A stollen drezdai változatát eredetileg “Striezel”-nek hívták, amit a drezdai Striezelmarkton, vagyis a Kalácspiacon árultak. Ez a piac egyben Németország legrégebbi karácsonyi vására is, ahol 1500 óta árulják a karácsonyi stollent. A szász pékek 1560 óta minden évben az ünnep alkalmából megajándékozták tartományurukat két darab másfél méter hosszú és 18 kg súlyú stollennel.
Ez a mostani recept azonban pont az óriás stollen ellentéte, vagyis apró, falatnyi ministollen. Úgyis számolatlanul tűnik majd el a szájakban.
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
- 50+10 dkg liszt
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 2 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 1/2 tk só
- 20 dkg vaj
- 5 dkg durvára darált mandula
- 10 dkg mazsola
- 1 kk Dr. Oetker Rumaroma
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 10 dkg Dr. Oetker Marcipán
A tetejére:
- 5 dkg vaj
- 2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás Cukor
- 1 ek őrölt fahéj