata pénzt”, azonnal legyünk résen, és gondoljunk arra, hogy akár PIN kód tolvaj is lehet az illető. Amikor pénzt veszünk föl, soha ne fogadjunk el segítséget, és a PIN kód beütésénél takarjuk el kezünkkel a billentyűzetet, hogy a mellettünk, mögöttünk állók ne tudják azonosítani.

A PIN kódot a legjobb, ha megjegyezzük, ha mégsem sikerülne, akkor viszont soha ne tartsuk a PIN kódot ugyanazon a helyen, ahol a bankkártyánkat.

Jó megoldás, ha limitet állítunk be a bankkártyánkhoz, így csak a limit eléréséig lehet visszaélni vele, és a maradék pénzünk megmaradhat. Ez mellett igényeljük a bankunktól a sms küldő szolgáltatást, vagyis azt, hogy minden esetben, amikor tranzakciót hajtanak végre a kártyánkkal, sms-ben értesítsen róla a bankunk. Ennek a saját vásárlásainknál is hasznát vehetjük, hiszen pontosan lekövethetjük mennyit költöttünk, abban az esetben pedig, ha valaki illetéktelen használná, a sms-ből kiderül azonnal, hogy hol és mikor próbáltak meg vele pénzt felvenni, vagy fizetni, és, hogy sikeres volt-e a kísérlet.

 

Tarts velünk a jövő héten is! Folytatjuk!

 

Előző cikkeink:

Hitelkártya vagy bankkártya >>> 

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>> 

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása  >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel  >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>
 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top