Álláskereső

Állást a hálóról

Az interneten igazán egyszerûnek tûnik az álláskeresés. Egy klikk ide, egy másik oda és megvan a hirdetés, még egy klikk, és már megy is az önéletrajz. De ne csak az elõnyöket nézzük, a hátrányokkal is legyél teljesen tisztában!

Miért válaszd az internetet?

• Gyors

Vegyünk csak egy példát! Adott cégnél üresedik egy pozíció. A humánpolitika nekilát a feladatnak, megfogalmazza az álláshirdetést, elküldi a fejvadász cégnek vagy a kiszemelt heti- vagy napilap hirdetési rovatába. Ott betördelik, kinyomtatják, újságospavilonba szállítják… Az internet segítségével pedig csupán egy gombnyomás, és a hirdetést már te is olvashatod. A gépeden kész az önéletrajz, jöhet a kísérőlevél, és már jelentkeztél is az állásra. A különbség a külföldi lehetőségeknél a leglátványosabb.

Önéletrajz és motivációs levél

Bár nincsenek terjedelmi korlátok, mégse ess abba a túlzásba, hogy kisregényt küldesz el a meghirdetett állásra. A legkönnyebben az amerikai típusú CV látható át, mellé pedig egy kísérőlevél dukál, melyben leírod, hogy miért is jelentkeztél erre az állásra. Nincs idő hosszas litániákat olvasni, így magad alatt vágod a fát, ha túl sok információt küldesz el magadról. Ezek általában a virtuális kukában végzik…

Kapcsolódó cikkünk:
Milyen a jó önéletrajz? »

Nézz be a fórumokba!
Álláskeresés »
Álláskeresés = rémálom »

• Nincsenek terjedelmi megkötések

Mivel a nyomtatott sajtóban minden szóközért fizetni kell, a cégek igyekeznek a legtömörebben fogalmazni. Sokszor éppen az nem derül ki, amire a leginkább kíváncsi vagy, részletekbe szinte senki nem bocsátkozik. Az interneten nincsenek ilyen korlátok, így a hirdetők sokkal bővebben fejtik ki, hogy milyen jelentkezőket is várnak. Emellett nemcsak a meghirdetett állásról, hanem a cégről is megtudhatsz hasznos információkat.
Ez az előny a másik oldalról is igaz: neked sem kell annyira szűkszavúan fogalmaznod, és a pályázatodhoz akár a saját honlapodat is csatolhatod.

• Könnyű szelektálni

A nyomtatott sajtó hirdetéseit naponta átlapozgatni rengeteg időt vesz igénybe, arról nem is beszélve, hogy sokszor pont a nekünk való hirdetést nem vesszük észre. Az interneten számos módon kereshetünk a nekünk való pozícióra, így sokkal könnyebb megtalálni az áhított állást. Az állásközvetítő cégek kínálata számos szelektáló lehetőséget kínál fel.

Amire érdemes odafigyelni

• Aktuális még?

A rendszeres frissítés még a mai napig sok weblap gyengéje. Sokszor csak a pályázás után derül ki (egy telefonhívás után), hogy az állást már régen betöltötték, csupán a hirdetés maradt fenn véletlenül az interneten. (És még ott is marad hónapokig…)
Tipp! Mielőtt elküldenéd az önéletrajzodat, nézd meg, hogy rendszeresen frissítik-e az oldalt. Ha ezt nem jelzik, érdemes telefonon megkeresni a hirdetőt, hogy áll-e még az ajánlatuk.

• Megkapták a jelentkezésemet?

Magára valamit is adó cégek már folyamatos kapcsolatban vannak a nagyvilággal – a neten keresztül –, így az önéletrajzod egy pillanat alatt az illetékes postaládájában van, és jó esetben el is olvassa. De nem tudhatod, hogy az adott cégnél rendszeresen olvassák-e a maileket, nem csupán a jó imázs miatt adtak meg e-mail és www címet.
Tipp! Ha nincs reakció a leveledre, egy hét múltán érdeklődj telefonon! Ajánld fel, hogy postán is szívesen elküldöd a jelentkezésedet.

• Biztosan jó helyre kerül?

Nem tudhatod, hogy az elküldött mailt ki fogja olvasni. Lehet, hogy egy egész iroda elcsámcsog majd egy-egy mondaton, így semmi olyat ne írj le, amiről azt gondolod, talán visszaüthet.
Tipp! Ne írj fizetési igényt, személyes dolgokat az önéletrajzba.

Első kézből vagy közvetítővel?

Az internetes állásközvetítés alapvetően két módon zajlik. Egyik esetben a hirdetés megjelenik a weben, e-mailen jelentkezel, innentől viszont a hagyományos módon zajlanak az események. Felvételi beszélgetés, tesztek, kiválasztás.
A másik esetben álláskereső rendszer segítségével történik a kiválasztás. Belépsz a rendszerbe (ez általában ingyenes), kitöltesz egy kérdőívet, és elküldöd az önéletrajzod. Az elektronikus fejvadász munkába lép, és nemsokára a képességeidnek megfelelő munkákat ajánlja neked. Természetesen te is böngészheted a kínálatot, és jelentkezhetsz a kívánt állásra.

Jó, ha tudod: nagy a tolongás!

Az internet adta előnyökhöz bárki hozzájuthat, így egy-egy jobb állásért hatalmas a tolongás. Találd meg a módját, hogy kitűnj az önéletrajztömegből!

Magyarország vezető állásportálja a profession.hu. Kezdd itt az álláskeresést!

A Nők Lapja Cafén is kereshetsz állást! »

További állásközvetítő portálok:

Jobmonitor »
Mindent az állásokról »
Karrier »
További állásajánlatok »

Kik használják?

Az internet leginkább a frissen végzett diplomásoknak vagy a középfokú szakképzettséggel rendelkezőknek segít a munkahelyük megtalálásában. Magas pozíciót általában nem hirdetnek meg ezen a módon, hanem a direkt megkereséshez folyamodnak.
Az internetes álláskeresők közel 70%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és a pályakezdőtől a középvezetői szintig keres pozíciót. Az sem meglepő, hogy ezt a piacot az informatikai szakemberek uralják – végül is ők töltik a legtöbb idejüket a számítógép mellett. Legkevésbé pedig a tanárok és jogászok élnek az internet adta lehetőségekkel.

A jövő az internet
Az Egyesült Államokban a nyomtatott sajtóban lévő álláshirdetések száma 20%-kal csökkent az online javára. A hirdetések 70%-át az internet segítségével töltik be. Magyarországon azonban még fordított az arány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top