Aranyanyu 2013

Sírni nem csak a győztesnek szabad

Elképesztő női sorsok, könnyek, sikerek, elismerés. Ez történt az Aranyanyu Díj megszületése óta...

„Garantálom, hogy szem nem marad szárazon” – mondta Rácz Zsuzsa író, a Richter Aranyanyu Díj egyik alapítója a tavalyi díjátadó gáláról készült videón, amikor köszöntötte az est vendégeit:

Álnéven meseregényeket ír a kisgyerekestanárnő

És aztán ott a bizonyíték, hogy tényleg nem, bár az eredeti cél nem okvetlenül a közös bőgés volt. Ülnek a nők az ünnepi asztalok körül a gondosan összeválogatott alkalmi ruháikban, a frissen elkészült frizurával, az ünnepi sminkekkel, és éppen annyira meghatódnak egymás történetein, mint a nekik szóló köszöntőkön. Sírni olyannyira szabad a győzteseknek, hogy nekik itt dukál is: a meghatódottság nem hamis, a legnagyobb, legnemesebb küzdelmekre való visszatekintéskor minden fájdalom és minden öröm szabadon felszínre törhet.

A paletta elképzelhetetlenül színes: itt remek orvosról derül ki, hogy miután maga is súlyos beteg lett, a saját átélt félelmeivel és sikerével próbálja ma más nők figyelmét felhívni arra, hogy vigyázzanak magukra.

Örökbefogadott kislányát egyedül nevelő magyartanárnőről tudjuk meg, hogy álnéven meseregényeket ír. Megismerünk olyan elkötelezett, időseket gondozó ápolónőt, akinek nagy álma, hogy egyszer saját idősotthont alapítson. De a sor hosszú, senkit se illene kihagyni, és a 2011 óta díjazott mind a 15 Aranyanyu megérne még több misét is.

A Terézanyuval indult

Ahogy Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője korábban nyilatkozta, Rácz Zsuzsa írónő személyes elköteleződése, a neki köszönhetően nők tömegeit megszólítani képes Terézanyuból lett Richter Aranyanyu Díj ötlete egy olyan sikeres küldetést teljesít, amely teljes összhangban áll a magyar világcég társadalmi felelősségvállalási céljaival, hiszen hozzájárulhat a nők lelki, társadalmi jólétéhez.

Hétköznapi hősök, akiknek hálásak vagyunk

Az Aranyanyuk olyan hétköznapi hősök, akik személyiségükkel, munkájukkal, tevékenységükkel vitathatatlanul hozzátesznek a nők társadalmi megbecsülésének, a nők önbecsülésének erősítéséhez. Olyan példaképek, akiknek szakmai elhivatottságára  és szuggesztív személyiségére ezzel az elismeréssel is felhívhatjuk a világ figyelmét, ők pedig jól gazdálkodva a kapott energiával, újra és újra képesek pozitív hatással lenni családjukra, iskoláikra, kórházi osztályokra, városukra, közösségeikre és környezetükre. Olyan hétköznapi nők, akiket bár sokan ismernek, mégsem ismert emberek, és akiket a nekik hálásak vagy tisztelőik jelölhetnek.

A zsűri: Dobó Kata, Beke Zsuzsa, Rácz Zsuzsa, Kriston Andrea, Dr. Gyarmari Andrea, Nagy Tímea
A zsűri: Dobó Kata, Beke Zsuzsa, Rácz Zsuzsa, Kriston Andrea,
Dr. Gyarmati Andrea, Nagy Tímea

Aranyanyu mérlegen

Szerénytelenség nélkül állítható, hogy a hagyományosan őszi megrendezésű versenyen megmozdul szinte az egész ország: a jelölési időszak egy hónapja alatt az első évben összesen 110 városból és településről érkeztek jelölések, több mint négyszázan küldték el ajánlásukat. A következő évben, tavaly már 145 városból és településről csaknem félezer jelölés történt. Míg 2011-ben több mint 70 ezer, addig 2012-ben 90 ezer szavazat érkezett a három (orvos, egészségügyi szakdolgozó és pedagógus) kategória jelöltjeire.

Az Aranyanyu Díj várományosait a közönségszavazás mellett szakmai zsűri is értékeli, melyben Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó; Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző; Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR-vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író foglalnak helyet.

Hogy milyen jövőt jósolhatunk a Richter Aranyanyu Díjnak? Ahogy egyik Aranyanyunk mondta a szervezőknek tavaly: „Ahol ennyien képesek megmozdulni, ott bármi megtörténhet!” Hát úgy legyen, és történjen, aminek történnie kell a nőkért, a nőkkel. Ehhez jelöljünk, szavazzunk és ünnepeljünk az idén is!

További információk a napokban indult www.aranyanyu.hu oldalon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top