Álláskereső

Kell a családbarát munkahely

A családbarát elv minél szélesebb körű elterjesztését tűzte célul egy most lezárult pályázat.

A pályázaton nyertes vállalatokkal és településekkel folytatott több mint egy éves munka nagymértékben hozzájárult a munkahelyi feladatok és a családi élet közötti egyensúly megvalósulásához, amely a munkavállaló és a munkáltató számára egyaránt előnyt jelent.

Az utóbbi évek tendenciái – a női munkavállalók, a gyermeküket egyedül nevelő és egyidejűleg dolgozó szülők egyre emelkedő száma, a munka szintén növekvő mennyisége -eredményeképpen a munkavállaló egyre nehezebben tudja fenntartani a munkája és magánélete közötti egyensúlyt. Az Egyesült Királyságban, a skandináv államokban, Kanadában és Ausztráliában az így kialakult konfliktus feloldására kezdett elterjedni a családbarát munkahely fogalma, mely lehetővé teszi a dolgozók számára a munkából eredő kötelezettségek és a magánélethez kapcsolódó feladatok összeegyeztetését.

 

„A családbarát munkahelyek megteremtéséhez nincs szükség drasztikus vagy költséges megoldásokra, a változtatásnak számos egyszerű és olcsó eszköze létezik – mondta el Ríz Ádám, a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának igazgatója. – Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a munka és a magánélet egyensúlya mellett elkötelezett cégek sokkal produktívabban működnek. A családbarát vállalatoknál dolgozók kevesebbet hiányoznak munkahelyükről, inkább magukénak érzik a cég problémáit, lelkesebben, hatékonyabban dolgoznak és fokozottabban tudnak a munkájukra koncentrálni.”

Mára a családbarát munkahely elve olyannyira kiemelt jelentőségűvé vált, hogy szabályozását több európai uniós irányelv is előírja. A gyakorlat meghonosítására nemcsak külföldön, de Magyarországon is történtek lépések. A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 2006-ban kiírt pályázata a fent leírt problémákra kínált megoldási lehetőséget. A program célkitűzése az volt, hogy családbarát munkaszervezeti, munkaszervezési és humánerőforrás-gazdálkodási módszerek és munkahelyi politikák szélesebb körű elterjesztésével, családbarát települések kialakításával kiegyensúlyozottabbá váljon a munka és a családi élet viszonya.

A pályázat során olyan települések, vállalatok jelentkezését várták, amelyek a családbarát szemléletmódot kívánták bevezetni és a gyakorlatban megvalósítani. A pályázóknak konkrét, megindokolt elképzeléseket kellett benyújtaniuk arról, milyen területen várnak segítséget. A pályázati kiírás sajátossága volt, hogy nem pénzt, hanem szolgáltatást nyerhettek azok, akik megfeleltek a pályázati kiírásnak. A hét nyertessel – Hajdúszoboszló, Csenger, Nagyecsed, Balkány és Tokaj önkormányzata, a Pécsi Vízmű és a KaszCoop Kft. – egy nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott szakértőcsoport kezdett dolgozni. A szakértőcsoport a nyertes pályázóval együtt megvizsgálta az alaphelyzetet, és közösen meghatározták, milyen feladatokat hajtanak végre.

A több mint egy éves munka során a nyerteseknél változatos megoldások születtek. Nagyecseden a cél a településen élő kisgyerekesek fórumának létrehozása volt, ahol kicserélhetik tapasztalataikat – itt egy baba-mama klub jött létre. Balkányon civil szervezetekkel együttműködve különböző közösségfejlesztő programok indultak. A Kasz-Coop Kft.-nél a munkavállalói elégedettség növelése volt a cél, ennek érdekében választható cafeteria-rendszert vezettek be, rugalmasabb munkaidőkeretet alakítottak ki és csapatépítő tréningeket szerveztek. A programok közös elemeként minden nyertes pályázóval megalkották az esélyegyenlőség megteremtését célzó terveket, valamint esélyegyenlőségi képzést tartottak.

Bár a projekt véget ért, a munka és a magánélet közötti egyensúlyra törekvés a későbbi EU-s pályázatok jelentős részében szerepet fog kapni. Ezt az is indokolja, hogy a tapasztalatok alapján a családbarát elv érvényesítése még számos munkahelyet állít feladatok elé.

A családbarát munkahelyekről bővebb információt talál a www.csaladbarat.eu honlapon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top