1. Az anyatej mindig tökéletes
Érdemes szoptatni, hiszen ma már bizonyított tény, hogy az anyatej az egyetlen teljesen kiegyensúlyozott táplálék. Az elválasztás után soha többé nem tudunk a gyermeknek olyan étrendet biztosítani, amely minden anyagot a szervezet igényének megfelelő arányban tartalmaz. Az anyatej összetétele csak kis mértékben függ az anya tápanyag ellátottságától. A gyermek szopás közben gyakorlatilag mindent megkap, amire szüksége van. Szerencsére a legtöbb kismama jelentős tartalékokkal rendelkezik a szülés utáni időszakban, és módjában áll pótolni az anyatej termelése során felhasznált anyagokat.
2. Az anyatej a babáké, a tehéntej a bociké
Komoly eltéréseket találunk, ha a női tejet összehasonlítjuk a tehéntejjel. Az anyatejben több a zsír, több a cukor, kevesebb a fehérje, kevesebb a vas és kevesebb a kálcium. A bocitejjel azonban mégsem járnának jobban a babák! Az anyatejből ugyanis jobban felszívódnak ezek az anyagok.
A baba szervezete a női tejben található összes telítetlen zsírt hasznosítja: az anyatejes baba székletében nincs zsír. Ez annak köszönhető, hogy az anyatejben lévő zsírcseppecskék mérete éppen megfelelő a gyermek szervezetében dolgozó zsírbontó enzimek számára. A tehéntej zsírcseppecskéi sokkal nagyobbak ennél. Az anyatej fehérjéjének nagyon kis része távozik a gyermekből, a tápszeres gyermek viszont a fehérje egy részét visszaadja a természetnek.
A vas biztonságos felszívódását egy csodás mechanizmus segíti az anyatejben jelenlévő laktoferrin enzim segítségével . A vas a baba szervezetében ehhez kötődik, és így könnyen hasznosul. A tehéntejben is van laktoferrin, de ezt csak a bocik tudják munkára fogni.
3. Az anyatejes babák ritkábban betegek
“A legfontosabb, amit az újszülöttek és a csecsemők immunrendszeréért tehetünk, hogy a legkisebbre csökkentjük a koraszülöttek számát és támogatjuk az anyatejes táplálást.” (Dr. Megyeri Pál, Szegedi Tudományegyetem, Gyermekklinika)
Az anyatej dúskál a fertőzések elleni védőanyagokban. Egy amerikai felmérés szerint, ha csak 12 hétig tartana a gyermekek kizárólagos szoptatása, az egészségügy már ezzel is évi 2, 16 milliárd dollárt takarítana meg, a betegségek megelőzése révén. Ha az anya szervezetébe kórokozók jutnak, immunanyagok termelődése indul meg. A ellenanyagok megjelennek az anyatejben, és a gyermeket megtámadó kórokozókat is elpusztítják.
Az anyatej más módon is védi a csecsemőt. Alkotórészei között gyulladáscsökkentők és az immunrendszer működését serkentő anyagokat is találhatók. Ezeknek az anyagoknak jó része hiányzik a tehéntej alapú tápszerekből.
Az anyatejen kívül minden más táplálék fajidegen fehérjéket tartalmaz. A fajidegen fehérjékkel való első találkozáskor az éretlen immunrendszer védekező választ dolgozhat ki, emiatt a fehérjével való következő találkozás során veszélyes allergiás reakció jelenhet meg.
Például: az újszülött életének első napjaiban tehéntej alapú tápszert kap, mert gondozói attól félnek, hogy az anya teje nem elég. Ezután a gyermek kizárólag szopik, fél éves koráig. Lassan különböző táplálékokat vezetnek be az étrendjébe. Amikor először kap tehéntej tartalmú ételt, széklete híg lesz, bőrén kiütések jelennek meg. Ettől kezdve gyakran ágynak dől, főleg felső légúti fertőzések gyötrik. A hörghurutot gyakran nehézlégzés kíséri. A részletes kivizsgálás tehéntej fehérje allergiát jelez: az étrendből minden tehéntej tartalmú élelmiszert ki kell iktatni.
Ugyanez a lehetőség fönnáll a szójával kapcsolatban is, tehát a szója alapú tápszerek is allergizálhatnak. A fiatal csecsemő ezen kívül bármilyen ételre válaszolhat hasmenéssel, székrekedéssel vagy ekcémával. Az anyatej jelenti tehát a legbiztosabb védelmet.
Szülés után kis mennyiségű, sűrű, fehérjékben és ellenanyagokban gazdag, hashajtó hatású előtej termelődik. Ez épp olyan anyag, amire az újszülöttnek szüksége van az első nehéz napok átvészeléséhez. A koraszülöttek édesanyjának szervezete speciális tejet termel, ami különösen fontos a gyámoltalan, sokszor beteg csecsemőnek a túléléshez.
Az első élethéten az előtej átalakul érett tejjé.
A szoptatás elején híg, szénhidrátokban, ellenanyagokban gazdag, a szoptatás második felében zsírdús, magas tápértékű tej ürül a mellből. Ha hőség van, és a gyermek megszomjazik, gyakran szopik keveset, így sok “hígabb” tejhez jut. Ha éhes is, hosszan szopik, így a kalóriadúsabb, hátsó tejet is megkapja.
Az anyatej összetétele hétről-hétre is változik, a gyermek igénye szerint. A tej ellenanyag tartalma fél éves kor körül újra megnő, éppen akkor, amikor a kisbaba kúszni-mászni kezd, és több fertőzési forrással találkozik. Amikor a gyermek már szívesen eszik más táplálékokat is, a tej mennyisége csökken, és összetétele újra hasonlítani kezd a kolosztruméhoz.
Az apadó tej hatalmas dózis védőanyagot tartalmaz, ezzel biztosítja a gyermek éretlen immunrendszerének támogatását, egészen a szoptatás befejeztéig, ami ideális esetben két éves kor körül következik be. A tápszerek sem egy etetésen belül, sem hétről-hétre nem tudnak alkalmazkodni a gyermek igényeihez.