Baba

Meddig szoptassunk?





A kislányom kétéves, és még lelkesen szopik. Sajnos a környezetemből csak a férjem támogatja a szoptatást, és ez nagyon megnehezíti a dolgomat. Ráadásul most úgy érzem, újra kisbabát várok, de orvosnál még nem voltam, mert attól tartok, hogy megtiltja a szoptatást. Amióta állapotosnak érzem magam, csak reggel és délután szoptatok.
Kérdésem: kötelező-e elválasztani a gyermeket ilyen esetben? Árt-e a további szoptatás a babának, az anyának? Szükséges-e vitaminkészítményeket szedni? Várható-e, hogy kislányom magától elválasztódik majd? És végül: ha már nem szopik, kötelező-e neki tehéntejet adni naponta? (Mi sem vagyunk nagy tejivók, de a tejtermékeket szeretjük.)
Üdvözlettel: G. T. A.







Kedves Asszonyom! Szeretném megnyugtatni: az újabb terhesség miatt nem kötelező abbahagyni a szoptatást. Akik az elválasztás mellett teszik le a voksukat, két indokot szoktak hangoztatni. Az egyik az, hogy a magzat károsodhat, mert a nagyobbik gyerek szoptatása miatt hiányt szenved fontos tápanyagokban, vitaminokban. A másik érv szerint a szoptatás alatt keletkező hormonok vetélést okozhatnak. Mindkettőben lehet némi igazság is, mégsem szabad általánosítani.

Tudnunk kell, hogy a természet mindig a leggyámoltalanabbat pártolja. Amíg van miből, addig mindent megad a magzatnak, ezután juttat a szopó csecsemőnek, és a maradék az anyáé. Tehát: ha az anya egészséges, és figyel az étkezésére, jó minőségű és megfelelő mennyiségű táplálékot fogyaszt, akkor nem kell attól tartania, hogy bármelyikük hiányt szenvedne. Vitaminkapszulákra csak akkor van szükség, ha nincs lehetőség az egészséges táplálkozásra.

Más kérdés, hogy a szoptató anyát jobban fenyegeti-e a vetélés réme, mint azt, aki nem szoptat. A La Leche Liga tudományos testületének felmérése szerint nem áll fenn ez a veszély. (A La Leche Liga nemzetközi egyesület, melynek szoptató anyák a tagjai.) Az igaz, hogy a szülés utáni első napokban a szoptatás alatt termelődő egyik hormon (oxitocin) intenzív méhösszehúzódást vált ki, de ez a hatás hamarosan csökken, majd elmúlik. Ráadásul a várandósság ideje alatt a méhlepény egy “ellenhormont” is termel, ami csökkenti a méh válaszkészségét. Normális esetben tehát a szoptatás nem veszélyezteti a terhességet.





Egyes nézetek szerint azonban jobb nem kockáztatni: fenyegető koraszülés vagy sorozatos vetélések esetén inkább a szoptatás befejezését javasolják. Mivel szoptatás és szeretkezés során ugyanaz a hormon (oxitocin) szabadul fel, ami bizonyos körülmények között a méh összehúzódását váltja ki, elmondhatjuk, hogy a szoptatás annyira veszélyezteti a magzat kihordását, mint a házasélet.

Lehetséges, hogy nem is lesz szükség elválasztásra, mert éppen a kislánya hagyja majd abba a szopást. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a tej mennyiségének csökkenése, vagy a tej ízének változása miatt a várandósság negyedik hónapja körül a gyermek nem szívesen szopik már. Ugyanez előfordulhat a szülés körüli időszakban is: a kolosztrum termelődése vagy a mamától való kényszerű elválás miatt. Ha a gyermek kitart a szopás mellett, és Önnek sem kényelmetlen, akkor megengedheti, hogy szülés után is tovább szopjon, persze mindig csak akkor, amikor a kicsi már megkapta a maga adagját. Ezt nevezzük tandem szoptatásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top