Aranyanyu 2013

“Valóban tenni szeretnénk a nőkért”

Beke Zsuzsával, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR-vezetőjével beszélgettünk a nőkről, a felelősségvállalásról, illetve arról, hogy ez a kettő hogyan egyesül a munkájában. Zsuzsa amellett, hogy elismert kommunikációs szakember, férjével három fiúgyermeket nevel, első kézből ismeri, milyen elvárásokkal kell szembenéznie egy mai nőnek.
Beke Zsuzsa
Beke Zsuzsa

– Kommunikációs vezetőként dolgozik, három gyermeket nevel. Hogyan zsonglőrködhet egy nő a feladatok között?

– Minden nő ismeri azt a helyzetet, hogy nap mint nap olyan elvárásoknak kell megfelelnie, amelyek gyakran szemben állnak egymással, így az lehet az érzésük, hogy valamit nem jól csinálnak, valahonnan mindig késnek, vagy valamiben hibáznak. Ennek a vége az, hogy nem tartják elég jónak magukat. Pedig ez nincs így. Ezért fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat, és igenis legyünk büszkék arra, hogy nőként milyen teljesítményekre vagyunk képesek. Ez egyébként a kiindulópontja Rácz Zsuzsával, a Terézanyu-könyvek írójával való együttműködésünknek.

– Rácz Zsuzsa íróval 2011-ben kezdték el a közös munkát, azóta több nőket támogató kezdeményezésük indult el, mint például a Richter Aranyanyu Díj. Honnan indult az együttműködés?

– Rácz Zsuzsával egy televíziós felvétel alkalmával találkoztunk – teljesen véletlen, de úgy tűnik, sorsszerű találkozás volt ez. Akkor kezdtünk el beszélgetni arról, hogyan látjuk a magyar nők helyzetét, illetve hogy mit tehetnénk közösen értük. Egyre többet dolgoztunk ezen a kérdésen, mert olyan kezdeményezéseket szerettünk volna életre hívni, amelyekkel valóban tenni tudunk a nőkért, és számukra is megfogható eredményeket hoznak. Innen indult az együttműködésünk, amelynek eredményei immár a Terézanyu Klubban, a Terézanyu pályázatban és a Richter Aranyanyu Díjban testesülnek meg.

– A tavaszi Terézanyu-pályázat fontos női tabutémákról kezdeményez párbeszédet. Az Aranyanyu Díjnak mi a célja?

– Mindegyik közös kezdeményezés, így a klub, a pályázat és a díj esetében is a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsültségének növelését tűztük ki célul. Az Aranyanyu Díjjal a klasszikus, női segítő szakmákban, így az egészségügyben és pedagógusként dolgozó nők munkáját szeretnénk elismerni és jutalmazni. Ez a díj egy hiánypótló kezdeményezés, társadalmi felelősségvállalásunk fontos eleme. Fontosnak tartjuk, hogy pozitív példákat mutassunk, és szeretnénk hozzájárulni, hogy ezek a nők megkapják a társadalmi szerepükhöz méltó elismerést.

– Az Aranyanyu Díjat ebben az évben immár harmadszor hirdetik meg. Milyenek a visszajelzések, mennyire aktivizálja az embereket?

– Az Aranyanyu Díj esetében is nagy szerepe van a nyilvánosságnak, hiszen a díjra jelölteket a nagyközönség ajánlhatja a www.aranyanyu.hu honlapon keresztül. A beérkezett jelölésekből választjuk ki a döntősöket, akik közül egyrészt a közönség választja ki internetes szavazással a díjazottakat, másrészt van egy zsűrink, amely szintén értékeli a döntős Aranyanyukat. Az elmúlt két évben az ország minden pontjáról érkeztek jelölések, csaknem ezer ember ajánlott nekünk olyan orvosnőt, egészségügyi szakdolgozót vagy pedagógust, akiknek hálás, és így szeretné megköszönni a gondoskodást, a figyelmet és a szakmai felkészültséget. A számok jól mutatják, hogy a díj megmozgatja az egész országot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top