Baba

Munka mellett is lehet szoptatni

A munkába állás és a szoptatás nem zárja ki egymást. A munkáltatónak is hasznot hoz, ha az anya nem választja el a gyermekét: a szopós csecsemõ ritkábban beteg, vagy ha mégis elkap valamit, hamar meggyógyul.

Így az anya nem fog sokat hiányozni munkahelyéről. A szoptatás pedig továbbra is olyan szoros kapcsolatot biztosít, mely mindkettőjüket kárpótolja a külön töltött órákért.


Gyakorlati tanácsok dolgozó anyáknak

A szoptatás és pénzkeresés többféle kombinációban összehozható. Lássunk néhány példát, és párhuzamosan néhány tippet a mindennapok alakítására!






Hogyan készítsük elő a munkábaállást?

•  Próbáld meg elintézni, hogy az első négy hónapban magaddal vihesd kisbabádat, és a munkahelyeden szoptass igény szerint. Ezt persze nem lehet mindenhol megvalósítani, hiszen ideális feltételek, például saját szoba szükséges hozzá. Az sem utolsó szempont, hogy nyugodt, sokat alvó kisbabáról legyen szó, aki szinte csak az étkezések idejére ébred fel.

•  A kezdeti hetekben, amikor még otthon vagy, igény szerint szoptass, hogy jól beinduljon a tejelválasztás, majd fokozatosan szoktasd kötött időpontokhoz a kisbabát, például álljatok át a három-négy óránkénti etetésre. Minden szoptatás után fejjél, hogy melled megszokja a mellszívó vagy a kézi fejés ingerét, és erre is reagáljon tejkilövellő reflexszel. Ez szükséges ahhoz, hogy fejéssel gyorsan és sok anyatejet tudj előteremteni.
 




•  Tanítsd meg a babádat cumisüvegből inni (forralt, lehűtött vizet kínálj neki üvegből, de csak a tanulás kedvéért). Munkahelyeden fejj legalább három óránként, és steril zacskóban vagy üvegben vidd haza az anyatejet másnapra. 
•  Indulás előtt és érkezés után szoptass, az első félévben az éjszakai szoptatást se hagyd ki, így fenntarthatod a tejtermelést, akár évekig is. Ha közel van a munkahelyef, megkérheted a baba gondozóját, hogy vigye be a kicsit szoptatni, vagy ebédszünetben te is hazaugorhatsz a kisbabához.
 
•  Vedd fontolóra, hogy esetleg érdemes a munkahelyedhez közel lakó gondozónőt választani. Megoldást jelenthet egy közeli bölcsőde is. 

•  Érdemes olyan speciális Medela cumit beszerezni, mely a hagyományosaknál kevésbé zavarja meg a baba szopási készségét.

• Ha a baba már közel egy éves, és szívesen fogyaszt más táplálékot, lehet, hogy elég lesz neki a reggeli, délutáni és esti szopás. Ebben az esetben csak akkor kell fejned a munkahelyeden, ha úgy érzed, nagyon feszül a melled. Ilyenkor csak picit fejj, hiszen a bőséges fejés hatására tovább szaporodna a tejmennyiség.


Aki otthon dolgozik, továbbra is igény szerint szoptathat





Kényelmes megoldás, ha ilyenkor rokon vagy bejárónő segítségét veheted igénybe. Ha nem tudsz segítséget fogadni, és munkádhoz nem elég a gyermek alvásideje, add a babát közeli bölcsődébe, lehetőleg csak fél napra. Ha a gyermek még kizárólag szopik, vigyél neki lefejt tejet, és otthon fejj etetési időben. Ha már nagyobb csecsemőről van szó, bízd a bölcsődére a kiegészítő koszt adását (ha diétás ételekre van szüksége a kicsinek, azokat is el tudják készíteni, hiszen a bölcsinek saját konyhája van), de otthon szoptass, amilyen gyakran a baba igényli.






A szoktatás és a fokozatosság a legfontosabb


• A babának és az te szervezetednek is idő kell arra, hogy átálljon egy új napirendre. Már hetekkel munkábaállás előtt kezdd el átalakítani mindennapjaidat, úgy, hogy egyre jobban hasonlítsanak a munkás hétköznapokhoz.
• A munkahelyi fejést akkor se hagyd ki, ha otthon elegendő tej áll rendelkezésre. A fejés, vagy a szoptatás hirtelen elhagyása tejcsatorna-elzáródást, mellgyulladást, és a tejtermelés csökkenését okozhatja. Ugyan minden probléma orvosolható, de jobb a megelőzés.
 
• Ha a munkavállalás miatt mégis tápszert, vagy más ételt vezetnél be a csecsemő étrendjébe, nagyon fokozatosan tedd ezt: csak hetenként válts le egy szoptatást.


Törvény a szoptató anyák védelmében:

“A nőnek a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy óra, ezt követően a kilencedik hónap végéig egy óra munkaidő-kedvezmény jár. Ikrek esetén a munkaidő-kedvezmény az ikrek számának megfelelő mértékben jár.”
(Munka Törvénykönyve 138.§ (6) pontja)

Az anya jogosult egy évesnél fiatalabb gyermeke szoptatása, ápolása miatt táppénzre, “..ha egy évesnél fiatalabb, kórházban ápolt gyermekét szoptatja, ill. beteg gyermekét otthon ápolja, és nem veszi igénybe a GYES-t és a terhességi-gyermekágyi segélyt.”
(Tájékoztató a gyermekek utáni ellátásról, Sz. Cs. M, 2000.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top