Aranyanyu

Mert ők tényleg megérdemlik: szavazz az Aranyanyukra!

Mind a 12 döntős Aranyanyu-jelölt megérdemelné az elismerést, hiszen a tőlük elvárhatón túl teljesítenek pedagógusként, orvosként, egészségügyi dolgozóként. De óhatatlanul még a hírességekből álló zsűrinek is megvoltak a saját kedvenceik, miközben a közel fél ezer beküldött jelölésből kiválasztották a finalistákat. Ti dönthetitek el, ki kapja a Richter Aranyanyu Díjat, de nézzétek meg, kik hatottak leginkább a hattagú zsűri tagjaira!

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője

Mert ők tényleg megérdemlik: szavazz az Aranyanyukra!Nem véletlen, hogy Zsuzsa számára különösen kedves jelölt dr. Szabó Andrea nőgyógyász, hiszen a multinacionális cég számára fontosak a nők, a női egészség, amiért Andrea is nap mint nap dolgozik. A doktornő kórházban és magánpraxisban is helytáll szülész-nőgyógyászként, illetve a magzati medicina területén végez tudományos munkát. Szívvel-lélekkel végzi munkáját, nagy figyelmet fordít arra, hogy hiteles legyen betegei szemében. Jelölője szakmai elhivatottságán kívül Andrea derűjét emelte ki, és azt, hogy minden helyzetben meg tudja nyugtatni betegeit.

A Richter Aranyanyu Díjra jelöltek közül Szemes Alexandrát is kimagaslónak tartja, a fiatal lány története mindenkit meghat, kitartása és az általa felvállalt felelősség bárki számára példaértékű. Alexandra a sárvári rendelőintézet sebészeti szakrendelésén dolgozik asszisztensként. Néhány hónappal ezelőtt elvesztette édesanyját, azóta ő neveli négyéves kishúgát. A díjra egyik kolléganője jelölte, mert mint írta: az életvidám, derűs lányból egyik napról a másikra komoly, de továbbra is munkájára igényes felnőtt nő lett, aki testvérének anyja helyett anyja.

Rácz Zsuzsa, a Terézanyu-könyvek szerzője, a díj egyik alapítója

Mert ők tényleg megérdemlik: szavazz az Aranyanyukra!Egyik favoritja Ungváriné Bélyácz Betti tanítónő, aki emellett mesekönyveket ír – így Zsuzsával az írás, olvasás, irodalom is összeköti. A tanítónő egy általános iskolában terelgeti az alsósokat, illetve angolt is tanít. Kislány kora óta arra vágyott, hogy édesanya lehessen, de miután összeházasodtak férjével, kiderült, hogy saját gyermekük nem lehet. Az örökbefogadás mellett döntöttek, és két gyermekkel bővült a család. Más örökbefogadó szülőkkel is tartották a kapcsolatot, ekkor született meg azoknak a hiánypótló mesekönyveknek az ötlete, amelyek az örökbefogadásról szólnak.

A zsűritag másik kedvence dr. Kovács Zita Mária, a doktornő 10 éve foglalkozik szklerózis multiplexben (a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése) szenvedő betegekkel. Mivel a kór gyógyíthatatlan, ezért az orvos a beteget annak egész életében kezeli. Jelölője egyik 27 éves betege, aki a helyi tévénél dolgozik. Zsuzsa könyvében pont erről az időszakról ír, hogy mennyi nehézség gördülhet ilyenkor egy útját kereső nő elé.

Dobó Kata színésznő

Mert ők tényleg megérdemlik: szavazz az Aranyanyukra!Az orvosnők közül is kiemelné dr. Kenessey Andreát, aki maga is felgyógyult a mellrákból, ami ellen azóta is aktívan küzd – akárcsak Kata. A kardiológus doktornő kórházi munkája mellett önkéntesként számos fórumon hívja fel a nők figyelmét az önvizsgálat fontosságára, előadásokat tart, ezek mellett szűrőprogramokon is részt vesz. A történtek megerősítették Andreát, mint mondta, igyekszik mindezt pozitív irányba fordítani: életmódot váltott és elvégzett egy önismereti tréninget.

