Baba

Nyolc hónapos a baba

A kisbaba ebben a hónapban már felállással is próbálkozhat. Ha megfelelõ kapaszkodót talál, felhúzza magát. Testsúlya ekkor még nem a lábakra nehezedik, elsõsorban karjával tartja magát.





Segítség nélkül fel tud ülni, majd popsijára támaszkodva rugózik. Már az apróbb tárgyakat, papírdarabkákat, zsinórokat is megpróbálja hüvelyk- és mutatóujja segítségével felemelni. A megszerzett tárgyat azonnal a szájába veszi és beleharap, így próbál tapasztalatokat gyűjteni.

Ezért ettől az időtől kezdve még fokozattabban ügyeljünk arra, hogy csak veszélytelen tárgyak heverjenek a földön vagy elérhető helyen. Egyre ügyesebb a különböző, érdekfeszítő holmik megkaparintásában.

Egyre változatosabb hangokat ad ki. Bizonyos tárgyakra következetesen ugyanazt a “szót” használja, de ezt általában csak szülei értik meg (például appa – lámpa, óóó – szőlő). Érdemes ebben az időszakban akár naponta feljegyzéseket készíteni a kisbaba egyre bővülő szótáráról, később nagyon szórakoztató lesz felolvasni neki, miket mondott, amikor még csak ismerkedett a beszéddel.

Felnőtt társaságában már szívesen nézeget áttekinthetően megrajzolt képeskönyveket, amelyben tárgyak, figurák, egyszerű jelenetek láthatók, és rábökve meg lehet nevezni őket. Egyre hosszabb ideig képes elmerülten játszani. Nemtetszését határozottan kinyilvánítja, amit nem szeret, ellöki magától, a tiltásokra mérgesen reagál. Ha a tükörben megpillantja magát, mosolyog, megpróbál hozzáérni a tükörképhez.

Mivel a kisbabák fejlődése ebben az életkorban már jócskán eltérhet egymástól, önmagában nem probléma, ha valamelyik fejlettségi szintet az itt leírtaknál némileg később éri el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top