Baba

14-19. hét

Rendszerint ez az idõszak a várandósság legfelhõtlenebb, legkellemesebb része. Ha voltak is, már elmúltak a reggeli rosszullétek, s a pocak mérete lassacskán az avatatlan szemnek is elárulja, hogy kisbaba növekszik odabent.

A tizennegyedik hét







  2  
Múlóban a reggeli rosszullét, ritkábbak az émelygős időszakok. A sárgatesttől lassanként a méhlepény veszi át a helyi hormonális folyamatok irányítását. A magzat fejecskéjén megjelennek az első hajszálak. Az apró fülkagylók formája már jellegzetes. A vese megkezdi a vizelet-kiválasztást: a baba azt pisili ki, amit megivott, vagyis a magzatvizet. Következésképp már kortyolgatni is tud! A baba már 80 gramm, feje búbjától a farkcsontjáig tíz centiméter hosszú.
Ha eddig még nem került volna sor orvosi vizsgálatra, ne halogasd tovább! Nagyjából négyhetente érdemes orvoshoz menni. Beszéljétek meg, van-e szükség genetikai vizsgálatra. Erre leghamarabb a következő héten kerülhet sor, az eredményre pedig három-négy hétig kell várni.


A tizenötödik hét

A magzatnak már szemöldöke is van, s parányi ujjacskáin köröm díszeleg. A baba 95 grammos.

Harmincöt évesnél idősebb kismamáknál genetikai vizsgálatot, magzatvíz-mintavételt, más néven amniocentézist ajánl az orvos abban az esetben, ha eddig nem történt korionboholy-mintavétel. Miközben ultrahanggal figyelik a magzat elhelyezkedését, tűvel, hasfalon keresztül szívják ki a szükséges vízmennyiséget. Ettől a héttől kezdve már elegendő magzatvíz és a magzatvízben úszkáló leázott magzati hámsejt található ahhoz, hogy kromoszóma-vizsgálatot lehessen végeztetni. E vizsgálat segítségével a számbeli és alakikromoszóma-eltérésen alapuló rendellenességek állapíthatók meg, valamint a magzat neme. Ez utóbbinak a nemhez kötődően öröklődő betegségek, például hemofília esetében van jelentősége. A számbeli kromoszóma-eltérések közé tartozik a Down-kór. Harmincöt éves korú nőknél a terhességek nem egész egy százalékában fordul elő, vagyis kockázata nagyjából megegyezik a vizsgálat vetélési kockázatával. Negyvenévesen már két-három százalék a valószínűsége annak, hogy a magzat Down-kóros.


A tizenhatodik hét

A magzat már a homlokát is tudja ráncolni, és időnként forgatja a szemét. A tizenhatodik és huszadik hét között érzékeli első ízben a kismama a magzatmozgásokat. A baba 110 gramm.

Ezen a héten kerül sor az anyai vérből végzett AFP-vizsgálatra, ami olyan magzati fehérje (alfa fetoprotein) kimutatásán alapul, mely valamilyen mennyiségben belekerül a magzatvízbe és az anyai keringésbe is. Az a lényege, hogy abban az esetben, ha a magzaton bőrrel nem fedett, nyitott testrészek vannak – például nyitott gerinc, hasfalhiány vagy agykoponyahiány –, akkor ez a fehérje a szokásosnál nagyobb mennyiségben jelenik meg az anya vérében. Az átlagtól eltérő eredmény azonban nem jelenti azt, hogy a magzatnál biztosan baj van, ezért további vizsgálatokra van szükség. Magas AFP-nél csak az esetek öt-tíz százalékában van szó fejlődési rendellenességről. Az alacsony AFP önmagában szintén nem kóros, semmilyen fokozott rizikót nem jelent. A kismamák felénél egy alatt, másik felénél egy felett van az úgynevezett MOM érték, amelynél az AFP szint mellett más tényezőket is figyelembe vesznek. 2,5-ig számít normálisnak, felette magas értékről beszélünk.
Az AFP-vel egyidejűleg hepatitisz B-vírus szűrésre, és vércsoport-meghatározásra is sor kerül.


A tizenhetedik hét

A pocaklakó már szopja az ujját, és időnként grimaszokat vág. Csontocskái szilárdulni kezdenek, kialakulnak a fogkezdemények. Agyalapi mirigyében már vannak endorfint tartalmazó sejtek, ezek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A baba 135 grammos.

A kismama mellei egyre nagyobbak, feszesebbek lesznek. Előfordulhat, hogy a mellbimbó egy ideig kellemetlenül érzékeny. Sokat segíthet egy kényelmes pamut melltartó, aminek nem vágódnak be a pántjai. Kismellű nők számára kényelmesebbek lehetnek a belebújós modellek.


A tizennyolcadik hét

A magzat testén hőszabályozó zsírréteg képződik. Retinája, a szem ideghártyája már válaszol a fényre. Bőre vörös, állát, homlokát finom pihék borítják. A baba 165 gramm.

A tizennyolcadik hétre még a legmakacsabb reggeli rosszullétek is elmúlnak. Mostantól különösen fontos, hogy figyelj a táplálkozásra. Fogyassz mindennap nyers gyümölcsöt és zöldséget. Ha elegendő rostdús étel szerepel az étlapon, ritkán lesz emésztési panaszod. Kerüld a gyakori édesség-nassolást, és ne egyél zsíros húsokat. A nagy éhségrohamokat egészséges ételekkel, napi többszöri étkezéssel csillapítsd.


A tizenkilencedik hét

A baba bőrén védő viaszréteg, más néven magzatmáz képződik. Súlya már 200 gramm.

Ha még nem választottál volna szülés-előkészítő tanfolyamot és kismamatornát, ne halogasd tovább! Ilyesmit nem csak a szülészetek szerveznek, sok helyütt a művelődési házban is érdemes utánanézni. A tanult gyakorlatokat építsd be mindennapjaidba! Napi tevékenységedbe iktass néha szünetet, amikor sétálsz, kikapcsolódsz. A visszeresedésre hajlamos kismamák számára kifejezetten hátrányos, ha egész nap ülnek. Ismerkedj meg idejében a választott kórházzal, tájékozódj a körülményekről, lehetőségekről.







  3  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top