A színésznő Börcsök Klára tanárnőnek is megítélné a díjat, aki a derecskei Bocskai István Általános Iskolában gyermekvédelmi felelős, a gyermekekért él és azért dolgozik, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is megkapják a tanulmányaikhoz, a testi-lelki fejlődésükhöz szükséges segítséget. Kata nemrég lett édesanya, az ő Szofija jó helyre született, ám innen tudhatja, hogy milyen fontos segíteni azokon, akiknek ez nem adatott meg.

Dr. Gyarmati Andrea orvos, olimpikon

Mert ők tényleg megérdemlik: szavazz az Aranyanyukra!Andrea is gyermekorvos, így nem véletlen, hogy az újszülöttekkel és koraszülöttekkel foglalkozó dr. Kelemen Editnek szavazott bizalmat: mindketten a kicsik egészségéért felelnek, emellett – egyes esetekben – a szülők lelkét is ápolniuk kell. A főorvosnő vezeti a kecskeméti kórház újszülött- és csecsemőosztályát, melynek falait beborítják a köszönő plakátok, rajzok, fényképek. Egyik jelölője azt szeretné megköszönni Editnek, hogy a nagyon kis súllyal, 740 grammal született kisfiát megmentette.

A másik jelöltje dr. Palotásné Faragó Gabriella, akinek gyógytornászként egész életét átszövi a sport és a mozgás szeretete – csakúgy, mint Andreának. Gabriellára érkezett idén a legtöbb jelölés, rengeteg páciense ragadott klaviatúrát, hogy megköszönje neki azt a sok pozitív energiát, gondoskodást és optimizmust, amit adott nekik. Egy rendelőben dolgozik, ahol gyógytornáztatja a betegeket, emellett idős emberekhez jár ki, és hozza őket ki a mozdulatlanságból.

Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó

Mert ők tényleg megérdemlik: szavazz az Aranyanyukra!Sportolónk számára különösen kedves Vigyikánné Horák Andrea – mindkettejüknek 3 gyermeke van és mindketten jövő generációjáért is dolgoznak. Andrea történelem és földrajz szakos tanár a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskolában, és jótékonysági rendezvényt szervezett korábbi diákjának, amikor megtudta, hogy a kosárlabdázó Ákos lábfejét amputálni kellett. Az Önzetlenség Napján az egész város összefogott, hogy összegyűjtsék a protézishez szükséges pénzt.

Bár logopédusként, de Tímea is elvégezte a gyógypedagógiai főiskolát, így másik kedvenc jelöltjével, Kovács Adriennel közös az érdeklődése. Adrienn mindkét fiánál autizmust diagnosztizáltak, és az oktatási intézmények nem fogadták be őket, ezután került az anyuka választás elé. Feladta korábbi karrierjét, és beiratkozott a gyógypedagógiai főiskolára, hogy saját iskolát hozzon létre. Az érdi helyszín mellett Solymáron is elindított egy autista és Down-kóros gyermekeket befogadó napközit.

Kriston Andrea, a Kriston intim torna módszer kidolgozója

Mert ők tényleg megérdemlik: szavazz az Aranyanyukra!Mivel Andrea az intim torna módszer kidolgozójaként a női egészség fejlesztése mellett tette le a voksát, így Vass Gabriella szülésznő értékrendjével sok a közös pont. Gabriella első lánya születését követően érezte először azt, hogy az ő útjának a szülésznői pálya felé kell vezetnie. Majd az ötödik lánya világrajövetele után erősödött meg benne az elhatározás, és 7 évvel ezelőtt elkezdte tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem szülésznő szakán. Jelenleg a fővárosi Szent Imre Kórházban dolgozik önkéntes szülésznőként, emellett elnökségi tagja a Bábaszövetségnek.

Andrea nagyon drukkol Kovácsné Tóth Hajnalkának is, aki főnővérként szívvel-lélekkel ápolja a betegeket, azt vallja, hogy úgy kell törődnie mindegyikükkel, mintha saját maga vagy családtagja feküdne ott. A főnővéri állást nagyon fiatalon, 24 évesen ajánlották fel neki, de kitartásával és elszántságával az elmúlt 12 évben egy remekül működő csapatot kovácsolt a nővérekből. Jelölői is ezt emelték ki, illetve azt, hogy sohasem fogadott el hálapénzt vagy ajándékot.

A jelöltek
A jelöltek

 

Már csak pár napod van, szavazz arra, aki szerinted leginkább megérdemli a díjat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top