Álláskereső

Zsírpárnáink rendezik át az álláspiacot

A fölös kilókkal együtt a fitneszedzők száma is ugrásszerű növekedésnek indult. Egyre többen választják ezt a pályát, és nem véletlenül: még jól is lehet keresni vele. Ez lenne a jövő top-karrierje?

Az amerikai társadalom derékbőségének gyarapodásával párhuzamosan a személyi edzői, illetve instruktori állás lett az egyik legnépszerűbb pálya az Egyesült Államokban. Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint 2020-ig várhatóan további 24 százalékkal növekszik a személyi edzők foglalkoztatottsága az országban.

“Az emberek aktívabb életmódra ösztönzése fontos feladat, amelyben meghatározó szerepet játszhatnak a hivatásos fitneszszakemberek” – mondta Cedric Bryant, az amerikai fitneszszervezet (American Council on Exercise, ACE) munkatársa.

Személyi tréner

Az elhízott amerikaiak aránya ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt húsz évben. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az országban élő felnőttek több mint egyharmada elhízott. A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére az egészség- és szépségközpontokba váltott tagságik száma több mint 10 százalékkal emelkedett az elmúlt három évben.
Bryant szerint egy okleveles személyi edző éves átlagfizetése most nagyjából 53 ezer dollár (11,4 millió forint) körül mozog, de ez az összeg folyamatosan nő. Középiskolai végzettség elegendő ahhoz, hogy valaki belevágjon a fitneszszakmába, ám a hivatásos edzők több mint kétharmada felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

Személyi trénerAz ACE szóvivőjeként és edzőként is tevékenykedő Jessica Matthews szerint a fitneszszakma rendkívül vonzó célpont a gazdasági válság miatt karrierváltásra kényszerült emberek számára is.  Nem kell egyetemi diploma a szakmában való elhelyezkedéshez, ám ahhoz, hogy valaki igazán jó és sikeres fitnesz tréner legyen, nagyfokú elkötelezettségre és állandó tanulásra van szükség – mondta.

Az emberek többsége azért fordul fitneszszakértőhöz, hogy megszabaduljon bizonyos számú kilótól. Bryant szerint azonban a szakma többről szól, mint csupán arról, hogy esztétikus külsőhöz segítsék az embereket: a hangsúly a klienssel való kapcsolat kiépítésén van. “Nem véletlenül hívják személyi edzésnek: a trénerek nem csupán oktatnak, hanem motiválnak és számon is kérnek” – vélekedett Jessica Matthews.

Kivéve, ha feltalálják az elhízás elleni védőoltást, mert akkor viszont hirtelen nagy lesz a munkanélküliség…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top