nlc.hu
#állatiarcjáték

Így készülj fel új cicád érkezésére

Így készülj fel új cicád érkezésére

Egy új cica befogadása mindig izgalmas élmény, és egy csodálatos barátság kezdete lehet, feltéve, ha jól felkészülünk arra, amit vállalunk. Egy macska örökbefogadása ugyanis a boldogságon kívül sok változással is jár a gazdi számára. Útmutatónk segíthet abban, hogy a lehető legzökkenőmentesebben menjen az összeszokás.

Ha úgy döntünk, hogy otthont adunk egy macskának, nem csak a lelkünket, de otthonunkat is érdemes felkészíteni a kisállat érkezésére. Mindenképp hagyjunk elegendő időt a megfelelő előkészületekre, valamint arra, hogy beszerezzük, amire szükségünk van. Egy cica számára a megfelelő környezet talán még fontosabb, mint egy kutyának, mivel a macskák legalább annyira ragaszkodnak a „házhoz”, mint magához a gazdihoz.

Így alakítsd lakásod cicás otthonná!

1.     Győződjünk meg arról, hogy találtunk egy olyan privát teret cicánk számára, ahol valóban kényelmesen és biztonságban érzi majd magát, és ott alakítsuk ki a helyét.

A legfontosabb, amire jövendőbeli kiskedvencünknek szüksége lesz, az egy saját pihenőhely, ami félreeső, csendes és kényelmes. Ez nem feltétlenül többfunkciós királyi fekhelyet jelent, sokkal inkább egy olyan állandó részt a lakáson belül, ahová az állat mindig biztosan elvonulhat, távol a kutyától, gyerekektől és a hangzavartól.

2.     Először csak egy szobát jelöljünk ki

A cica beszoktatásához úgy is nekikezdhetünk, ha először csak egy szobát jelölünk ki a lakáson belül, amit az új kiskedvenc feltérképezhet, mielőtt felfedezné otthonunk többi részét. Ez lehet egy tartalék szoba, de kialakíthatunk egy hangulatos sarkot a nappaliban is. A macskák nem mindig viselik jól a változást, hiszen sokkal jobban ragaszkodnak megszokott lakókörnyezetükhöz, mint más állatok. Így érdemes fokozatosan szoktatni őket a változásokhoz, és először csak a lakás egy kisebb részével megismertetni őket. Ha kellőképpen biztonságban érzik magukat, úgyis maguktól elindulnak majd a felfedezőútra.

3.     Tegyük biztonságossá a környezetet

Ez sokszor mást is jelent, mintha kutyát fogadnánk az otthonunkba. A macskák egészen máshogy viselkednek, így gyakran más veszélyforrásokra kell odafigyelnünk, mielőtt cicát fogadunk be.

Számos növény mérgező lehet. Fotó: Profimedia

Számos növény mérgező lehet. Fotó: Profimedia

Zárjuk el tőlük a lehetséges veszélyforrásokat otthonunkban, például a tisztítószereket, és nézzünk utána, szobanövényeink nem mérgezők-e a cica számára. A szemetest tegyük szintén zárt térbe, és ételmaradékot se hagyjunk elérhető helyen, hiszen sok esetben ezek is mérgezők lehetnek. Azt is mindig jó, ha észben tartjuk, hogy a macskák kitűnően másznak, így nem biztos, hogy elég, ha valamit egyszerűen csak magasabbra teszünk, mint addig. Az elektromos kábelekre is sokkal jobban kell figyelnünk. Ha emeleti lakásban lakunk, mindenképp számolnunk kell cicánk kíváncsiságával, a nyitott ablakot érdemes macskahálóval ellátni, ha szellőztetni szeretnénk. Családi házban hiába nem kell félnünk a kieséstől, azonban a szökéstől annál inkább. Ma már szerencsére könnyen macskabiztossá tudjuk tenni a kertet, elég, ha a kerítést alakítjuk át egy kicsit.

