Baba

Azért sír, mert rossz egyedül!

Az éjszakai ébredések másik leggyakoribb oka az éhség mellett az anyahiány. A kisbaba felébred az alvásciklusok közt, körülnéz, anyját keresi. Ha tapasztalja, hogy ott szuszog mellette vagy a közelében, békésen továbbalszik.




Ha viszont egyedül találja magát egy sötét szobában, pedig anyja mellén aludt el, megijedhet, és sírva hívja vissza a mamát. Vannak olyan újszülöttek és fiatal csecsemők, akik éjszaka csak a mama hasán tudnak jól és tartósan elaludni. Ha a baba nagyon nyugtalan, várjuk meg a mély alvásfázis beköszöntét, és csak ekkor tegyük le.

A kétségbeejtő, hosszas éjszakai sírások sokszor abból indulnak ki, hogy a szülők nem akarják saját ágyukba, vagy közvetlenül a sajátjuk mellé elhelyezett kiságyba fektetni a csecsemőt, pedig ott az esetek zömében gyorsan elaludna és megnyugodna. Más szóval: nem veszik figyelembe a gyerek igényét a testközelségre, noha ugyanolyan alapvető szükségletéről van szó, mint a táplálkozás. Inkább fel-alá sétálgatnak vele, hátha attól elalszik.

Van, aki autóba ül síró csemetéjével, mert a motorzúgástól elalszik. Van, aki babakocsiban tologatással próbálkozik és énekelget hozzá. Pedig ezekkel a megoldásokkal alapvető baj van: nem arról szólnak, hogy az éjszaka alvásra való! Az igaz, hogy a szülők mindezt altatás céljából csinálják, de a pici baba ezt ugyan miből értené meg?





Ha viszont a szülői ágyba fektetjük, megfigyelhető, hogy már az egészen pici babák is maguktól úgy helyezkednek el, hogy hozzáérjenek a mamához vagy a papához, illetve egyszerre mindkettőhöz (ilyenkor keresztben feküsznek, s ha nem elég széles az ágy, valamelyik szülő könnyen kiszorulhat a helyéről. Érdemes erre is gondolni az ágy beszerzésekor!)

Sokan tartanak attól, hogy álmukban agyonnyomhatják a gyereket. Ezzel kapcsolatos vizsgálatok során videofelvételekkel igazolták, hogy ez nincs így: a szülők álmukban is vigyáznak rá. (Ha valamelyik szülő ittas, vagy altatót, nyugtatót szed, álma túlságosan mély, ilyen esetben jobb, ha külön alszik a baba.)

A különalvást javasoljuk akkor is, ha valamelyik szülőt zavarja a gyerek jelenléte az ágyban. Köztes megoldásként sok családnál beválik, hogy este a saját kiságyába teszik le a kicsit, aztán éjszaka, amikor felsír, átveszik magukhoz a szülők. Így az éjszaka felét legalább kettesben tölthetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top