Baba

Egyéves a baba

Szinte hihetetlen, milyen óriási fejlõdésen ment keresztül ez alatt az egyetlen év alatt a kisbaba. Tehetetlen kis újszülöttbõl villámgyorsan mászó, esetleg már járó kisgyermekké változott, aki igencsak változatos érzelmekkel reagál környezetére.




Idegen helyen félelemmel húzódik a mamához, de az is előfordulhat, hogy széles mosollyal ismerkedik idegenekkel is buszon, utcán, mindenütt. A különböző személyekhez más-más módon viszonyul, kialakulnak az első szeretem-nem szeretem kapcsolatok.

Egyre hosszabb ideig emlékszik a vele történő esményekre. Ebben az életkorban gyakoriak az alvásproblémák, és sor kerülhet az első cirkuszokra a lefektetés körül. Napközben általában már csak egyszer alszik a kis egyéves.





Állásból könnyed mozdulattal ereszkedik ülésbe. Kíváncsi, szívesen leemeli a fazekak, dobozok tetejét, hogy bekukucskáljon alájuk. Tevékenykedése során előnyben részesített kezével játszik, míg a másikkal kapaszkodik vagy tartja a többi holmiját.

Képes már rámutatni azokra a dolgokra, amelyek felkeltik érdeklődését. A mama és a papa megszólítása mellett már felbukkan szókincsében a baba, pá-pá és a vau-vau. Ugyanaz a szó még többféle, valamilyen szempontból hasonló tárgyra is utalhat.

Ebben az életkorban már sok tekintetben különbözhet egymástól a gyerekek fejlődése. A gyerek képességeit és intelligenciáját nem minősíti, ha az itt leírtaknál később kezdi meg valamelyik tevékenységet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top