Aranyanyu 2013

Aranyanyu 2013: bemutatkozik a zsűri!

A Richter Aranyanyu Díjat immár harmadik alkalommal hirdetik meg, és ismét sok múlik a nagyközönségen, hiszen a jelöltek megtalálásában kulcsfontosságú a szerepük. Az alapítók segítségére 2013-ban dr. Gyarmati Andrea olimpikon, gyermekorvos, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó és Dobó Kata színésznő lesznek.

Az elmúlt két év nagy sikere után idén is meghirdetik a 200 ezer forintos pénzjutalommal járó Richter Aranyanyu Díjat, mellyel az egészségügyben és a pedagógusként dolgozó nők munkáját ismerik el. Egy személyes élmény leírásával bárki ajánlhat Aranyanyu-jelöltet a www.aranyanyu.hu honlapon orvosnő, pedagógusnő vagy egészségügyi szakdolgozó kategóriában október 2-ig. A beérkezett jelölésekből kategóriánként 4, azaz összesen 12 döntős Aranyanyut választanak ki, közülük hattagú zsűri nevezi meg a díjazottakat, illetve a közönség is szavazhat majd kedvencére az interneten.

Nagy Tímea az alapítás óta támogatja a kezdeményezést, elárulta, hogy minden évben sok felkavaró vagy éppen megmosolyogtató történettel találkozik a zsűri, és biztos közhelyesen hangzik, de nagyon nehéz a döntés. Kedvenc Aranyanyu-pillanatairól mesélve elmondta, hogy az egész utat csodálatosnak tartja, a zsűrizés minden pillanatát szereti, de ha csak egy momentumot emelhet ki, akkor a díjátadást választaná. Titi egyébként tavaly Kovács Adriennek adta át az üvegszobrocskát. A fiatal nő mindkét fiánál autizmust diagnosztizáltak. Mivel az oktatási intézmények nem fogadták be őket, Adrienn választás elé került. Feladta korábbi, igen sikeres karrierjét, és beiratkozott a gyógypedagógiai főiskolára, hogy saját iskolát hozzon létre.

A „szív-embereket” keresi a jelöltek között Kriston Andrea zsűritag, akinek az egészségügyhöz és a pedagógiához is kötődik munkája. Mint mondta, azért vállalta a zsűritagságot, mert nagy hálát érez akkor, amikor olyanokkal találkozik, akik szívből végzik a munkájukat. „Azért örülök, hogy létezik a Richter Aranyanyu Díj, mert fókuszba kerülnek azok a lelkes szakemberek, akik nagyon sokat segítenek a környezetüknek.”

A csapat gyermekorvosa, dr. Gyarmati Andrea is testközelből tudja, milyen nagy felelősséggel járó feladat családok százainak egészségére vigyázni. Személy szerint örülne neki, ha valamelyik kollégája is átvehetné egyszer az Aranyanyu Díjat. „Szívesen veszek részt minden olyan kezdeményezésben, ami megmérettetésen alapul, és ahol a valódi értékek kapnak elismerést, és ez a díj ilyen. Dönteni persze nehéz, és a döntősök mindegyike megérdemelné a díjat, mert igazi hősnők.”

Dobó Kata tavaly csatlakozott az Aranyanyukat felkutató csapathoz. 2013-ban is nagy lelkesedéssel vág bele a zsűrizésbe, mert fontosnak tartja, hogy a nők elismerést találjanak munkájukban. A tavalyi díjkiosztót Kata sem úszta meg könnyek nélkül: hosszú percekig nehezen szólalt meg, miután átadta a díjat az akkor 23 éves Szemes Alexandrának. A fiatal sárvári asszisztens édesanyja elvesztése óta maga neveli kishúgát. A Richter Aranyanyu Díjra egyik kolléganője jelölte, mert mint írta: az életvidám, derűs lányból egyik napról a másikra komoly, de továbbra is munkájára igényes felnőtt nő lett, aki testvérének anyja helyett anyja.

A lelkes zsűri: Kriston Andrea, Dr. Gyarmati Andrea, Nagy Tímea, Dobó Kata, Beke zsuzsa, Rácz Zsuzsa
A lelkes zsűri: Kriston Andrea, dr. Gyarmati Andrea, Nagy Tímea, Dobó Kata, Beke Zsuzsa, Rácz Zsuzsa

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője hiánypótlónak nevezte az Aranyanyu Díjat, ami az évről évre növekvő érdeklődésben is tetten érhető. A kezdeményezés elindulása óta ugyanis az ország minden szegletéből érkeztek jelölések, összesen csaknem ezren küldték el ajánlásukat több száz nőre. Az internetes szavazásokon több mint 160 ezer voks érkezett a döntős Aranyanyukra. „Fontosnak tartjuk, hogy pozitív példákat mutassunk, és szeretnénk hozzájárulni, hogy megkapják a társadalmi szerepükhöz méltó elismerést” – fogalmazott.

Rácz Zsuzsa, a Terézanyu-könyvekkel vált ismertté, azóta több kezdeményezést is indított a Richterrel, amelyek a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsültségének növelését tűzték ki célul. Az egyik ilyen az Aranyanyu Díj, mellyel klasszikus, női segítő szakmákban dolgozókat szeretnének reflektorfénybe helyezni, hogy végre megkapják az őket megillető elismerést. „Azokat szeretnénk jutalmazni a nagyközönség segítségével, akik szinte láthatatlanul teszik a dolgukat, ám munkájuk nélkül megállna a világ” – foglalta össze a kezdeményezés lényegét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top