Álláskereső

Veszélyes lehet az éjszakai munka

Sokan dolgoznak váltott vagy éjszakai műszakban: gyári munkások, eladók, biztonsági őrök, sofőrök, nővérek, pékek, de sorolhatnánk még. Szervezetük számára ez az életforma igencsak megterhelő, és a különböző betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb.

Veszélyes lehet az éjszakai munkaMai felgyorsult életünk és a mennyiségi termelés sokaktól követeli meg, hogy éjszaka is dolgozzanak, hogy reggel a finom, friss kenyerek a boltok polcain illatozzanak, vagy időben megjelenjen egy újság a standokon, esetleg ne legyen fennakadás a gyártás során. Bár a hosszú évek alatt ezeknek az embereknek ugyanolyan természetessé válik, hogy éjjel dolgoznak és nappal alszanak, mégsem ez a normális. Szervezetünk szinte bármilyen körülményhez képes alkalmazkodni, de ha túlfeszítjük a húrt, az egyszer elszakadhat, és ez többnyire az egészség rovására megy.

Megzavart anyagcsere

Az éjszakai vagy váltott műszakban dolgozók a megváltozott életformának és a sokszor rendszertelenebb étkezési szokásoknak köszönhetően hajlamosabbak különböző megbetegedésekre. Szervezetünknek ugyanis létezik egy belső órája vagy „testórája”, ami a napi ritmust mutatja. Ez tulajdonképp nem más, mint egy csoport különböző, a napfény és a hőmérséklet változásaihoz kapcsolódó élettani hullámzás. Ha ez felborul, akkor csökken az alapanyagcsere, és megemelkedik a vér cukorszintje is. Mindezek következtében könnyebben alakulhat ki cukorbetegség, elhízás, anyagcserezavarok, emésztőrendszeri problémák, szív- és érrendszeri betegségek jelentkezhetnek, hiszen a keringési rendszert is igénybe veszi a megváltozott munkarend. Mivel az így dolgozók ritkábban találkoznak nappali fénnyel, akár rossz D-vitamin-ellátottság vagy vitaminhiány is kialakulhat náluk.

Napi betevő

A megváltozott életformának köszönhetően az étkezési szokások is másképpen alakulnak, ami nagyban befolyásolhatja a napi energiaelosztást. Mivel a szervezet ritmusa náluk felborult, így számukra egyáltalán nem mindegy, hogy az étkezések alkalmával hogyan és milyen energiához juttatják szervezetüket. Jellemzőek az egyedül, társaság nélkül, hidegen, gyorsan bekapott falatok. Az így dolgozók sokszor gyakrabban étkeznek, mint szokás, ami vércukorproblémákat és felszívódási, emésztési gondokat is okozhat.

 Te is éjszaka dolgozol?

Próbálj meg meleg, teljes értékű ételeket enni, ne száraz szendvicseket vagy nassolni valókat.
Ha kevés idő van az étkezésre, oszd el az ételeket több kisebb adagra, hogy megelőzd a habzsolást.

Igyekezz a normál ritmusnak megfelelően táplálkozni, azaz éjfél és reggel 6 óra között, amikor a szervezetnek pihennie és regenerálódnia kell, kerüld vagy mérsékeld az evést. Ha lehetséges, inkább a műszak elején és végén egyél, így az akár egy vacsorának és reggelinek is betudható.

Lefekvés előtt ne egyél sokat, mert az zavarja a megfelelő pihenést, illetve koffeint tartalmazó italokat se fogyassz egy-két órával elalvás előtt.

Igyál rendszeresen, a megfelelő folyadékfogyasztás segíti a szervezet hidratációját és az ébrenlétet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top