Baba

Készülni kell az új életmódra





Teljesen kimerült vagyok, állandóan fáj a fejem, sokat szédülök. Sokszor azt veszem észre, hogy az elalvás szélén vagyok: csak bambulok magam elé. Kilenc hónapja nem aludtam két-három óránál többet egyfolytában. Kislányom minden éjjel négy-ötször felébred, és meg kell szoptatnom. Hét hónapos koráig csak anyatejen élt, de most már kap püréket és tápszert is, mégsem alszik jobban éjszaka. A legnagyobb baj az, hogy két hónap múlva vissza kell mennem dolgozni, ahol munkakörömben néha negyven-ötven embert is irányítanom kell. Attól tartok, ilyen állapotban nem fogom tudni ellátni a munkámat. A baba nappal már nem kap anyatejet, de éjjel és reggel igen intenzíven szopik.
H. I. Üröm







Kedves Asszonyom! Ahhoz, hogy munkába állása idejére “használható állapotba kerüljön”, néhány változtatással elő kell készítenie a kisbabát és önmagát is az új életmódra. Elsősorban azt kell elérnie, hogy ön jobban ki tudja pihenni magát. Erre több megoldás is létezik, próbálja ki és gondolja végig, Önöknél melyik működik!


1. Aludjanak együtt!

Pofonegyszerű, de nem mindenkinek illik a személyiségéhez, a temperamentumához és a körülményeihez. A javaslat csupán annyi, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, a babát az első felébredés után ne rakja vissza a kiságyba, hanem hagyja ott maga mellett, aludjanak együtt. Sok asszony így szinte észre sem veszi, hogy néhányszor szoptatott az éjszaka folyamán, és reggel kipihentebben ébred, mintha minden szoptatáshoz fel kellett volna kelnie, és kivenni, majd visszatenni a babát az ágyba. Ha ez a lehetőség közel áll Önhöz, és csak az előítéletek tartják vissza, gondoljon bele, hogy néhány évszázada még természetes volt, hogy az egész család egy ágyban aludt, a gyerekszobát nem is olyan rég találták fel. A kisbaba természetes igénye, hogy össze akar bújni a mamájával, ugyanúgy, mint más kölyök állatok.


2. Altassa a kicsit külön szobában!

A másik megoldás egy kicsit nehezebben kivitelezhető, de biztos nyugalmat ígér, egész éjszakára. A cél érdekében, jó, ha a baba ágyát egy másik szobában állítják föl. Sok anyuka tapasztalja, hogy ha nem terem ott az első nyikkanásra, a baba fel sem ébred teljesen, hanem hamarosan visszaalszik. Ha a követelődzés komolynak tűnik, ne ön menjen oda a kicsihez, hanem valaki más, aki nem tudja megszoptatni. A papa, vagy a nagymama hangja, simogatása, ölelése biztosítja róla a gyermeket, hogy szeretik, biztonságban van, így szopás nélkül is el fog aludni. Mivel rájön, hogy nem érdemes fölébredni, egyre ritkábbak lesznek a “riasztások”. Ez a módszer négy-öt garantáltan kimerítő éjszakát jelent az egész család számára, de szinte biztos a siker. Mindkét módszert előre beszélje meg a párjával, az ő beleegyezése és segítsége nagyon fontos.


3. Szoptasson inkább nappal!

A munkába való visszatérés előkészítésének másik lépéseként azt ajánlom, hogy iktasson be szoptatásokat nappalra is, mégpedig arra az időpontra, amikor Ön várhatóan elindul, illetve hazaérkezik a munkából. Ezzel keretet ad a napnak, és a baba szopási igényét is jobban kielégíti. Ha az éjszakai szoptatás abbamarad, a reggeli, délutáni és esti szoptatással tarthatja fenn a tejtermelődést. A munkábaállás miatt nem kell arra törekedni, hogy elválassza a babát. A szoptatás folytatásával éppen a munka folyamatosságát biztosítja, hiszen a szoptatott babák ritkábban betegek.

Nem a szoptatással kapcsolatos, de nagyon fontos, hogy minél hamarabb kezdjék meg a készülődést, a napirendváltást, az ismerkedést a gyermek leendő gondozójával, hogy a baba, és Ön is nyugodtabban lépjen át életének e mozgalmasabb korszakába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top