Aranyanyu 2013

Így folytak a könnyek az Aranyanyu-díjátadó gálán!

Jövőképet adnak, erőt sugároznak, láthatóvá váló, köztünk élő hősnők. Akik magukra úgy gondolnak, hogy csak a dolgukat teszik. A péntek esti Richter Aranyanyu Díj 2013 gálán ismét hat fantasztikus nő – pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos – vehette át a közönség és a zsűri díját, az elismerést szimbolizáló szobrocskát és a vele együtt járó 200 ezer forintot. Az ünneplés ezzel itt nem ért véget, a hároméves kezdeményezés maga is elnyerte méltó jutalmát: idén a Richter Aranyanyu Díj kapta meg az év CSR megoldásáért, valamint az év PR-projektjéért járó Prizma Kreatív PR Díjat.

Az idei gálaest Szalóki Ági dalaival indult, ő már visszatérő, mindig szívesen látott vendége a Richter Aranyanyu Díj záróeseményeinek. Ági úgy konferálta le a nyitószámként előadott Karády Katalin-feldolgozást, hogy a XX. század egyik legnagyobb Aranyanyuját idézték meg, aki a háború alatt sok gyerek életét mentette meg. Miután a színész-énekesnőre emlékezett, talán észre sem vette, hogy maga is az aranyanyuság jeleit mutatta, amikor színpadra invitálta egyik felfedezettjét, későbbi keresztfiát, a tehetségkutató tévéműsorból már ismert, 13 éves Rubai Lacit is. Az aranyanyuság a védencek iránti – legyenek ők tanítványok, betegek vagy hozzátartozóik – szívből jövő gondoskodásról is szól. Az Aranyanyuk nem pusztán tanítanak vagy ápolnak, gyógyítanak, de kísérik is az úton azokat, akik életük különösen érzékeny időszakát élik, vagy támogatásra, bátorításra szorulnak.

A gáláról készült kisfilmet itt megnézheted:

„Aranyanyunak nem lehet születni, csak azzá válni. Az Aranyanyuk nem emberfeletti erővel rendelkező nők, hanem nagyon is emberiek. Ők azok, akik mindennap meghoznak egy döntést, hogy a tőlük telhető legtöbbet, legjobbat nyújtják a körülöttük élőknek” – mondta köszöntőjében Rácz Zsuzsa író, a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsültségének növeléséért indított kezdeményezés megálmodója. Hogy a Richter Aranyanyu Díj időközben mozgalommá nőtte ki magát, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a három év alatt 700 nőt jelöltek a díjra, és az akció országos ismertséget ért el. A legkisebb zsákfalutól a fővárosig, az ország minden szegletéből jöttek a jelölő történetek.

Összesen 39 Aranyanyu-jelöltet mutattak be, az internetes közönségszavazások során több mint 200 ezer voks született, és eddig – tehát az idei nyertesek nélkül – már 15 Aranyanyu vehette át a szobrocskát – sorolta a most cseppet sem száraz tényeket Beke Zsuzsa, a támogató Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója. „És azt, hogy a díj saját lábán is megáll – tette hozzá –, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több korábbi díjazott a kapott publicitásnak köszönhetően újabb sikereket ért el, saját területükön újabb támogatóik akadtak.”
A díjátadó gála rangját tovább emelte, hogy nem csupán jelenlétével

Ha kíváncsi vagy az Aranyanyu Díj gálájára, vagy még többet szeretnél megtudni 2013 Aranyanyuiról, ide kattints!

tisztelte meg Bogsch Erik, a világcég vezérigazgatója, hanem személyes hangú beszédében biztosította a közönséget arról is, megtiszteltetésnek érzi, hogy cége támogathat egy ennyi fantasztikus nőt ünneplő programot, másrészt pedig meghatottan vallotta be, hogy saját kollégái és családja körében is számos Aranyanyu él, akik megbecsülése különösen fontos számára.

