Baba

Kérdések a fejésrõl





Most várom első kisbabámat, készülök a szoptatásra. Sajnos nagyon eltérő információkat kapok. Édesanyám szerint időre kell szoptatni, és minden szoptatás után üresre kell fejni a mellet, hogy legyen tejem. A védőnő javasolja, hogy igény szerint szoptassak, ami azt jelenti, hogy a babát akár két óránként is mellre kell tenni, ha éhes. Kérdésem: mikor marad időm így a fejésre? Mit fog enni a kicsi, ha kifejem a tejet?
Tápai Tímea, Gyula

Örömmel tapasztalom, hogy ilyen sokat foglalkoznak a szoptatással. Egy dolog azonban kicsit zavar: szinte minden fórumon azt hallom, hogy manapság lebeszélik a kismamákat a fejésről. Így nagyon kevesen adnak tejet, pedig sok olyan kisbaba van, akinek nagy szüksége lenne rá. Elesnek attól a lehetőségtől, hogy élvezzék az anyatejes táplálás előnyeit.
Gyulai Anita, Budapest






Fejni vagy nem fejni, ez itt a kérdés! A szoptatási tanácsadók mindkét szemlélettel gyakran találkoznak munkájuk során. Előre bocsátjuk, hogy a válasz nem egyszerűen igen vagy nem. Ha a baba jó technikával szopik, egészséges, és mindig megetetik, ha éhes, akkor a tejtermelés a kereslet-kínálat elve alapján fog alakulni. Mindenféle beavatkozás nélkül elég lesz így az anyatej. Ha tehát minden jól alakul, nincs szükség a mellek mesterséges kiürítésére. Ennek ellenére azt ajánljuk minden kismamának, hogy tanuljon meg fejni, mégpedig közvetlenül a szülés utáni napokban, amikor még nem lövellt be a teje, tehát nem fájdalmas, feszes a melle. De persze sohasem késő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top