Az esküvői torta az esküvői fogadás egyik főszereplője. Általában saját asztalt is kap, hogy a vendégek megcsodálhassák, ahogy helyet foglalnak. A torta felvágása az ünnepség egyik csúcspontja, emellett gazdag szimbolikával rendelkezik (a tortafogyasztás az ókor óta az esküvők fontos eleme, mivel a házasság termékenységét jelképezi).
A hagyományos esküvői sütemény háromemeletes, és általában fehér mázzal díszítik. Sok torta esetében ma is ez a kiindulási pont, bár a szinteket már inkább egymásra teszik, és nem kis oszlopokon egyensúlyozzák egymás felett. A fehér remek háttérszín más árnyalatok számára, akár élénk, akár halvány színekkel dolgozunk, és a mintás máz is remekül mutat rajta. Ha kísérletezni szeretnénk a színekkel, tegyük ezt óvatosan.
Extra tippünk: Esküvőre készülsz? A Nők Lapja Esküvő honlapján rengeteg hasznos tippet, ötletet találsz, szakértők, katalógusok, letölthető dokumentumok segítik a készülődést, hogy a nagy nap valóban tökéletes legyen. www.nleskuvo.hu » |
Élő virágokkal (rózsa, levendula) hatékonyan kihangsúlyozhatjuk egy egyszerű mázzal rendelkező torta szép formáját. |
A pasztellárnyalatok – a legfinomabb rózsaszín, kék vagy lila, vagy krémszínű tónusok – a legbiztonságosabb választás, és célszerű foltokban vagy hangsúlyos helyeken használni őket. Ha mértékkel használjuk, az arany-, ezüst- vagy csillogó díszek ragyogást adnak a tortának.
Ha sötét csokoládéból készült süteményt választunk, a sötét hatást színkavalkáddal élénkíthetjük. Itt piros, kék és rózsaszín virágokat használtunk, de nyugodtan helyettesíthetjük őket krém-, barack- és élénknarancs árnyalatokkal.
Ami pedig a máz alatt rejtőző tölteléket illeti, a gazdag, gyümölcsös keverék időtálló kedvenc, de használhatunk egyszerű madeira-, csokoládés piskóta-, kávé-, citrom- vagy répatortát is. Az egyetlen nagy torta erőteljes hatást kelt, és bár alkalmazhatunk egyemeletes tortát is, a réteges vagy emeletes torta díszei jobban érvényesülnek.
Másik lehetőségként választhatunk minden vendég számára egy-egy látványosan díszített minitortát is, amelyeket tortatartókon helyezhetünk el. Játszhatunk a különböző színű mázakkal, tortadíszekkel, valódi vagy cukorvirágokkal, cukorszívekkel vagy kezdőbetűkkel, vagy akár apró édességekkel is. Ezeket a süteményeket a vendégek akár távozáskor is megkaphatják apró figyelmességként.
A máz és a cukormassza meglepően sokoldalú anyagok, és értő kézben szinte bármi készülhet belőlük, élethű virágoktól a csipkefinomságú mintákig. A díszítéshez az ötletet adhatja valamilyen közös érdeklődés, vagy az első találkozás emléke.
Ha divatos kiegészítőket használunk a díszítéshez (igazgyöngyből készült gyöngysor és egy organza virág) könnyen és stílusosan emelhetjük ki a torta szépségét. |
Természetesen a dekorációnak nem feltétlenül kell ehetőnek lennie. A virágok mindig jól mutatnak (ám teljes mértékben biztosnak kell lennünk benne, hogy nem kezelték őket vegyszerekkel), mint ahogyan a bársonyos rózsaszirmok, selyemvirágok, gyöngysorok, szalagok és más csecsebecsék is.
Végül pedig nem szabad megfeledkeznünk az asztalról sem, amelyen a torta áll majd. Mint a kép keretének, az asztalnak is ki kell emelnie a rajta álló műalkotás szépségét.
Használhatunk különleges terítőt, virágcsokrokat, de meghinthetjük az asztalt virágszirmokkal vagy cukrozott mandulával is, a tortakést pedig, esetleg egy szép szalaggal átkötve, két pezsgőspohár mellé helyezhetjük, hogy felkészüljünk a vidám pohárköszöntőkre.
Érdekesség: A hagyományos többemeletes esküvői torta mintájául a londoni Szt. Bride templom tornya szolgált. |
|
|
Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Esküvő – ötletek, hogy a nagy nap felejthetetlen legyen című könyvéből közölt részletet.
A meseszépen illusztrált kötetben számtalan nagyszerű ötletet találsz mindenhez, amire csak a tökéletes esküvőhöz szükség lehet, legyen szó elegáns terítékről, pazar virágokról, gomblyukba tűzhető csinos csokrokról, apró ajándékokról, gyönyörű tortákról vagy romantikus gyertyákról.
A könyv címe: Esküvő
Szerző: Margaret Caselton
Kiadó: Alexandra Kiadó »