Álláskereső

Az anyák fele nem tud visszatérni munkájába

Mivel kell megküzdeniük azoknak a nőknek, akik a gyet, gyed vagy gyes után vissza szeretnének térni a munka világába?

A gyermekszülés után a munkájukba visszatérni kívánó nőknek nem csupán azt fontos pontosan tudniuk, hogyan szerencsés megfogalmazni magát a szándékot, hanem célszerű lenne előzetesen tájékozódniuk a munkaerőpiac és a munkáltató cég életében bekövetkezett változásokról is – tanácsolja a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége.

Az anyák fele nem tud visszatérni munkájába

„Öt évvel ezelőtt, amikor kisfiammal várandós voltam, még nem is sejtettem, hogy milyen kihívások, megpróbáltatások várnak a társadalom és a munkaerőpiac részéről. Egy lapkiadó felelős szerkesztői pozíciójában ültem, és akkor még úgy gondoltam, hogy a szülés után ott is folytatom karrierem” – mondta Unger-Papp Kata újságíró, aki azt tervezte, hogy kisfia másfél éves korában visszatér a munkahelyére. Ám újra terhes lett, ezért felülíródott az eredeti elképzelése. A főnöke a második gyerek féléves korában megkérdezte, hogy tervezi-e a visszatérést. Az újságíró külsős státuszt szeretett volna, de erre a lapnál nem volt lehetőség, ám egy másik magazinnál viszont igen. Az atipikus munkavégzés lehetősége előnyt jelentett az ő esetében.

Az anyák kevesebb mint fele tud visszatérni

A kismamák 40 százaléka tud a szülés előtti munkakörében újra elhelyezkedni. Sok esetben a partnerek rugalmassága, a teljes munkaidő helyett részmunkaidő vagy a megszakítás nélküli munkarend helyett egyműszakos munkarend alkalmazása segít – derült ki a Human Centrum Kft. legfrissebb statisztikájából. Dénes Rajmund Roland, a cégcsoport egyik tulajdonosa, ügyvezetője (aki az MMOSZ kommunikációs alelnöke is) elmondta: a tapasztalatai szerint az esetleges sikertelenség oka lehet, hogy időközben megszűnt a cég, vagy leépítés, átszervezés miatt nem veszik vissza a kismamát az előző munkahelyére.

Az is gyakori, hogy közös megegyezés miatt távozik a nő a cégtől, és más vállalatnál, más munkakörben helyezkedik el. Sokszor előfordul, hogy a munkavállaló már terhes a következő babával, vagy épp a gyermek betegsége miatt marad távol a munka világától. Az is jellemző, hogy az anya a kétéves gyed időtartamának letelte után még egy évig gyesen marad – ugyanis nem biztos, hogy sikerül bölcsődébe adnia a kicsit.

Megváltozhat a munkahely az évek során

A probléma túlmutat a ,,visszamenni – nem menni vissza” kérdésén – véli a Lindon Munkaerő-kölcsönző és Személyzeti Tanácsadó Kft. HR-igazgatója, Nyiri Ilona. Véleménye szerint a kismamáknak már előzetesen érdemes lenne tájékozódniuk a munkaerőpiac és a munkáltató cég életében bekövetkezett változásokról, így egy általános felkészültség mellett reális képet is kapni a munkaerő-piaci kereslet-kínálat éppen aktuális helyzetéről.

Szakmai szemmel nézve a munkájukba visszatérni kívánó hölgyeknek nem csupán azt fontos pontosan tudniuk, hogyan szerencsés megfogalmazni magát a szándékot, hanem a többi között lényeges lenne olyan forgatókönyveket is kidolgozniuk, hogy miként lehet reagálni, ha másik állást ajánlanak számukra, mi van abban az esetben, ha elfogadják, illetve ha visszautasítják az új pozíciót, mi lesz a helyzet a bérekkel, mi a szabadsággal.

A cikk folytatását itt találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top