Nem vagyok hős

Az orvos kategória közönségdíjasának, a vesetranszplantáción áteső fiatalokkal foglalkozó dr. Kelen Kata gyermekgyógyásznak a szintén gyermekorvos dr. Gyarmati Andrea olimpikon úszó adta át a díjat, azt kívánva neki, hogy soha ne veszítse el azt az életerőt sugárzó jó kedvet, ami a munkájának jól látható és elengedhetetlen része. Őket követte a színpadon a kategória zsűrigyőztese, dr. Máttyus Anna gyermekpszichiáter, hét gyermek édesanyja. Anna, miután átevette a díjat Beke Zsuzsától, meghatottan vallotta be az ünneplő közönségnek, hogy ő valójában nem is tudja, hogyan kerülhet ide, mondván, hogy ő csak a munkáját végzi. „Szeretem a gyerekeimet, szeretem a betegeimet, nem vagyok hős, nem vagyok egyáltalán különleges…” – búcsúzott szerényen a doktornő.

A pedagógusok közül Tóthné Almássy Monika kórházpedagógus kapta a legtöbb internetes szavazatot, tiszteletére levetítették a Bátorságdal klipjét. A filmben olyan beteg gyerekek és szüleik szerepeltek együtt a kórház dolgozóival, akik a legnehezebb pillanatokban tudnak egymásból erőt és bátorságot meríteni a folytatáshoz.

Kiteljesedett az életem

„Amerikában megtanultam, hogy mindenkit önmagáért és a tehetségéért kell tisztelni és szeretni, és itthon is szeretném megélni azt, hogy senkit se a bőrszíne alapján ítéljenek meg.” Dobó Kata ezekkel a szavakkal köszönte meg munkáját Debre Istvánnénak, a zsűri által díjazott óvónőnek. A díjazott nem rejtette véka alá, hogy sajnos az elmúlt 20 év kormányzati eredménytelenségének tartja, hogy ma még mindig szegregációról és integrációról kell vitázni. Mégis, a legnehezebb helyzetben lévő családok gyerekeinek létrehozott óvoda vezetője, jelölője szerint, új korszakot nyitott meg a cigányság történetében.

Talán az est legmeghatóbb pillanata volt az egészségügyi szakdolgozók között közönségdíjasnak választott Pektor Gabriella, a másfél évtizede daganatos gyerekek rehabilitációjával foglalkozó gyógytestnevelő boldog köszönetnyilvánítása. Gabriella a könnyeivel küzdve vallotta meg azt, hogy ő még soha életében semmilyen díjat nem kapott, és úgy érzi, ezzel a sok szeretettel, ami most áradt felé, kiteljesedett az élete. Kriston Andrea zsűritag, a Kriston Intim Torna kidolgozója idézte a neki is sokat adó tanácsot, miszerint „önteni csak teli korsóból lehet, amibe minden nap tölteni kell!”. Remélte, hogy ez a díj is hozzájárulhat ehhez a feltöltődéshez.

Megnézem
Összes kép (1)

Ők ketten egyek

Végül, de nem utolsósorban hívták fel a színpadra Szabolcs Juditot, a zsűri által díjazott gyógytornászt. Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó, a felkért zsűri tagja nem érte be azzal, hogy csak Juditot ünnepeljük. A mozgássérültként született és Judit segítségével nevelőszülőkhöz került sokszoros magyar úszóbajnok és paralimpikon fiatal lányt, Zsanettet is megismerhettük. A felemelő színpadkép méltó befejezése volt az eredményhirdetésnek.

De ez a csodás mese, amelyben a jók mindig elnyerik méltó jutalmukat, mégsem lenne igazi mese a vége nélkül. A harmadik év három kategóriájának győztesei után, a „három a magyar igazság, egy a ráadás” szellemében, sor került a díjazók díjazására is. A Richter Aranyanyu Díj kapta meg az év CSR megoldásáért, valamint az év PR-projektjéért járó rangos szakmai díjakat, a Prizma Kreatív PR Díjat, amelyet Vándor Ágnes, a Kreatív igazgatója adott át Beke Zsuzsa kommunikációs igazgatónak.
Meglepetés vendégként Kozma Orsi énekelt, majd az ünnepeltek és a vendégek megint úgy búcsúztak el egymástól: „Jövőre, veletek, ugyanitt!”

Az idei év díjazottjairól bővebben a www.aranyanyu.hu honlapon olvashattok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top