4.     Biztosítsunk némi szórakozást

Ma már számtalanféle macskajáték létezik, és bár olykor egy kartondoboz is lehet kiváló unaloműző kiskedvencünknek, érdemes több játékkal és akár mászókával is készülni, a játékoknak ugyanis nem csak szórakoztató, hanem foglalkoztató funkciója is van. A macskák esetében is igaz a mondás: „a fáradt cica boldog cica”, a házi kedvencként tartott állatok ugyanúgy igénylik a feladatokat, a testmozgást és az agy lefárasztását, mint szabadon élő társaik. Ha nem unatkoznak, sokkal kevesebb kárt tehetnek lakásunkban, és pihenőidejük is sokkal rendezettebb lesz.

5.     Tudjunk meg többet a macskák működéséről

Mielőtt hazahozzuk cicánkat, érdemes a lehető legtöbbet megtudni javasolt életteréről, viselkedéséről, testi és lelki szükségleteiről, valamint állatorvosi kötelezettségeinkről. Gondoskodnunk kell a bolhák és férgek elleni védekezésről, oltásairól, a tipikus macskabetegségek megelőzéséről, főleg, ha az állat családban, gyerekekkel fog együtt élni. Mindenképp érdemes mikrochippel is ellátni, hogy akkor is beazonosítható legyen, ha netán elveszítjük. Az ivartalanítás elengedhetetlen eleme a macskatartásnak, főleg, ha kijárós cicát hozunk otthonunkba. A macskák ugyanis rendkívüli gyorsasággal képesek szaporodni, így a világon szinte mindenhol gondot jelent a hatalmas kóbormacska-állomány, melynek jó részét az ivaros gazdis cicák adják.

6.     Számoljunk a költségekkel

Fontos, hogy azelőtt tudatosuljon bennünk, mielőtt hazavisszük az új kiskedvencet: egy macska gondozása költségekkel jár. Már maga a vásárlás is magas összegekre rúghat, ha különleges, fajtatiszta állatot választunk.

A macskatartás költségekkel jár. Fotó: Profimedia

A macskatartás költségekkel jár (Fotó: Profimedia)

Ezt elkerülhetjük azzal, ha menhelyről választunk cicát, ráadásul így egy addig gazdátlan állatnak biztosíthatunk szebb életet. Az örökbefogadási díj általában fedezi az első oltás, a féreghajtás, a mikrochipezés, valamint az ivartalanítás költségét is. Emellett muszáj számolnunk az egyéb orvosi költségekkel is, melyek gyakran magas összegekre rúgnak. Ha extra összegek nem is merülnek fel, új kiskedvencünk mindennapi életéhez szükséges táplálék, alom és játékok akkor is rendszeres kiadást fognak jelenteni számunkra.

Mit szerezz be a cica érkezése előtt?

Minden háziállatnak különböző szükségletei vannak, de azért pár dolgot érdemes már előre beszerezni. A legalapvetőbb holmik:

  • etetőtál
  • itatótál
  • korának és állapotának megfelelő minőségi eledel
  • egy puha, meleg és kényelmes fekhely, amely biztonságérzetet ad a cicának
  • elengedhetetlen kellék az alomtálca, alomlapát és a jó minőségű alom
  • masszív kaparófa
  • a macskajátékokkal nem kell túlzásba esni, olykor egy kartondoboz is csodákra képes
  • a macskahordozóból mindig válasszunk jól szellőző, de tartós darabot
  • a cica szőrének megfelelő ápolási eszközök

Tudtad?

A Macskák Világnapja augusztus 8-ra esik, a Nemzetközi Állatjóléti Alap (International Fund for Animal Welfare – IFAW) 2002-ben jelölte ki a dátumot azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az utcán kóborló vagy menhelyeken gazdára váró rengeteg elhagyott cicára. Ez a nap mára a gazdik életében is egyre fontosabbá vált, ekkor ünneplik meg saját kiskedvenceiket is. A macskák még mindig a világ legnépszerűbbnek tartott házi kedvencei, egyes becslések szerint a számuk háromszorosa is lehet a kedvtelésből tartott kutyákénak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top